Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jau aišku, iš kurių šalių atvykus nuo pirmadienio neturėtų būti privaloma izoliacija

Penktadienį popiet bus skelbiamas naujas koronaviruso paveiktų šalių sąrašas, kuris šįkart jau bus sudaromas remiantis kitokiu principu. Į jį bus įtraukiamos tik tos šalys, kurių COVID-19 sergamumo rodiklis bus 10 proc. didesnis nei Lietuvos.
Vokietija. Noišvanšteino pilis
Vokietija. Noišvanšteino pilis / 123rf.com nuotr.

„Kylant sergamumui Lietuvoje, tikslinga į paveiktų šalių sąrašą įtraukti tik tas šalis, kuriose užsikrėtimo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rizika yra didesnė nei Lietuvoje“, – trečiadienį aiškinta Vyriausybėje.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras penktadienį jau atnaujino ES/EEB šalių sergamumo COVID-19 rodiklius, kuriais remiasi ir Sveikatos apsaugos ministerija.

Lietuvos sergamumo COVID-19 liga per pastarąsias 14 kalendorinių dienų suminis rodiklis yra 55.7 atvejo 100 tūkst. gyventojų, tad galima jau matyti, kuriose valstybėse epidemiologinė situacija yra geresnė ar panaši į Lietuvos.

ES/EEB valstybės, kurios pagal naujus sudarymo principus nepateks į paveiktų šalių sąrašą:

  • Italija (56.5)
  • Vokietija (41.5)
  • Bulgarija (52.7)
  • Graikija (44.3)
  • Norvegija (32.6)
  • Suomija (35.6)
  • Estija (51.6)
  • Latvija (40.4)
  • Kipras (29.1)
  • Lichtenšteinas (49.5)

Mažesnis nei Lietuvos sergamumas yra ir Baltarusijoje (56.4), Farerų salose (45.2) (jos priklauso Danijai, tačiau yra išskiriama kaip atskira teritorija), Kosove (31.2), Serbijoje (17), Turkijoje (25.6). Tačiau SAM yra įspėjusi, kad trečiosioms – ne ES/EEB – šalims gali būti taikomi ir papildomi epidemiologiniai kriterijai: testavimo apimčių rodiklis, teigiamų testų rezultatų procentas, informacijos prieinamumas, hospitalizacijos rodiklis.

Lietuvos kelionių organizatoriai jau paskelbė, kad atsižvelgiant į naujienas dėl saviizoliacijos, spalį vykdys skrydžius dar viena kryptimi – į Graikijos salą Kretą. Tęs ir skrydžius į Kiprą, nors šis Lietuvą įtraukė į paveiktų šalių sąrašą ir iš atvykstančiųjų reikalauja neigiamo COVID-19 testo rezultato.

Ribojimai Lietuvai

Visgi tai, kad Lietuva iš savo sąrašo išbraukė nemažai valstybių, dar nebūtinai reiškia, kad tikrai pavyks keliauti laisviau. Didelė dalis šių šalių Lietuvai taiko kelionių ribojimus:

Dar daugiau Lietuvai taikomų ribojimų rasite čia. Juos paskelbusios ir tokios šalys kaip Islandija, Airija, Vengrija.

„Dar kartą noriu visus keliautojus ar planuojančius keliauti paraginti atidžiai sekti informaciją. Jeigu norite pasitikrinti, kokios sąlygos ar reikalavimai taikomi keliautojams, tą informaciją galite rasti keliauk.urm.lt“, – penktadienį spaudos konferencijoje priminė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius