Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtiniai poilsio turai: atostogos vienos, o kelionės – kelios

Žiemą bent kelioms savaitėms ištrūkti į rojaus kampelį, kur gali pasilepinti saule ir šiltomis maudynėmis vandenyje – bene kiekvieno keliauninko svajonė. Daliai atostogautojų nusėsti tykiai viename kurorte visoms kelioms savaitėms – pats tas, tačiau vis daugėja tokių, kuriems vienu šūviu nori nušauti kelis zuikius. Pavyzdžiui, atvykus pailsėti į Puketą, ne tik pagulinėti ant šilto smėlio ir išsemti visus iki vieno žymiausių Tailando kurortų malonumus, bet ir trumpam pakeisti lokaciją – sakykime, kelionei įpusėjus kokį trejetą dienų praleisti Bankoke. Tokių kelionių mozaikų – jungtinių turų – žiemos sezonui siūlomas ne vienas.
Puketas, Tailandas
Tailandas / Shutterstock.com

Du Tailando veidai

Lietuvos keliautojams Tailandas – jau kažkiek prisijaukinta atostogų kryptis. Dažnas jei ne pats ten atostogavęs, apie šalies unikalumą girdėjęs iš bičiulių, dažnai pasirengusių į kontrastų kupiną šalį grįžti dar kartą.

Tailandas dėl įvairaus atostogų spektro pasirinkimo rimtas konkurentas daugeliui egzotinių kraštų. Jei vienos šalys labiau pritraukia pageidaujančius paplūdimio poilsio, o kitos – aktyvaus pažintinio laiko, Tailandas privilioja ir tuos, ir anuos. Smaragdo spalvos vanduo, kuriame atsispindi ryški augmenija, geltono smėlio paplūdimiai, saugomi didesnių ar mažesnių uolų kompozicijų, šiltas atostogų vėjelis ir rojaus pojūtis – tai nuostabi Puketo sala, Pataja, Ko Čangas ar kiti žymūs šalies poilsio taškai. Tačiau Tailandas didžiuojasi ir kitais savo perlais. Vienas iš jų – angelų miestu vadinamas Bankokas, potyrių ištroškusiems turistams žadantis nepamirštamą pažintį.

123rf.com nuotr./Puketas
123rf.com nuotr./Puketas

Norintiems iš žiemiškos Lietuvos ištrūkti į Tailandą rinktis – tik poilsis ar tik pažintinis reidas – jau nebereikia. Vienas iš jungtinių poilsio turų variantų – vienu ypu paragauti ir vieno, ir kito.

Pradėti kelionę galima ištrinant žemiškus, buitiškus rūpesčius ir pasineriant į didžiausios Tailando salos – Puketo – pasaką. Atitrūkti nuo kasdienės slegiančios rutinos čia tikrai pavyks. Kaip – jau kiekvieno pasirinkimas. Pasaulio kraštą galima rasti kone kiekviename Puketo paplūdimyje – išsidrėbti po palme, pasiimti į rankas mėgstamiausią knygą ir su vos girdimu Andamanų jūros ošimu pasinerti į svajotą ramybę. Labai norint galima šitaip užstrigti laike, tačiau įdomumo dėlei parvartu ir pakeisti lokaciją – pavyzdžiui, į dar nuostabesnį Puketo paplūdimį. Iš Ko Čango kurorto galima nukeliauti į salos šiaurę, kur randamas vienu gražiausių tituluojamas paplūdimys Phang Nga. Iš smaragdinio vandens kyšančios uolos su žaliomis kepuraitėmis – iš tiesų užburiantis reginys.

Viena iš patartinų aplankyti vietų – ir Phi Phi sala, kurią galima vadinti tikra filmų įžymybe, suvaidinusia rojų žemėje daugiau nei keliuose tūkstančiuose filmų. Be jokios abejonės, nereikėtų praleisti progos apsilankyti ir naktiniame Puketo turguje bei pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais bent vienoje iš daugybės atodangų.

Shutterstock.com/Puketas
Shutterstock.com/Puketas

Tiesa, Puketas tikrai turi ką pasiūlyti ir tiems, kurie nori ramybės ir nespirga noru pažinti salos garsenybes. Mažesnių įlankėlių, paplūdimių ar atokesnių pakrantės ruožų – daugiau nei kelios dešimtys. Tereikia imti ir nuvykti.

Savaitę pakvėpavus tailandietiška ramybe už 890 km laukia kur kas aštresnis prieskonis – Bankokas. Tailando Venecija ar Azijos Niujorku vadinamas miestas iš tiesų įspūdingas. Lankytinų objektų šiame mieste nepritrūktų nei savaitei, nei dviem. Išnarstyti visą Bankoką vargu ar pavyks, kartais jis atrodo tiesiog neaprėpiamas, tačiau pasiryžti pažinti miestą kiek įmanoma geriau – tikrai verta.

Negali nepastebėti, kad budistinė architektūra šiame mieste dominuoja, čia skaičiuojama apie pusė tūkstančio pačių įvairiausių šventyklų ir šventyklėlių – aplankyti bent kelias tikrai verta. Atkreipti dėmesį vertėtų į Smaragdinio Budos bei Aušros šventyklas, taip pat nepalikti nuošaly ir Didžiųjų rūmų, kurie pusantro šimto metų oficialiai buvo karališkoji rezidencija.

Shutterstock.com nuotr./Bankokas
Shutterstock.com nuotr./Bankokas

Bankokas išties labai įvairus – nuo spindinčių šventyklų, modernių pastatų, žaliuojančių parkų, iki kinų kvartalų ar plaukiojančių turgų. Kartais verta pasiduoti tiesiog nuojautai ar net kvapams. Neabejotina, kad jie nuves jus į vieną ar kitą gero maisto restoraną ar užkandinę, kur vietiniai pasistengs jus nustebinti kulinariniais sprendimais. Neatsisakykite tradicinių patiekalų – Phai tai (keptų ryžių makaronų su daržovėmis ir mėsa), Chim chum (ypatingame puode troškintos mėsos ar žuvies su daržovėmis) ar Tom kha kai (vištienos, imbiero ir kokosų pieno sriubos). Pasigardžiavę nepamirškite palikti šefui arbatpinigių svarbiausia Tailando valiuta – šypsena.

Dvi Kubos stotelės

Ne paslaptis, kad į Kubą viliojanti egzotika kiek kitokia nei kitų šalių – turinti tradicinės egzotikos prieskonių, bet dvelkianti praeitimi ir ryškiais – regis ir suderinamais, ir ne – akcentais.

Geografinė padėtis Kubai leidžia turistams pasiūlyti itin platų kurortų spektrą – šalies krantus skalauja Meksikos įlanka, Karibų jūra ir Atlanto vandenynas. Taigi abejoti, ar vykstant į išskirtinės egzotikos šalį Kubą, patirsite tradicinį rojaus poilsį – tikrai neverta. Juk šalis gali pasiūlyti per kelis šimtus nepakartojamo grožio pakrančių. Tiesa, juos galime kuo puikiausiai suderinti – pavyzdžiui, aplankius vienu geriausių pasaulių kurortų tituluojamą Varaderą, o vėliau paslampinėjus po unikaliąją Havaną.

123rf.com/Varaderas
123rf.com/Varaderas

20 km besidriekiančiu balto smėlio ruožu garsėjantis Varaderas – viena iš Kubos vizitinių kortelių. Čia traukia ir pasaulio garsenybės, ir kuklesni keliautojai, bet visi to paties – vaizdingo, ramaus, o kam norisi ir kiek šurmulingesnio, bet labai kokybiško poilsio. Turizmo infrastruktūra čia išvystyta gerai, taigi mėgstantys „viskas įskaičiuota“ poilsį tikrai atras savo oazę. Tačiau Varadero nuvertinti neturėtų ir jaukesnių, tykesnių vietų mėgėjai.

Varaderą itin pamėgę ir nardytojai, mat vandens pramogos – vienas svarbiausių garsiojo Kubos kurorto atributų. Povandeninio pasaulio mėgėjams dažnai siūloma susipažinti ir su keliais garsesniais Varadero atributais – povandeninė ola Ojo del Megano ir Cayo Pedra del Norte jūros parku, žadančiu netikėtų atradimų.

Ramų atostogų dvelksmą gerokai supurtyti turėtų Kubos sostinė Havana – melancholišką ir idilišką paplūdimio ir jūros paveikslą keičia aštrus spalvų derinys. Kur pasisuksi – ryškiai rožinis, melsvas, o štai ir žalias ar geltonas statinys. Tai – Havanos vizitinė kortelė. Senoviniai automobiliai, savotiška praeities dvasia ir sustingusio laiko pojūtis – būtent tai ir atvilioja turistus į Kubą, ypač į jos sostinę, o dar tiksliau – Havanos senamiestį.

Pastarasis dėl savo unikalumo tikrai ne veltui įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Kaip ir daugelyje įvairių pasaulio miestų širdžių, Havanos senamiestyje pravartu tiesiog pašmirinėti ir gaudyti vietinę dvasią. Vienintelis perspėjimas – pasiruoškite, kad spausti fotoaparto mygtuką norėsis bene kiekviename žingsnyje. Gatvelių detalės, patys netikėčiausi arhitektūriniai sprendimai, geriausiai bylojantys apie lėtą šių ir anų laikų sandūrą.

„Novaturas“ nuotr./Havanos architektūra
„Novaturas“ nuotr./Havanos architektūra

Nereikėtų išsigąsti ir manyti, kad Havana taip nutolusi nuo šių dienų, kad negali pasiūlyti turistui to, kas jam įprasta. Būtent turizmo poreikiams pritaikyta daug kas. Prisėsti gražiausiose gatvėse ir skaniai atsigerti kavos, užkąsti ko nors iš vietinių meniu – tikrai rasite kur. O pasisotinus, tikrai vertėtų užsidėti pliusiukus ir prie kelių labiausiai lankomų Havanos vietų – Fidelio Kastro ar Revoliucijos muziejus bei žymaus rašytojo Ernesto Hemingway'aus namai, didingasis Kapitolijus, Malekono aveniu bei El Morro tvirtovė.

Nuo Jordanijos iki Izraelio

Komponuojant poilsines atostogas su keliais pažintiniais akcentais, puikiu variantu galėtų taptų Jordanijos ir Izraelio tandemas. Jungtinių atostogų turo pasirinkimas leistų neužsisėdėti savaitei vienoje vietoje, o kiek pakeisti lokaciją, taip patiriant ir naujų įspūdžių.

Kalbant apie išsvajotą paplūdimio poilsį, vargu ar kas pirmu numeriu pagalvoja apie Jordaniją, tačiau išgirdus tokį pasiūlymą, reikėtų ne jo atsisakyti, o gerai apie jį pagalvoti. Praėjusiais metais 4 mln. turistų sulaukusi ir vis populiaresne tampanti Jordanija vilioja puikiais kurortais prie Raudonosios jūros. Vienas iš keliautojų mėgstamiausių – Akaba. Bene 30 km įspūdingos pakrantės pajėgia sutalpinti nemenką poilsiautojų būrį, o nepakartojami vaizdai dalį iš jų priverčia į Akabą sugrįžti ir dar kartą.

Bigstock nuotr./Eilatas
Bigstock nuotr./Eilatas

Atvykus čia galima, bet nebūtina tik gulinėti, kurorte itin išvystytos vandens pramogos, esama ir architektūrinių paminklų. Vakare leidžiantis saulei verta pasivaikščioti ne tik paplūdimiu, bet ir po Ailos griuvėsius, Akabos fortą, o gal net jaukų priemiestį – Talą Bėjų.

Praleidus pusę atostogų Akaboje, laukia pažintis su kitu rojaus kampeliu, įsitaisiusiu šalia Raudonosios jūros. Tiek čia, tiek Akaboje, rojaus egzotika turi kitokį veidą – jūros peizažą puošia ne vešli žaluma ir mėlis, o smėlynai ir kalnai. Bet reginys, tiesą sakant, ne ką prastesnis.

Eilatas vienas žymiausių Izraelio kurortų, galintis pasigirti šiltu vandeniu kone ištisus metus. Nors oro temperatūra vasarą ir žiemą svyruoja, ne sezono metu gali nukristi iki 10 laipsnių, jūra palaiko 20–26 laipsnių temperatūrą.

123rf.com nuotr./Eilatas
123rf.com nuotr./Eilatas

Šį kurortą dėl kelių priežasčių itin pamėgę nardytojai ir romantikai. Koralų rifais, įstabia vandens augmenija ir ryškiaspalve gyvūnija nardytojai grožisi ištisomis valandomis ir dienomis, nenusileidžia įdomumu ir sausumos pramogos. Delfinų rifas garsina Eilatą ne tik Izraelyje, bet ir visame pasaulyje. Tai – unikali vieta, kur galima pamatyti laukinėje gamtoje gyvenančius delfinus, juos pamaitinti ir kartu su jais paplaukioti. Galima tik įsivaizduoti, koks reginys delfinų rife atsiveria leidžiantis saulei – galbūt vertas visos kelionės.

Daugiau informacijos galite rasti spustelėję čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius