-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip po koronaviruso krizės pasikeis kelionių rinka: ar viešbučiai ir skrydžio bilietai pigs?

Dėl siaučiančios koronaviruso pandemijos daugelis pasaulio šalių uždarė savo sienas, kelionės daugeliu atvejų tapo tiesiog neįmanomos. Turizmo rinka šiuo metu išgyvena didžiulį sąstingį ir sunku net įsivaizduoti, kaip po šios krizės pasikeis kelionių industrija bei kiekvieno iš mūsų keliavimo įpročiai, rašo CNN.
Alanija
Alanija / 123rf.com nuotr.

Stulbinantis pasaulinis koronaviruso pandemijos mastas rodo, kiek šis virusas iš tiesų yra pražūtingas, tačiau kelionių industrija jau ne kartą yra atsitiesusi po krizių praeityje. Ekspertai tiki, kad ir šis atvejis nebus išimtis.

„Žmonės taip greitai nepasikeis, jie ir toliau norės keliauti, skirtumas tik tas, kad po šios krizės jie tą darys kiek atsargiau. Neužteks vien pasakyti, kad keliauti jau yra saugu, jie patys norės pamatyti realius padarytus pokyčius, kad keliavimas būtų saugesnis“, – tikina Adamas Blake'as, ekonomikos profesorius ir tyrimų vadovas „Bournemouth“ universitete Jungtinėje Karalystėje.

Šiuo metu nežinome, nei kaip, nei kada ši pandemija pagaliau praeis, bet kai tik pagerės sveikatos krizės situacija, anot analitikų, norint vėl pritraukti keliautojus, turizmo sektoriui teks smarkiai mažinti kainas.

CNN pateikia ekspertų prognozes, kaip po koronaviruso krizės pasikeis turizmo rinka.

Kruizai bus ganėtinai pigūs, tačiau „naujokams“ tai gali ir nerūpėti

Po pasaulį kruiziniais laivais mėgstantys keliauti žmonės veikiausiai galės džiaugtis gerokai nukritusiomis kruizinių kelionių kainomis, tikina Christopheris Andersonas, Kornelio universiteto verslo profesorius.

Vis dėlto kur kas didesnis iššūkis, anot jo, šiai turizmo rinkai bus pritraukti naujus keliautojus, o tai „padaryti bus būtina norint išgyventi po krizės, kuomet pasaulinėje žiniasklaidoje ganėtinai plačiai nuskambėjo viruso protrūkiai kruiziniuose laivuose“.

123rf.com nuotr./Kruizas Graikijoje
123rf.com nuotr./Kruizas Graikijoje

Profesoriaus teigimu, kruizinių laivų statytojams jau dabar derėtų pagalvoti apie didesnes laivų kabinas, o ateityje, norint pritraukti keliautojus, tektų laivuose mažinti keleivių skaičių. Persvarstyti reikėtų ir maisto tiekimą – anot Ch.Andersono, Švediško stalo maitinimo derėtų atsisakyti ir labiau orientuotis į a la carte meniu.

Į švarą bus kreipiama labai daug dėmesio

„Tiek kruiziniuose laivuose, tiek viešbučiuose, tiek ir kitose apgyvendinimo vietose teks kiek keisti tvarkos palaikymo įpročius. Švara taps itin svarbi“, – tikina Ch.Andersonas.

123rf.com nuotr./Viešbutis Turkijoje
123rf.com nuotr./Viešbutis Turkijoje

Janas Freitagas, svetingumo analizės įmonės „Lodging Insights“ vyresnysis viceprezidentas, taip pat pabrėžė švaros svarbą apgyvendinimo įstaigose. Anot jo, klientams netgi bus svarbu vizualiai parodyti, kaip yra palaikoma švara.

„Rankų dezinfekciniai skysčiai prie įėjimo, reguliariai dezinfekuojami kieti paviršiai ir panašiai – svarbu bus aiškiai klientams iškomunikuoti, kad štai mes palaikome švarą ir mums svarbus jūsų saugumas“, – tikina J.Freitagas.

Viešbučių kambarių kainos kris, tačiau galiausiai vėl atsistatys

J.Freitago teigimu, viešbučių kambarių kainos JAV įsibėgėjus koronaviruso krizei krito kone 30 proc. ir kristi jos gali dar labiau, tačiau galiausiai viskas grįš į savas vėžes.

123rf.com nuotr./Viešbutis
123rf.com nuotr./Viešbutis

„Istorija parodė, kad ir po tokių netikrumo laikų, kokie yra dabar, ar kokie buvo po Rugsėjo 11-osios atakų, kainos atsistato, tik tam, kad jos pakiltų, prireikia dvigubai daugiau laiko, lyginant su jų kritimu“, – sako J.Freitagas.

Keliautojai viešbučiuose veikiausiai jausis saugesni, nei nuomodamiesi būstus

Būtent dėl švaros palaikymo ir tinkamo to iškomunikavimo, anot Ch.Andersono, daugelis keliautojų veikiau rinksis apsistoti viešbučiuose, nei ryšis nuomotis būstus per tokias platformas kaip „Airbnb“ ar kitas.

Del to, profesoriaus teigimu, trumpalaikės nuomos paslaugos pradžioje gali patirti sunkumų.

Keliautojai ieškos pigesnių skrydžių ir tuštesnių lėktuvų

Ch.Andersonas prognozuoja, kad keliautojai ateityje jausis kur kas patogiau skrisdami lėktuvais, kuriuose bus mažiau keleivių, nei mums jau buvo tapę įprasta.

„Jei tikrai nori atsitiesti po šios krizės, avialinijų bendrovės turėtų pergalvoti keleivių susodinimą lėktuvuose. Manau, kad vidurinės sėdynės turėtų likti tuščios, o kainos turėtų būti gerokai mažesnės, nei matėme jas praėjusią vasarą“, – tikina ekspertas.

Verslo kelionės gali paspartinti avialinijų atsigavimą

Nors daugeliui verslo įmonių bus patogūs ir virtualūs susitikimai, CH.Andersonas tikisi, kad asmeninių susitikimų poreikis po koronaviruso krizės labiau paskatins verslo keliones, o tai padės paspartinti ir oro linijų atsigavimą.

„Aš manau, kad žmonėms reikia bendravimo, įmanoma, kad ši užsitęsusi įprastų verslo reikalų pauzė po koronaviruso krizės gali dar labiau paskatinti verslo keliones, nes žmonės norės grįžti į verslą ir sukurti daugiau galimybių“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius