Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip susiplanuoti egzotinę kelionę į Fidžį: nuo ko pradėti ir kiek pinigų skirti

Nesvarbu, ar nuspręstumėte keliauti į tolimąjį Fidžį su kelionių agentūra, ar savarankiškai – pravartu žinoti keletą dalykų apie egzotinę kelionę. Noriu pasidalinti patarimais po mūsų pačių kelionės į Fidžį, kurią visą planavomės patys. Tikiuosi, tai padės jums nepermokėti ir lengviau susiplanuoti atostogas.
Sala Fidžyje, kur medaus mėnesį leidžia Miranda Kerr ir Evanas Spiegelis
Fidžis / Vida Press nuotr.

Sekti Balyje gyvenančios ir keliaujančios po Pietryčių Aziją Viktorijos gyvenimą galima jos interneto tinklalapyje http://lifeinbigtent.com/lt, taip pat feisbuke https://www.facebook.com/lifeinbigtent

Nuo ko pradėti?

Ko ieškote Fidžyje? Aiškiai įsivardinkite, kodėl norite keliauti į Fidžį (ką norite ten pamatyti, veikti). Kadangi Fidžyje daug salų, tai padės susiaurinti sąrašą bei išsirinkti, kur apsistoti. Nes vienose salose rasite atvirukinius vaizdus, kitose galėsite nardyti, trečiose – bus kiek daugiau civilizacijos ir t.t. Deja, rasti salas, kuriose yra viskas, ko norite, bus nelengva, todėl pagalvokite, kas jums svarbiausia, ko galite atsisakyti.

Apsibrėžkite biudžetą. Tai padės išsigryninti, kiek salų galėsite aplankyt ir kurias, ką jose veikti. Nes geriausi viešbučiai nėra pigūs net ir atokiose salose. Keliauti tarp salų lengviausia, greičiausia ir patikimiausia – mažais lėktuvais (nors skraidina ne visomis kryptimis ir ne kiekvieną dieną), bet vėlgi - jų kainos palyginus su viešaisiais keltais didelės.

Įsivardinkite, kiek laiko norite praleisti Fidžyje. Kelionė tolima, adaptacija tarp skirtingų laiko juostų gali išvarginti, tad pirmomis dienomis nieko daug neplanuokite. Aš sakyčiau, trumpesnės nei dviejų savaičių kelionės į Fidžį nereiktų planuotis. Ypatingai, jeigu ketinate aplankyti bent porą salų (mes patys buvome tris savaites ir aplankėme tris salas).

Keliauti su agentūra ar savarankiškai? Kelionių agentūrų variantai gali būti brangesni, tačiau jums reikės pasirūpinti vos keliais dalykais, visą kitą atliks agentūra (ar bent turėtų). Planuojantis kelionę patiems – sutaupysite, galėsite būti lankstesni keisti planus kelionės eigoje, vietoje derėtis dėl kainų (nors Fidžyje tai nėra labai įprasta praktika kaip pvz.: Pietryčių Azijoje). Tačiau viskuo reikės rūpintis patiems (nors kai kam tai didžiausias kelionių malonumas).

Kelionės planavimo pradžia

Geriausia kelionę pradėti planuoti prieš metus laiko. Galėsite rinktis iš daugiau įvairių tipų, kainų viešbučių (didesnis pasirinkimas ir skirtingų kambarių). Skrydžių bilietų kainos geresnės. Mes pradėjome planuotis prieš 8 mėn., ir jau kai kurie mums patikę viešbučiai buvo užpildyti. Likus 6 mėn. iki kelionės – pastebėjome skrydžių kainų pokyčius ir likusį mažesnį viešbučių pasirinkimą.

Nuspręskite kuriuo sezonu norite keliauti. Liepos – rugsėjo mėn. yra piko sezonas: tuo metu kainos bus didžiausios, daug kas būna užsakyta. Šiuo laiku atvyksta daugiausia keliautojų, tačiau tai geriausias oras (sausa ir saulėta). Jeigu vyksite ne piko sezonu (lapkričio – balandžio mėn.) – pasitaikys daugiau lietaus, debesuotų dienų ar net tropinių audrų. Tačiau kainos tuo metu žemesnės. Spalio, gegužės, birželio mėn. yra pereinamieji, todėl gali būti saulėta bei sausa arba debesuota, lyti. O jeigu vykstate į Fidžį nardyti – geriausias sezonas laikomas balandžio – spalio mėn. (nors sakoma, jog ištisus metus čia yra gerai nardyti).

Keliavimas iki Fidžio

Iš Lietuvos kelionė į Fidžį gali užtrukti daugiau nei 30 val. Iš Australijos (Sidnėjaus) skrydis trunka apie 4 val., iš Naujosios Zelandijos (Auklando) – apie 3 val.

Daugiausia ir geriausiomis kainomis skrydžių bus iš Australijos, Naujosios Zelandijos, Amerikos. Norėdami sutaupyti, turėtumėte ieškoti skrydžio iš Europos iki šių šalių ir paskui atskirų skrydžių iki Fidžio. Jungiamieji skrydžiai gali būti brangesni (bet patikrinti nepamaišys).

Kitas variantas – pirmiausia skristi iki Pietryčių Azijos. Tarkim, iš Singapūro yra tiesioginis 10 val. skrydis į Fidžį (o šiuo metu vis pasitaiko pigūs pasiūlymai skrydžiams iš Europos iki Singapūro). Iš kitų Pietryčių Azijos šalių, tikėtina, kad teks skristi su persėdimu Australijoje. Mes patys skridome iš Filipinų (Manilos) su persėdimu Australijoje. Pirkome bilietus iš Filipinų, nes tuo metu ten keliavome.

Mūsų nustebimui, avialinijų tinklalapiuose iki Fidžio mūsų datoms buvo pigesni bilietai nei skrydžių paieškos sistemose. Todėl prieš užsakant skrydžius verta stebėti kainas ir avialinijų tinklalapiuose.

Nesvarbu iš kur atskrisite (https://www.fiji.travel/us/information/getting-to-fiji) – Fidžyje yra tik 2 tarptautiniai oro uostai – pagrindinėje saloje (Viti Levu) Nadi oro uostas ir Nausori oro uostas. Geriausia rinktis Nadi, nes iš ten daugiau galimybių skristi (ar keliauti keltais) į kitas salas.

123rf.com nuotr./Fidžis
123rf.com nuotr./Fidžis

Kaip pasirinkti salą (-as)?

Kai jau žinosite, ko norite iš šios kelionės, bus lengviau apsispręsti, į kurias salas keliauti. Čia tik keletas pavyzdžių, kur ko galite tikėtis:

Gražūs paplūdimiai: Treasure, Bounty, Matamanoa, Nacula, Nanuya Lailai, Waya, Naviti, Caqalai, Leleuvia, Naigani, Matagi, Qamea, Kadavu, Ono, Castaway, Monuriki (čia buvo filmuotas Tomo Hankso žymusis filmas „Prarastasis“) salose. Navini, Vomo ir Tokoriki salos skirtos tik suaugusiųjų poilsiui (vaikai neįleidžiami). Beachcomber sala turi gražių paplūdimių, tačiau ji populiariausia tarp vakarėlių ir keliavimo su kuprinėmis mėgėjų. Yra keli neblogi paplūdimiai ir pagrindinėje Fidžio saloje – Viti Levu (Natadola paplūdimys ir Tunuloa įlanka).

Laukinė gamta: Viti Levu, Vanua Levu ir Taveuni salose. Čia galite rasti krioklių, kalvų, natūralių karštų versmių ir kt.

Nardymas: Beqa, Vanua Levu, Kadavu, Taveuni salose, Yasawa salynuose.

Vandens sportas: banglentininkams – Mamnuca salynas; burlentininkams – Nananu-i-Ria.

Žinoma, salų yra daug daugiau ir kitose, čia nepaminėtose, galite rasti tai ko ieškote.

Kaip išsirinkti viešbutį?

Jeigu jau turite išsirinkę keletą salų, kurios jums patinka – pradėkite viešbučių paiešką. Kuo didesnė, populiaresnė sala – tuo daugiau skirtingo tipo apgyvendinimų galite rasti. Mažesnėse ir atokesnėse Fidžio salose – pasirinkimas mažesnis ir kartais net brangesnis.

Atsirinkę patikusius viešbučius prieš užsakant, atlikite kelis veiksmus:

  1. Pasitikrinkite viešbučio tinklalapį. Kartais jie turi akcijas, paketus, kurie gali būti pigesni nei viešbučių paieškos sistemose.
  2. Būtinai perskaitykite įvertinimus „Tripadvisor“ tinklalapyje – ypatingai „terrible“, „poor“, „average“ (tik nepamirškite pažiūrėti įvertinimo datą, nes senesni nei 1 m. gali būti jau netikslūs. Kai kurie viešbučiai per tą laiką atsinaujina). Peržiūrėkite keliautojų nuotraukas („traveler photos“) - jose atspindės tikroji realybė be pagrąžinimų ar retušavimų (atkreipkite dėmesį į visas nuotraukų detales).
  3. Viešbučių nuotraukos ir aprašymai kartais pagražina situaciją, tad jeigu norite įsitikinti, ar paplūdimys šalia viešbučio tikrai geras – pasinaudokite „Google Maps“ „Satellite“ vaizdu. Priartinkite maksimaliai vaizdą, ir matysite ne tik smėlio spalvą, bet ir kokio pločio yra paplūdimys, ar šalia nekerta kelias (koks malonumas būti paplūdimyje, jeigu šalia visą dieną zuja automobiliai keliaujantys pagrindiniu keliu?).
  4. Jeigu keliausite su vaikais, būtinai perskaitykite aprašymus. Kai kada viešbučiai neįsileidžia vaikų iki 12 m. kad nebūtų trikdoma kitų svečių ramybė.
    Vida Press nuotr./Sala Fidžyje, kur medaus mėnesį leidžia Miranda Kerr ir Evanas Spiegelis
    Vida Press nuotr./Sala Fidžyje, kur medaus mėnesį leidžia Miranda Kerr ir Evanas Spiegelis

  5. Svarbu išsiaiškinti ir dėl pusryčių, pietų ir vakarienės viešbutyje. Kai perkate paketą – viskas dažniausiai būna įskaičiuota. Jeigu užsisakote tik viešbutį – už pusryčius, pietus ir vakarienę reikės mokėti papildomai. Dažnai net pusryčių kaina būna beveik pusė vienos nakvynės kainos. Tačiau jeigu apsistosite atokioje saloje – negalėsite rinktis, teks mokėti, nes šalia nebus jokių kavinių, parduotuvių ar kitų viešbučių (kaip toli yra kavinės nuo viešbučio galite susirasti per „Google“ paiešką).
  6. Jeigu norite sutaupyti maisto išlaidas – rinkitės viešbučius, kurie nėra per toli nuo miestelio, kitų viešbučių – tuomet turėsite pasirinkimą, kur valgyti, o ir kavinėse ne viešbučio teritorijoje maistas pigesnis. Jeigu užsisakysite kambarį/vilą su mini virtuve – galėsite net ir patys gamintis.
  7. Jeigu viešbučio rezervavimo sąlygos leidžią nemokamą atšaukimą, užsisakykite bent kelis viešbučius. Išsinagrinėję, kas jums labiau tinka, atšauksite tuos, kurie nepatiko. Taip turėsite daugiau šansų apsistoti geresnėje vietoje (nes gerų viešbučių už gerą kainą kambariai tirpsta labai greitai).
  8. Dažnai viešbučiai siūlo paėmimą iš oro uosto. O jeigu sala, kurioje yra viešbutis, nelabai atitolusi nuo pagrindinės salos – perplukdymą, bet retai tai siūloma nemokamai. Šioje vietoje (net jeigu tai ir bus šiek tiek brangiau nei samdytis taksi oro uoste), siūlau pasinaudoti viešbučio paslauga. Tiesiog patogiau ir greičiau, mažiau kils nesusipratimų (ypatingai, jeigu Fidžį pasieksite labai anksti ryte ar vėlai vakare).
    Shutterstock.com/Fidžis
    Shutterstock.com/Fidžis

  9. Kartu pasidomėkite, kokias papildomas paslaugas siūlo išsirinktame viešbutyje laisvu laiku (ar netoliese įsikūrusiuose viešbučiuose). Jeigu norėsite paįvairinti savo tingų poilsį, žinosite, kokios kitos veiklos alternatyvos galimos, kiek jos kainuoja, bei įtraukti tai į savo kelionės biudžetą.
  10. Jeigu nuspręsite rinktis viešbučius/kambarius ant pastolių virš vandens, nepamirškite, kad vaizdas pro langus/terasą nebūtinai visuomet bus tik žydras vanduo. Dažnai tokiose vietose būna atoslūgiai, ir vietoje vandens žiūrėsite į jūros dugną.
  11. Įvairias paslaugas ir pramogas galite užsisakyti viešbučiuose, bet tai kainuoja brangiau. Jeigu būsite netoli kokio miestelio – geriau jame užsisakyti ką norite.
  12. Jeigu keliausite į Fidžį su kelionių agentūra – netikėkite visomis nuotraukomis prie kelionės aprašymo. Esu mačiusi, kad kai kurios agentūros yra įsidėjusios viešbučio nuotraukas, kuris net neegzistuoja. Prieš keletą metų buvo įdėta ir vizualizacija, kaip tas viešbutis atrodys, tačiau jis niekad nebuvo pastatytas. O agentūroje ta nuotrauka įdėta kaip nakvynės pavyzdys.
  13. Nemažai nakvynių didžiausiose salose galite rasti ir per „Airbnb“ svetainę.

Keliavimas tarp salų ir jų viduje

Tarp kai kurių salų galite keliauti viešais keltais (ilgiau, bet pigiau), privačiais kateriais (greičiau, bet brangiau) arba mažais lėktuvais (greičiausias, bet brangiausias būdas, kartu čia būna ribotas bagažo svoris). Kadangi atstumai tarp salų skirtingi, ir į jas keliauja skirtingas skaičius keliautojų, grafikai nebūna labai dažni. Todėl geriausia susisiekti su viešbučio personalu ir pasidomėti visomis keliavimo galimybėmis bei grafikais (nes internete informacija kartais būna pasenusi ar netiksli).

Didžiosiose salose (Viti Levu, Vanua Levu), kur yra geresni keliai, galite keliauti išsinuomavę mašiną dienai. Tai kiek pigiau nei samdytis mašiną su vairuotoju. Motoroleriai čia nepopuliarūs.

Yra kai kuriose salose ir viešieji autobusai, bet jie būna perpildyti vietinių gyventojų (keliaujančių į darbus ar namo) ir stoja kiekvienoje gyvenvietėje.

Salų viduje keliauti galima ir taksi. Išsikviesti galima viešbučio registratūroje arba, jeigu esate miestelyje, tiesiog įsėsti į laukiantį taksi. Bet būtinai pasidomėkite, kiek preliminariai kainuoja kelionė iki jūsų norimos vietos – nes taksometrai dažnai neįjungiami. Kainą suderinkite prieš įlipdami į taksi.

Fidžis
Fidžis

Beje, esu mačiusi, kad patys gyventojai, ypatingai vakare, tranzuoja po darbų namų link. Tačiau jie vairuotojui sumoka už kelionę, nes žino atstumus ir preliminarias taksi kainas.

Jeigu norite aplankyti keletą populiariausių salų, galite įsigyti kombinuotus paketus (tik keltai arba keltai su nakvynėmis).

Kainos Fidžyje

Tikriausiai vienas rūpimiausių klausimų, į kurį ir sunkiausia atsakyti. Bet viskas priklauso nuo jūsų pačių pasirinkimų. Kiek kainuoja kelionė į Fidžį, viešbučiai, pramogos ir paslaugos galite pamatyti paieškos tinklalapiuose. Jeigu ketinate nardyti Fidžyje – visos kainos surašytos nardymo centrų svetainėse.

Preliminarias kainas galite pasitikrinti čia (2018 m. liepos mėn. duomenys)

Jeigu neketinate nardyti, apsistosite ir valgysite vidutinės klasės maitinimo įstaigose bei lankysitės ne daugiau nei 2 salose – minimaliai dviems žmonėms 2 savaitėms turėtumėte planuoti apie 5 000 EUR (piko sezono metu, kai kelionė planuojama savarankiškai ir iš anksto, o skrydis iki Fidžio yra iš Pietryčių Azijos).

Keliaujant labai biudžetiniu variantu – galima išleisti mažiau (tarkim, yra svečių namų, kurie siūlo nakvynę už maždaug 10 EUR), kaip ir renkantis prabangą – daug daugiau (yra prabangių viešbučių, kur naktis kainuoja apie 5 000 EUR).

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Koralų rifas Fidžyje
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Koralų rifas Fidžyje

Pravartu žinoti...

  • Fidžyje naudojama vietinė valiuta Fidžio doleris. Geriausia pasikeisti Fidžio oro uoste (nes viešbučio keityklose bus kiek brangiau. Ne visur yra keityklos ar bankomatai). Mes šiek tiek pinigų įšsikeitėme Australijos oro uoste, likusią dalį Fidžio oro uoste. O už viešbučius mokėjome kortelėmis (atsiskaitymas kortelėmis ne visur galimas). Iš esmės stengėmės sumokėti už viską, ką galime, pavedimais dar prieš kelionę, kad būtų mažiau galvos skausmo dėl pinigų keitimosi vietoje.
  • Kadangi viena iš oficialių kalbų yra anglų, beveik su visais susikalbėsite angliškai. Žinoma, atokiose kaimuose ta anglų kalba gali būti kiek ribota ar kiek keistoka, bet mes neturėjome niekur problemų dėl to.
  • Sekmadieniai yra „šventa diena“ daugeliui Fidžio gyventojų. Todėl šią dieną gali dirbti mažiau parduotuvių, kavinių.
  • Apskritai viskas užsidaro pakankamai anksti - 18-19 val. Geriau į miestelio kavines nevykti vėliau nei 21 val., nes jeigu nebus lankytojų – bus uždaryta.
  • Nors internetą turi beveik visi viešbučiai, tačiau kokybė ne visur gera. Kai kur galima naudotis nemokamu internetu tik tam tikrose viešbučio erdvėse, o atokiose salose ryšys dažnai stringa. Įsigiję SIM kortelę su interneto paslauga pastebėjome, kad ryšys buvo daug geresnis ir pavyko pasinaudoti visur.

Naudingos nuorodos:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius