-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Labiausiai „nurauti“ COVID-19 ribojimai: nerūkykite, nevalgykite greitojo maisto ir net nekalbėkite

Pasaulyje yra daugybė tikėtinų ir neįtikėtinų ribojimų, pasitelktų kovai su COVID-19 plitimu. Kol vienose šalyse atostogos leidžiamos su keturiais koronaviruso testais, begale dokumentų ir pilnu taisyklių vadovu, keliaujant kitose verta žinoti, kuomet užėję į parduotuvę neturėsite galimybės įsigyti greito maisto.
Maljorka birželio mėnesį
Maljorka birželio mėnesį / Imago/Scanpix nuotr.

Planuojant keliones, vienas svarbiausių faktorių vis dar išlieka koronaviruso sukelti apribojimai įvairiausiuose pasaulio kampeliuose bei kurortuose. Medicininės kaukės, pirštinės, komendanto valandos – apie kiekvieną smulkmeną būtina informuoti žmones dar prieš kelionę, tačiau kai kurie ribojimai keliaujant gali išmušti iš vėžių net ir profesionalų komandą.

Kelionių organizatorius „Tedo.lt“ pateikia atmintinę labiausiai „raunančių stogą“ ribojimų, atsiradusių pasaulyje COVID-19 pandemijos metu.

Ispanija: nerūkykite viešoje vietoje

„Nutiko taip, jog atostogų Ispanijoje metu buvau su savo kompanija išprašytas iš restorano, kuomet laukdami užsakyto maisto prisidegėme cigaretes gatvėje. Netrukus atskubėjęs vietinis patarė pasislėpti už kampo, kad policijai pravažiavus negautume baudų už cigarečių rūkymą viešoje vietoje“, – įspūdžiais dalijosi pats kelionių agentūros vadovas Tadas.

Asm.archyvo nuotr./Tadas Kertenis Maljorkoje
Asm.archyvo nuotr./Tadas Kertenis Maljorkoje

Pasirodo, kad Ispanijos vyriausybė argumentuoja tuo, jog cigarečių dūmai sklinda labai plačiai ir taip perduoda koronavirusą šalia sėdintiems ir įkvepiantiems išpučiamus dūmus. Anot Kanarų prezidento, draudimas reikalingas tam, nes užsikrėtę rūkaliai iškvėpdami išpučia lašelius, nešančius virusą.

Be to, planuojant atostogas Ispanijoje, verta atsiminti, kad valstybė ne tik uždarė naktinius klubus, uždraudė rūkyti viešose lauko erdvėse, kur žmonės negali išlaikyti bent šešių pėdų atstumo, bet Katalonijoje atsirado dar vienas neįprastas ribojimas. Vyriausybė paprašė, jog visi keliaujantys viešuoju transportu susilaikytų nuo kalbėjimo, valgymo ir gėrimo, kad būtų išvengta tolesnio viruso plitimo.

Meksika: nevalgykite greito maisto

Kelios Meksikos valstijos ėmėsi kontroversiškų veiksmų koronaviruso pandemijos plitimo stabdymui – uždraudė valgyti greitą maistą. Užėjęs į Tabasco ar Oaxaca regionuose esančias parduotuves, jaunuoliai greičiausiai bus apgręžti – įvestas ribojimas parduoti gazuotus gėrimus ir nesveiką maistą iki aštuoniolikos metų.

Įstatymo tikslas – stabdyti viruso plitimą ir taip apsaugoti jaunų žmonių sveikatą, nes teigiama, jog rastas ryšys tarp koronaviruso ir nutukimo. Baiminamasi diabeto ir imuniteto susilpnėjimo, kadangi net 73 proc. Meksikos gyventojų turi antsvorio. Įstatymas yra taikomas parduotuvėms bei mokykloms, greito maisto automatams, o maisto produktai valgyklose, kurie pagal teisės aktus yra laikomi greitu maistu, – pašalinami.

Daugelyje Meksikos maisto prekių parduotuvių taip pat įvesti apribojimai, leidžiantys vienu metu į prekybos vietą įeiti tik vienam šeimos nariui, kad sumažėtų žmonių masiniai susibūrimai ir galimas viruso plitimas.

Pietų Afrika: nesilankykite paplūdimyje

Pietų Afrikoje uždrausta prekiauti alkoholiu, privaloma dėvėti veido kaukes ir įvesta komendanto valanda. Rodos, blogiau ir būti negali? Gali. Nepaisant nuogąstavimų, kad naujosios nuostatos pakenks vietinei pakrančių miestų ekonomikai, Pietų Afrika uždarė daugelį lankomų paplūdimių. Anot vyriausybės, paplūdimio miestai yra vasaros ir COVID-19 pandemijos epicentras. Taigi didieji paplūdimiai Pietų Afrikoje – tylūs ir apleisti, nesimato banglentininkų ir vandens pramogų mėgėjų.

123rf.com nuotr./Pietų Afrikos Respublika, Keiptaunas
123rf.com nuotr./Pietų Afrikos Respublika, Keiptaunas

Pasirodo, vietinę valdžią erzina dar ir tas faktas, jog užsienio piliečiai, atvykę daugiausiai iš Europos, Pietų Afrikos paplūdimiuose daro netvarką, nes „namų“ valstybėje paplūdimiai jau uždaryti. „Karštosiomis zonomis“ – pavojingomis masinio susibūrimo vietomis – paskelbtos užtvankos, ežerai ir paplūdimiai. Čia žmonės ėmė gudrauti ir ieškoti įstatymo spragų: daug nusipirko žvejybos leidimus, kad galėtų būti paplūdimyje, o sukti verslininkai, svečių namų savininkai, įsigiję papildomų leidimų, svečiams juos dalina patys.

Ukraina: dėvėkite pirštines ir kaukes

Renkatės kelionių paketą Ukrainoje? „Tedo.lt“ rekomenduoja nepamiršti apsaugos priemonių. Jei nusprendėte keliauti viešuoju transportu Ukrainoje arba Maskvoje, pasiimkite keletą porų vienkartinių pirštinių – būdami viešose vietose turite laikytis minimalaus 1,5 m atstumo, mūvėti apsaugines kaukes ir pirštines. Nepaisydami šio ribojimo galite sulaukti baudos.

123rf.com/Kijevas
123rf.com/Kijevas

Tiesa, šis apsisaugojimo būdas paveikus tiek, kiek žmonės yra sąmoningi. Covid-19 virusas daugiausiai plinta ore, o ne ant paviršių, tad jei pirštinės iš latekso, bakterijos pernešamos taip pat lengvai, kaip ir ant nepridengtos odos. Kartais pirštinių mūvėjimas gali pasirodyti beprotiška mintis, suteikianti klaidingą saugumo jausmą ir skatindamas žmones rečiau plauti rankas bei nepaisyti atstumo laikymosi nurodymų.

Tailandas: laikykitės taisyklės – išvykti draudžiama

Rinkdamiesi Tailandą savo svajonių atostogų kryptimi susidursite su didžiuliu paketu reikalavimų. Liepos 1 d. startavęs Tailando Puketo „Smėlio dėžės“ projektas, gelbėdamas šalį nuo visiškos ekonominės griūties, į salą ėmė kviesti pilnai paskiepytus keliautojus žadėdamas atostogas be karantino. Viena iš sąlygų – atostogautojai turi praleisti mažiausiai 14 dienų saloje nurodytame viešbutyje, tuomet galės laisvai keliauti likusioje šalies dalyje.

Asm.archyvo nuotr./Tadas Kertenis Tailande
Asm.archyvo nuotr./Tadas Kertenis Tailande

Saloje keliauti leidžiama laisvai. Tiesa, Puketas nėra vienintelė Tailando vieta, kurioje laukiami skiepyti keliautojai. Koh Samui, Koh Pha Ngan ir Koh Tao liepos 15 d. buvo atidaryti tarptautiniams keliautojams, tačiau su griežtesniais apribojimais.

Trumpai tariant, atostogauti Tailande galima! Tiesiog reikia atitikti keliamus reikalavimus, atostogaujant pasidaryti keturis Covid-19 testus ir pasiruošti daug dokumentų – voila – Tailandas be karantino! Salose yra numatyti maršrutas, kuriais ir reikia keliauti. Taip tikimasi, jog šie „smėlio dėžių“ kelionių modeliai ne tik leis gaivinti ekonomiką, bet ir riboti pandemijos plitimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius