Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keisčiausia metų kruizinė kelionė pagaliau baigta

Šią kelionę galima vadinti jeigu ne keisčiausia visoje kruizinių laivų istorijoje, tai bent jau keisčiausiai šiais metais. Aštuoni keliautojai, dar kovą išplaukę aplink pasaulį, galiausiai pasiekė namus.
„Artania“ laivas Frimantlo uoste
„Artania“ laivas Frimantlo uoste / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šią savaitę laivas „Artania“ galiausiai prisišvartavo Bremerhaveno uoste Vokietijoje, o aštuoniems likusiems jo keleiviams galų gale leista išlipti tėvynėje, rašo „The Points Guy“. Jau ne vieną savaitę „Artania“ buvo vienintelis kruizinis laivas pasaulyje, vis dar plaukiantis su keleiviais.

Laivas buvo Australijoje, Sidnėjuje, kai kovą uostai visame pasaulyje pradėjo užsidaryti ir skelbė, kad nebepriims kruizinių laivų. Štai tuomet ir prasidėjo 12 savaičių trukusi „Artania“ odisėja namo.

Iš pradžių laive buvo daugiau nei tūkstantis keleivių, bet kovo 15 d., kai situacija dėl koronaviruso ėmė labai aštrėti, jį valdanti „Phoenix Reisen“ bendrovė suteikė galimybę turistams parskristi atgal į Vokietiją užsakomuoju reisu. 199 tą ir padarė. Liko 832 keleiviai, kurie nusprendė likti laive ir juo parplaukti namo.

Kažin ar jie nepasigailėjo tokio sprendimo. Kovo 18 d. laivas paliko Sidnėjų ir išplaukė į kitą Australijos uostą – Frimantlą. Ten ketino trumpam sustoti, pasipildyti degalų ir per Indijos vandenyną, Afrikos krantus, Sueco kanalą pasiekti Europą. Tačiau beplaukiant į Frimantlą ėmė sirgti keleiviai.

Kai laivas pasiekė numatytą uostą po savaitės, 7 žmonėms laive buvo diagnozuotas COVID-19, tad „Artania“ buvo karantinuotas mieste dviem savaitėms. Užkratas nustatytas dar kelioms dešimtims žmonių, jie išgabenti į ligonines.

Likusių laive sveikų žmonių laimei, Australijos valdžia leido jiems palikti laivą tam, kad galėtų išskristi užsakomuoju reisu. Tačiau ne visi galėjo tą padaryti – vieni turėjo likti karantine dėl COVID-19, kitiems skristi lėktuvu neleido sveikatos būklė.

„Artania“ tapo kone Frimantlo įžymybe. Vietos žmonės ateidavo į uostą pamojuoti keleiviams, fotografuodavosi prie laivo. Žinoma, laivas sukėlė ir nemažai pykčių. Dalis gyventojų nuo pat pradžių buvo prieš jo įsileidimą į miestą.

Galiausiai laivas Frimantlą paliko balandžio pabaigoje – ir tik su 8 keleiviais. Visgi jis dar neplaukė tiesiai į Vokietiją. Pirma nuplaukė į Balį, Indoneziją, ir Filipinų sostinę Manilą, kur išleido didžiąją dalį įgulos.

Tik tuomet „Artania“ pradėjo savo kelionę į Bremerhaveną. Su 8 keleiviais kartu plaukė ir maždaug 75 žmonių įgula.

Laivo „Artania“ istorija pažymėta ir tragedija, ir netikėtu džiaugsmu. Kol laivas buvo karantinuotas, du keleiviai ir vienas įgulos narys mirė. O du įgulos nariai įsimylėjo ir susituokė laive prieš jam paliekant Frimantlą.

Laivas yra 230 metrų ilgio, turi beveik 600 kajučių ir aštuonis denius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius