Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keista paskutinių 8 vis dar kruizu plaukiančių keleivių odisėja

Šiuo metu, kai skaitote šį straipsnį, aštuoni žmonės yra vienoje keisčiausių kruizinių kelionių istorijoje. Jie yra paskutiniai keleiviai Vokietijos kruiziniame laive, kuris nuo kovo vidurio mėgina grįžti namo, rašo „The Points Guy“.
„Artania“ laivas Frimantlo uoste
„Artania“ laivas Frimantlo uoste / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kruizinis laivas „Artania“ parplaukti atgal į Vokietiją stengiasi nuo koronaviruso protrūkio kovo viduryje. Tarptautinė žiniasklaida pražiūrėjo šią istoriją, kurią trumpai būtų galima apibūdinti kaip penkias savaites dramos. Ir pabaiga dar gali būti negreitai – keleiviams jūroje gali tekti praleisti dar penkias savaites.

Pastarosiomis dienomis tarptautinėje žiniasklaidoje nuskambėjo istorijos apie „paskutinius tris kruizinis laivus jūroje“ ir kaip jie galiausiai grįžta namo. Buvo pasakojama, kaip „MSC Cruises“, „Costa Cruises“ ir „Princess Cruises“ laivų keleiviai galų gale išlaipinami. Tačiau buvo pražiūrėtas dar vienas laivas – „Artania“. Tai 1 188 keleivių Vokietijos bendrovės „Phoneix Reisen“ laivas.

Kovo mėnesį „Artania“ buvo Sidnėjuje, Australijoje, kai uostai visame pasaulyje pradėjo nebeįsileisti kruizinių laivų.

Kovo 15 d. „Phoenix Reisen“, matydami prastėjančią situaciją su uostais, suteikę galimybę keleiviams parskristi namo iš Sidnėjaus. 199 ja pasinaudojo, bet 832 keleiviai nusprendė likti laive ir parplaukti atgal į Vokietiją. Pasirodė, kad tai buvo prastas sprendimas.

Kovo 18 d. „Artania“ iš Sidnėjaus išplaukė į Frimantlą, kitą Australijos uostą, kur planavo trumpam sustoti degalų papildymui prieš kelionę per Indijos vandenyną iki Afrikos, tuomet per Sueco kanalą pasiekti Europą. Tačiau plaukiant Frimantlo link pradėjo sirgti keleiviai.

Kol laivas po savaitės pasiekė uostą, septyniems keleiviams jau buvo patvirtintas COVID-19 virusas. Dėl to laivas mieste dviem savaitėms buvo karantinuotas. Atlikta daugiau testų, pasirodė, kad užkratą turi dar kelios dešimtys keleivių, kurie išgabenti į ligonines.

Likusių keleivių laimei, Australijos valdžia leido sveikiems keliautojams (jų buvo apie 800) iš Frimantlo išskristi į Vokietiją užsakomaisiais skrydžiais. Tačiau ne visi galėjo išvykti, nes COVID-19 užsikrėtę asmenys turėjo likti karantine.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Artania“ laivas Frimantlo uoste
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Artania“ laivas Frimantlo uoste

Laivas kelias savaites stovėjo uoste, kol galiausiai šeštadienį jam buvo leista išplaukti su aštuoniais likusiais keleiviais, kurie negalėjo arba nenorėjo skristi. Keli anksčiau karantinuoti keleiviai pasirinko sekmadienį iš Frimantlo išskristi užsakomuoju reisu. Dar keli asmenys vis dar liko karantine Australijoje.

„Artania“ tapo kone Frimantlo įžymybe. Vietos žmonės ateidavo į uostą pamojuoti keleiviams, fotografuodavosi prie laivo. Žinoma, laivas sukėlė ir nemažai pykčių. Dalis gyventojų nuo pat pradžių buvo prieš jo įsileidimą į miestą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Artania“ laivas Frimantlo uoste
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Artania“ laivas Frimantlo uoste

Laivo „Artania“ istorija pažymėta ir tragedija, ir netikėtu džiaugsmu. Kol laivas buvo karantinuotas, du keleiviai ir vienas įgulos narys mirė. O du įgulos nariai įsimylėjo ir susituokė laive prieš jam paliekant Frimantlą.

Išplaukiant iš Frimantlo kapitonas Mortenas Hansenas dėkojo miesto žmonėms už pagalbą susirgusiems keleiviams ir už tai, kad buvo pasirūpinta jų grįžimu namo. „Iš visos širdies ačiū, kad padėjote šioje labai sunkioje situacijoje, – filmuotoje žinutėje sakė kapitonas. – Negaliu net ką daugiau pasakyti. Nepasisekė. Atsiprašau, kad mes jus gąsdinome... Tikiuosi, kad vėl galėsime būti čia, Australijoje, jau kitomis aplinkybėmis. Mes mylime jus!“

Laivo dabar laukia ilga kelionė namo atgal į Vokietiją. Jis plauks per Balį, Indoneziją ir Filipinų sostinę Manilą, kur išlaipins daugumą iš 403 įgulos narių. Didelė dalis aptarnaujančio personalo laive yra iš Indonezijos ir Filipinų.

Tuomet „Artania“ tęs kelionę į Bremerhaveną Vokietijoje. Su aštuoniais keleiviais laive liks tik saujelė darbuotojų – bendrovės teigimu, maždaug 75. Neabejotinai keleivių laukia išskirtinė patirtis.

Laivas yra 230 metrų ilgio, turi beveik 600 kajučių ir aštuonis denius. Tai reiškia, kad jeigu norėtų, kiekvienas keleivis galėtų turėti po denį sau.

Pirmadienį išplatintame pranešime „Phoenix Reisen“ teigė, kad „Artania“ Vokietijos tikriausiai nepasieks iki gegužės 31 d. Tai reiškia, kad kelionėje laivas dar praleis penkias savaites.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius