-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 09 11 /14:28

Keliauti bus galima laisviau: Lietuva kelia raudonąją paveiktų šalių ribą, nors Latvija tai kritikuoja

Nuo pirmadienio jau bus taikoma kita sergamumo COVID-19 kartelė, kurią peržengusios valstybės bus įtrauktos į paveiktų šalių sąrašą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, kad ji bus nebe 16, o 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų per 14 d. Kas aktualu nemažai lietuvių – iš paveiktų šalių sąrašo tikriausiai bus išbraukta Lenkija.
Estija
Estija / 123rf.com nuotr.

„Nuo pirmadienio jau mes taikysim šį rodiklį – tai reiškia, kad šiandien tvirtinant paveiktų šalių sąrašą, bus žiūrima jau nebe į 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų skaičių, bet į šalis, kurios bus peržengusios 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 d.“, – spaudos konferencijoje pranešė A.Veryga.

Penktadienio duomenimis, Lietuvos sergamumo rodiklis yra 15,6, Latvijos – 4,3, Estijos – 20,8 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Sergamumo rodikliai kasdien skelbiami Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro svetainėje, kuriais vadovaujasi ir Lietuva, skelbdama paveiktų šalių sąrašą. Pagal juos, nuo pirmadienio nebereikės izoliuotis grįžus ir iš tokių šalių kaip Vokietija, Lenkija, Islandija, Bulgarija, Švedija. Oficialus sąrašas bus paskelbtas penktadienį popiet.

„Stebint situacijas aplinkui, turbūt lengviau galėtumėm atsikvėpti, ir tas burbulas savotiškai galėtų išsiplėsti – nes į jo sąrašą pakliūtų ir mūsų kaimynė Lenkija. Tai labai aktualu daugeliui mūsų tautiečių“, – kalbėjo A.Veryga. Jis priminė, kad Lenkijai Lietuva taiko daugiau išimčių nei kitoms valstybėms, tačiau kelionės į ją visgi yra labai apribotos.

Nuo pirmadienio nebereikės izoliuotis grįžus ir iš tokių šalių kaip Vokietija, Lenkija, Islandija, Bulgarija, Švedija

Ministras pabrėžė, kad naujoji 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų riba nebus taikoma kai kurioms trečiosioms valstybėms. „Deja, yra tokių šalių, kurių nei testavimo strategija, nei teikiamais duomenimis nelabai galim pasikliauti – nes arba tų tyrimų yra labai labai mažai, arba išvis jie yra neskelbiami. Tai tokiom šalim, aišku, tas rodiklis negaliotų“, – informavo A.Veryga.

Lietuvoje taip pat dabar galioja taisyklė, kad grįžtantys iš šalių, kurios peržengusios 25 atvejų ribą, turi per 24 val. pasidaryti COVID-19 testą. Užsieniečiai, atvykstantys iš tokių šalių, dar prieš kelionę turi gauti neigiamus testo rezultatus. A.Veryga sakė, kad kol kas diskusijos, ar keisti šią tvarką, nebuvo.

Latvijos premjeras kritikuoja Lietuvą

Lietuvoje ir Estijoje pastaruoju metu išaugus koronavirusu užsikrėtusių asmenų skaičiui, atsirado ir nesutarimų tarp trijų Baltijos valstybių. Latviai pasisako už griežtesnę kontrolę, nenori kelti raudonosios ribos, grasino nesuteikti išimčių nei latviams ar estams. Praėjusią savaitę jie tik paskutinę akimirką visgi sutiko padaryti nuolaidų Lietuvai ir Estijai.

Lietuva šią savaitę neviršija raudonosios Latvijos ribos, tad lietuviai į šią kaimyninę šalį nevaržomai galės keliauti ir kitą savaitę.

Tačiau Latvijos premjeras Krišjanis Karinis penktadienį spaudos konferencijoje sukritikavo Lietuvos sprendimą kelti rodiklio ribą. Jis pareiškė, kad jeigu Latvijos vyriausybė irgi tą padarytų, „savo visuomenei pasiųstų žinią, jog latviai turėtų pradėti sirgti labiau“.

K.Karinis pareiškė, kad jeigu Latvijos vyriausybė irgi keltų ribą, „savo visuomenei pasiųstų žinią, jog latviai turėtų pradėti sirgti labiau“.

K.Karinis aiškino, kad Latvijos ministrų kabinetas klauso ekspertų rekomendacijų, todėl sergamumas COVID-19 Latvijoje yra vienas mažiausių pasaulyje. Latvijos premjero teigimu, jeigu ekspertai siūlytų keisti raudonąją kartelę, jis to klausytų, tačiau tokių pasiūlymų nėra, rašo LETA.

Jis skeptiškai žiūrėjo į galimybę sekti Lietuvos ir Estijos žingsniu bei pakelti raudonąją paveiktų šalių ribą iki 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų. „Tai yra sprendimas, kuriam nesu pasirengęs, nebent mainais būtų kitų ribojimo priemonių. Nemanau, kad visuomenė yra pasirengusi leisti daugiau žmonių atvykti į Latviją, kai taip būtų atimta mūsų veiksmų laisvė“, – sakė K.Karinis.

Estijoje riba irgi keliama

Estija keliautojams iš Suomijos ir Baltijos valstybių taip pat pakėlė privalomos saviizoliacijos ribą nuo 16 iki 25 atvejų 100 tūkstančių gyventojų jų šalyse, o Latvija palieka galioti anksčiau sutartą 16 atvejų šimtui tūkstančių gyventojų ribą, ketvirtadienį pranešė estų visuomeninio transliuotojo ERR naujienų portalas.

Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu socialinėje žiniasklaidoje parašė, kad Estija šią savaitę pasiūlė Suomijai, Latvijai ir Lietuvai sergamumo rodiklio ribą, iki kurios galimas laisvas judėjimas, padidinti iki 25 atvejų šimtui tūkstančių gyventojų.

Lietuva, kaip ir Suomija, sutiko su pasiūlymu ir kelia savo ribą iki 25 atvejų šimtui tūkstančių gyventojų. Latvija paliko galioti ankstesnę ribą.

„Estija nustatys naują ribos skaičių – 25 – keliautojams, atvykstantiems iš Suomijos, Latvijos ir Lietuvos, nes su šiomis šalimis nustatyta pasitikėjimo priemonių“, – sakė U.Reinsalu, kurio žodžiai cituojami ERR portale anglų kalba.

„Atsižvelgiant į užsikrėtimo koronavirusu skaičius Estijoje,... karantinuotis turbūt turės iš Estijos į Latviją vykstantys keliautojai, išskyrus Valgos gyventojus, tranzitu vykstančius keliautojus ir darbuotojus“, – pridūrė užsienio reikalų ministras.

123rf.com nuotr./Estija
123rf.com nuotr./Estija

„Šiuo metu laisvas judėjimas išliks kelionėms į Suomiją, Lietuvą ir Latviją. Ačiū Lietuvos ir Suomijos vyriausybėms už sprendimą esant situacijai, kai Estijos sergamumo rodiklis yra didesnis nei kitose šalyse“, – sakė U.Reinsalu.

Nauja keliautojų kontrolė

A.Veryga penktadienį pripažino, kad ne visais atvejais keliautojai elgiasi atsakingai. „Atmestinai yra pasižiūrima į duomenų pildymą, pateikimą. Natūralu, kad tuomet sudėtinga yra užtikrinti ir saviizoliacijos priežiūrą“, – kalbėjo ministras.

Dėl to nuspręsta visus vežėjus įpareigoti užtikrinti, kad bet kokios rūšies į Lietuvą atvykstantys asmenys nuo šiol savo asmens duomenis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams turės pateikti elektroniniu būdu. Tai galios keliaujantiems ir lėktuvais, ir autobusais, ir keltais, ir kitomis transporto priemonėmis.

Bus galima patikrinti, ar nebandoma kažkokiu būdu gudrauti, – aiškino A.Veryga.

Tai reiškia, kad dar prieš įlipdamas į lėktuvą, keltą, autobusą ar traukinį žmogus turės užpildyti anketą NVSC interneto svetainėje ir gautą patvirtinimą – vadinamąjį QR kodą – pateikti įlaipinimo į transporto priemonę metu.

„Jį nuskaičius bus galima patikrinti, ar tai tikrai yra tas žmogus, kuris įsėdo į transporto priemonę, ir bus galima patikrinti, ar nebandoma kažkokiu būdu gudrauti“, – aiškino A.Veryga. Jo teigimu, taip bus galima efektyviau ir tiksliau kontroliuoti tuos asmenis, kurie privalo būti saviizoliacijoje.

Daugiau apie tai skaitykite ir čia: Visi keliautojai savo duomenis NVSC turės pateikti elektroniniu būdu


Trys Baltijos šalys, pavasarį sukūrusios kelionių burbulą, yra sutarusios derinti kriterijus, pagal kuriuos valstybės įtraukiamos į paveiktų šalių sąrašus – t.y., atvykstantiems iš kurių reikia laikytis saviizoliacijos.

„Turime laikytis bendrų kriterijų, jeigu norime išlaikyti Baltijos šalių burbulą, tai yra labai svarbu“, – šią savaitę sakė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, tačiau perspėjo, kad jeigu „Latvijos sprendimai bus išsiskiriantys, tai mes irgi žengsime kitus žingsnius“.

Premjeras sakė, kad tai galėtų būti atskirų teritorijų (pavyzdžiui, salų) išskyrimas paveiktų šalių sąrašuose – to prašo turizmo verslas, tačiau tokiam regionų išskyrimui priešinasi Latvija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius