Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kipro miestas vaiduoklis galiausiai gali būti atvertas turistams

Apleistas miestas Kipro saloje, kuris prieš 50 metų traukdavo net ir Holivudo garsenybes, ilgus dešimtmečius yra užvertas turistams. Dabar prabilta, kad čia atostogas vėl galėtų leisti žmonės.
Varoša, Kipras
Varoša, Kipras / 123rf.com nuotr.

Smėlėtos pakrantės Varoša yra Famagustos miesto rajonas Kipro turkų kontroliuojamoje salos šiaurėje. Kadaise populiarus kurortas buvo paliktas likimo valiai 1974 m., kai Turkija į šiaurinę salos dalį įvedė savo kariuomenę ir paskelbė joje nepriklausomą Šiaurės Kipro Turkų Respubliką.

Iš miesto buvo priversti pasitraukti apie 39 tūkst. gyventojų, o Varoša virto apleistų viešbučių, daugiabučių ir bažnyčių miestu.

Dabar Turkų Kipro, kurį pripažįsta tik Turkija, ministras pirmininkas Ersinas Tataras pareiškė, kad Varošą būtų galima grąžinti į turistų ir verslininkų akiratį. „Varoša tikrai bus atverta. Srovės pasikeitė, atverstas naujas puslapis“, – sakė jis.

E.Tataras tęsė, kad jie „sėkmingai eina savo keliu“, o esą darbai yra pasistūmėję tiek, jog įžengta į atidarymo fazę. Visgi, kada kurortas vėl galėtų būti atvertas turistams, jis nepasakė.

Kadaise Varoša buvo vadinama „Kipro Prancūzijos Rivjera“, o čia laiką yra leidusios ir tokios įžymybės kaip Elizabeth Taylor, Richardas Burtonas, Sophia Loren, Brigitte Bardot. Per metus kurortas sulaukdavo iki 700 tūkst. turistų.

Visgi 1974 m. liepos 20 d. miestas staiga ištuštėjo – 39 tūkst. gyventojų buvo priversti palikti savo namus, į juos grįžti jiems niekada neleista.

Po Turkijos kariuomenės įvedimo Varoša buvo atskirta spygliuota tvora, pakabinti perspėjantys ženklai, o viešbučiai liko apleisti.

Nuo 1974 m. Kipras taip ir tebėra padalintas. Dvi jo dalis, įskaitant ir padalytą sostinę, skiria Jungtinių Tautų pajėgų patruliuojama žalioji linija. Apie 78 proc. salos gyventojų graikų kontroliuoja apie 59 proc. šalies teritorijos, o apie 18 proc. salos gyventojų yra turkai, bet jie kontroliuoja apie 36 proc. teritorijos. Likusi salos teritorija (apie 4 proc.) – Jungtinių Tautų Organizacijos kontroliuojama buferinė zona (dar – Žalioji arba Atilos linija).

Dabar absoliuti dauguma turistų, kurie atvyksta į Turkų Kiprą, yra iš Turkijos, jie atskrenda iš savo šalies tiesioginiais reisais.

Šiaurės Kipre yra ir apleistas oro uostas, nenaudojamas nuo aštuntojo dešimtmečio:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius