Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kroatija panaikino ribojimus keliautojams: štai 9 vietos, kurias čia verta aplankyti

Kroatija šimtmečius buvo kryžkelė tarp Rytų ir Vakarų. Kadaise ji buvo graikų kolonija, vėliau – Romos provincija, šalis patyrė ir Bizantijos, Osmanų imperijos, Napoleono bei Austrijos-Vengrijos įtaką. Įvairus ir audringas Kroatijos paveldas pavertė šią šalį tikru kultūros perlu.
Dubrovnikas, Kroatija
Dubrovnikas, Kroatija / 123RF.com nuotr.

Nuo gegužės 3 d. Kroatija panaikino visas likusias kelionių taisykles dėl COVID-19, rašoma „Euronews“.

„Visi keliautojai, atvykstantys į Kroatiją, dabar gali atvykti tokiomis pačiomis sąlygomis, kurios galiojo iki COVID-19 pandemijos“, – sakoma Kroatijos nacionalinio turizmo biuro pranešime.

Tai reiškia, kad keliautojams, norintiems atvykti į šalį, nebereikės pateikti neigiamo COVID-19 testo rezultato bei skiepijimo įrodymo.

Nuo pilių, bažnyčių ir teatrų iki maisto, vyno ir muzikos – štai devynios vietos, kurias dabar tikrai vertėtų išvysti Kroatijoje.

9. Rijeka

123RF.com nuotr. / Rijeka, Kroatija
123RF.com nuotr. / Rijeka, Kroatija

Rijekos miestas pasižymi įspūdinga neoklasicistine architektūra, gyvybingu centru ir centriniu turgumi.

Jame organizuojama daug įvairiausių renginių, įskaitant parodas, spektaklius, operas, konferencijas, koncertus, festivalius ir kt. Naujos kultūros parodos siūlomos Modernaus ir šiuolaikinio meno muziejuje, Vaikų namuose, Rijekos miesto muziejuje ir laivų muziejuje „Galeb“.

Šis miestas buvo išrinktas 2020 m. Europos kultūros sostine.

8. Zagrebas

123RF.com nuotr. / Zagrebas, Kroatija
123RF.com nuotr. / Zagrebas, Kroatija

Zagrebas yra Austrijos-Vengrijos imperijos atspindys.

Didžiąją dalį Zagrebo pravartu aplankyti pėsčiomis. Pasivaikščiojant galima apžiūrėti neogotikinę Zagrebo katedrą, taip pat ir Šv. Morkaus bažnyčią – vieną seniausių miesto pastatų.

Zagrebas tvirtina turintis daugiausiai muziejų vienam gyventojui. Gal turistui ir neužtektų laiko aplankyti juos visus, tačiau tikrai nereikėtų praleisti garsiojo vaizduojamojo meno muziejaus „Mimara“ ir Zagrebo miesto muziejaus.

7. Zadaras

123RF.com nuotr. / Zadaras, Kroatija
123RF.com nuotr. / Zadaras, Kroatija

Zadare galima susipažinti su 3000 m. istorija. Tereikia po senovinį miestą pasivaikščioti pėsčiomis ir atrasti įvairius jo paminklus.

Verta pradėti nuo Šv. Donato bažnyčios, kuri pastatyta IX a. ir yra didžiausias ikiromaninis statinys Kroatijoje. Šiandien joje dažniausiai skamba viduramžių renesanso muzika. Taip pat verta aplankyti XII–XIII a. statytą Anastazijos katedrą.

6. Šibenikas

123RF.com nuotr. / Šibenikas, Kroatija
123RF.com nuotr. / Šibenikas, Kroatija

Istorinis Šibenikas turi net du UNESCO paveldo objektus.

Viena iš pirmųjų į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktų įžymybių yra Šv. Jokūbo katedra – XV–XVI a. bazilika. Ji vertinama dėl gotikos ir renesanso meno sintezės.

Šimtmečius kroatai baiminosi osmanų invazijos, todėl Šibeniko mieste stovėjo keturios tvirtovės, iš kurių grėsmingiausia – Šv. Mikalojaus. Jos gynybinė architektūra taip pat įtraukta į prestižinį UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

5. Primoštenas

123RF.com nuotr. / Primoštenas, Kroatija
123RF.com nuotr. / Primoštenas, Kroatija

Primoštenas – tai sala, kurioje išlikę viduramžių Viduržemio jūros žvejų kaimelio architektūros bruožai.

Maždaug prieš penkis šimtmečius, turkų invazijų metu, salelės gyventojai pastatė sienas, bokštus ir tiltą, sujungtą su žemynu, kad apsaugotų miestą. Turkams pasitraukus, tiltas buvo pakeistas pylimu.

4. Trogiras

123RF.com nuotr. / Trogiras, Kroatija
123RF.com nuotr. / Trogiras, Kroatija

Trogiras garsėja kaip „miestas-muziejus“.

Sakoma, kad Trogiras yra vienas geriausiai išsilaikiusių romaninių-gotikinių miestų Vidurio Europoje. Istorinį miesto centrą taip pat saugo UNESCO.

Čia verta apsilankyti gražiose romėniškose gotikinėse bažnyčiose, ypač – Šv. Lauryno katedroje ir Kamerlengo viduramžių tvirtovėje, kurią 1400 m. pastatė venecijiečiai.

3. Splitas

123RF.com nuotr. / Splitas, Kroatija
123RF.com nuotr. / Splitas, Kroatija

Tai istorinis perlas su senamiesčiu ir 1700 metų senumo Diokletiano rūmais.

Splite tarsi sugrįžtama į praeitį. Turistams čia pirmiausia rekomenduojama aplankyti Diokletiano rūmus, kurie įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą – tai nuostabiai gerai išsilaikęs IV a. kompleksas. Taip pat reikėtų nepraleisti Šv. Duje katedros, kadaise buvusio Diokletiano mauzoliejaus.

Centrinė šio statinio dalis datuojama nuo 350 m., todėl tai yra viena seniausių katedrų pasaulyje.

Lankytinų objektų sąraše taip pat turėtų būti Peristilio aikštė – originalus romėnų kiemas, kuriame galima pasigrožėti puikia senojo Splito architektūra.

2. Hvaras ir Stari Gradas

123RF.com nuotr. / Stari Gradas, Kroatija
123RF.com nuotr. / Stari Gradas, Kroatija

Hvaro sala yra Adrijos jūros regiono buriavimo kelių centre, todėl ji tapo klestinčiu meno ir kultūros centru.

Šioje saloje esančiame Hvaro mieste įsikūręs Hvaro viešasis teatras – vienas pirmųjų teatrų Europoje. Čia spektakliai rodomi ištisus metus.

Kitas įdomus salos miestas – Stari Gradas. 384 m. pr. m. e. senovės graikai šiaurinėje salos dalyje įkūrė Faro koloniją, todėl dabartinis Stari Gradas yra vienas seniausių miestų Europoje.

Stari Grado lygumose matyti senovės graikų naudota geometrinė žemės padalijimo sistema, ji beveik nepakitusi išliko daugiau kaip 24 šimtmečius. Ši vietovė taip pat įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

1. Dubrovnikas

123RF.com nuotr. / Dubrovnikas, Kroatija
123RF.com nuotr. / Dubrovnikas, Kroatija

Dubrovnikas ne veltui vadinamas Adrijos perlu. Šis miestas apsuptas tvirtovėmis, siūlo šimtmečius saugomus architektūros ir kultūros šedevrus.

Pasivaikščiojimą reikėtų pradėti nuo monumentaliųjų Pilies vartų, esančių Stradūno – puikios pagrindinės senamiesčio pėsčiųjų gatvės – viršuje.

Čia reikėtų aplankyti katedrą, pastatytą ant XII a. bažnyčios griuvėsių, pasivaikščioti kalkakmenio gatvelėmis bei pasigrožėti barokiniais pastatais.

Vėliau, sutemus, rekomenduojama užlipti ant miesto gynybinių sienų ir stebėti saulėlydį virš Adrijos jūros. Tada senamiestis ir jūra atsiveria visu grožiu.

Žinoma, Dubrovniko kultūriniame gyvenime gausu festivalių, koncertų po atviru dangumi, spektaklių ir parodų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius