Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur žiemą atostogauti su vaikais: lietuvius vilioja saugiausias miestas pasaulyje

Vasarą – į Turkiją, žiemą – į Egiptą. Ši šeimų su vaikais atostogų klasika dažniems jau įkyrėjusi iki gyvo kaulo. Pastaraisiais metais keliautojus iš Baltijos šalių šilumos žiemą ieškoti vis labiau vilioja Jungtinių Arabų Emyratų sostinė Abu Dabis. Didžiausias emyratas nesulaukia tiek turistų kiek Dubajus, todėl žada daugiau ramybės ir išskirtines pramogas vaikams bei kultūros gurmanams. Tik nereikia pamiršti, kad kelionė į musulmonišką šalį turi savų niuansų.
Abu Dabis
Abu Dabis

Nors Abu Dabis (kaip ir kone kiekviena kryptis pasaulyje) pristatomas kaip vieta, kuri tinka bet kokių turistų kelionei, akivaizdu – itin daug dėmesio čia skiriama šeimų su vaikais poilsiui ir kultūrai.

Į Jungtinių Arabų Emyratų sostinę tiesiogiai iš Rygos skraidinančios oro linijos „AirBaltic“ kartu su Abu Dabio Kultūros ir turizmo departamentu Latvijos sostinėje pristatė šią kasmet vis daugiau populiarumo sulaukiančią kryptį.

Kurie draudimai – mitas, o už ką išties galite sulaukti nemalonumų

Nors JAE jau pakankamai seniai yra atvira turistams, šią šalį vis dar gaubia mitų ir stereotipų migla. Kai kurie įsivaizduoja, kad moterims čia teks slėptis po burkomis, o atostogos turės būti griežtai be alkoholio.

Abu Dabio Kultūros ir turizmo departamento viešųjų ryšių vadybininkė Svetlana Filatova tikino, kad dauguma mitų – visiška netiesa. Viešbučiai neprašo įrodymų, ar tikrai viename kambaryje apsistojantys vyras ir moterys yra sutuoktiniai. Abu Dabio gatvėmis, anot jos, moterys gali eiti apsirengusios taip, kaip ir bet kuriame Europos mieste – tiesiog paisant padorumo normų. Žinoma, einant į mečetę reikės prisidengti.

Abu Dabis taip pat savęs nepristato kaip nealkoholinės atostogų krypties. Jeigu to jums reikia per atostogas, svaigiųjų gėrimų galima rasti tam skirtose vietose – restoranuose, viešbučiuose, specializuotose parduotuvėse. Kainų pasaulyje palyginimo portale „Numbeo“ pateikiama, kad restorane importuoto alaus buteliukas (0,33l) gali kainuoti apie 10 Eur, parduotuvėje – 2,7 Eur. Vyno butelis parduotuvėje – apie 18 Eur.

Nors pristatant JAE dažnai buvo minima, kad čia – „kaip Europoje“, nereikia pamiršti, kad yra ir specifinių įstatymų bei nerašytų taisyklių. Pavyzdžiui, kai kurie vaistai, nors kitose šalyse yra leidžiami, ir jiems turimas gydytojo receptas, JAE gali būti traktuojami kaip narkotikai ir griežtai draudžiami. Alkoholį griežtai draudžiama vartoti ne tam skirtose vietose. Draudžiama ir neatsiklausus bei negavus sutikimo fotografuoti moteris ar jas liesti. Tiesa ir tai, kad su Izraelio pasu į šalį nepateksite.

123rf.com nuotr./Abu Dabis
123rf.com nuotr./Abu Dabis

Dėl tautinės, kultūrinės ir religinės įvairovės, Abu Dabio pagrindinis principas, anot S.Filatovos – tolerancija ir pagarba. Tiesiog reikia gerbti vietos įstatymus bei papročius, ir į nemalonią situaciją nebus pakliūta. „80 proc. populiacijos yra užsieniečiai, kurie čia atvykę dėl įvairių priežasčių – mokslo, darbo, geresnio gyvenimo. Jie visi turi gerbti vieni kitus, nes kitaip miestas neišgyventų“, – teigė S.Filatova. JAE sostinėje yra priskaičiuojama daugiau nei 200 tautybių gyventojų.

Kuo traukia šeimas

Prancūzijos kelionių agentūra „Club Med“ šių metų pavasarį sudarytame labiausiai šeimos atostogoms tinkančių krypčių sąraše Abu Dabiui skyrė 9 vietą. Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) sostinė dažnai atsiduria ir kitų panašių sąrašų topuose – kuo ji patraukli keliaujantiems su vaikais?

Abu Dabyje yra apie 200 natūralių salų, ir dažna jų yra dedikuota vis kitai temai. Pavyzdžiui, Yas sala – atostogų su vaikais Meka. Jeigu jie nori susitikti su superherojais ar paklaidžioti po Gotamo miestą – tam yra „Warner Bros World“ pramogų parkas. Ekstremalių pojūčio norintieji turėtų išbandyti atrakcionų parką „Ferrari World“, kur yra greičiausi pasaulyje amerikietiški kalneliai. Yra ir atskiras parkas vien tik vandens pramogoms. Svajojantiems apie lenktynininko karjerą – didžiulė kartingų zona.

Warner Bros World Abu Dabyje
Warner Bros World Abu Dabyje

„Yas sala yra tarsi destinacija destinacijoje. Joje yra visko, ir jeigu nesinori – per atostogas jos palikti net nereikia. Turit čia parkus, prekybos centrus, paplūdimius, golfo laukus, viešbučių įvairiai kišenei, net F1 trasą. Yra ir autobusas, kuris nemokamai vežioja po visą salą“, – 15min pasakojo S.Filatova.

Ne tik vaikus Abu Dabyje sudomins ir neįprasta ligoninė – sakalų. Tai pirmoji ir didžiausia pasaulio ligoninė, skirta JAE nacionaliniams paukščiams sakalams.

Atostogaujančias šeimas pritraukti norintis Abu Dabis ypač saugo ir savo kaip vieno saugiausio pasaulio miestų vardą. Šių metų „Numbeo“ reitinge jam skirta pirmoji vieta. Sąrašas sudaromas atsižvelgiant į tai, kiek saugūs čia jaučiasi gyventojai, ar ramiai jaučiasi vaikščiodami dieną ir naktį, ar baiminasi fizinio užpuolimo, vagysčių ir pan.

Nors renginyje susirinkusieji garsiai svarstė, kad taip tikriausiai yra dėl griežtų bausmių (JAE teisinė sistema yra gerokai griežtesnė nei Europos šalių), tačiau S.Filatova tikino, kad pagrindinė priežastis yra kita – emigrantai. Kaip minėta, apie 80 proc. gyventojų yra atvykėliai iš kitų šalių, kurie Abu Dabyje siekia geresnio gyvenimo. Jeigu jie prisidirbs – arba neteks laisvės, arba bus mažų mažiausiai deportuoti.

Prie Abu Dabio saugumo iš dalies gal prisideda ir miesto ritmas. JAE sostinė, anot S.Filatovos, yra rami, čia gatvėse nėra turistų minių, ji ne tokia iššaukianti kaip netoliese esantis ekspresyvusis Dubajus. Tiesa, gatvės ramios ir dėl to, kad Abu Dabis išties nėra sukurtas pėstiesiems – ir vietiniai, ir turistai daugiausiai važinėja automobiliais, todėl taksi kainos čia net žemesnės nei, pavyzdžiui, Latvijoje. Tačiau spūsčių čia beveik niekada nėra – priešingai nei kituose emyratuose.

Kultūros gurmanų tikslas

Šiemet kelionių portalo „Skyscanner“ geriausių meno ir kultūros miesto rinkimuose Abu Dabis nusileido tik Italijos pažibai Florencijai. Didžiausi tokio įvertinimo nuopelnai tenka Šeicho Zaido Didžioji mečetei ir Abu Dabio Luvrui.

Milžiniška baltutėlė Šeicho Zaido Didžioji mečetė yra tapusi geriausiai visame pasaulyje atpažįstamu Abu Dabio reginiu. Šiemet joje apsilankiusi 15min autorė Małgorzata Mozyro rašė, kad ji buvo įspūdingiausias ir gražiausias kada nors jos matytas religinis objektas ne tik Emyratuose, bet ir visame pasaulyje. „Viena didžiausių mečečių pasaulyje tiesiog nukelia jus į vaikiškų Tūkstančio ir vienos nakties pasakų pasaulį. Architektūros perliukas stulbina savo dydžiu, konstrukcijos idėja ir baltu marmuru“, – pagyrų negailėjo keliautoja.

Vos prieš pusantrų metų atidarytas ir dešimtmetį kurtas Abu Dabio Luvras. Už beveik pusę milijardo dolerių įsigiję teisę į Luvro prekės ženklą, JAE gėdos jam tikrai nepadarė. Pritrenkiančios architektūros pastate eksponuojami svarbūs Europos ir arabų pasaulio menininkų darbai, daug dėmesio skirta kultūrai, istorijai bei religijai.

Saloje, kur stovi Abu Dabio Luvras, JAE dar planuoja du muziejus – Abu Dabio Guggenheimo ir Zayedo nacionalinį.

Maisto kultūra Abu Dabyje taip pat aukšto lygio. Žinoma, prabangiame mieste galima rasti daug aukščiausios klasės restoranų, kur gurmanai už kepsnį negaili ir pusšimčio eurų, tačiau tautų įvairovė čia leidžia visai nebrangiai išbandyti įvairiausias virtuves.

Kaip pasakojo už pardavimus atsakingas „AirBaltic“ viceprezidentas Toms Andersons, geriausiai vertinami restoranai Abu Dabyje yra išties brangoki, tačiau pasukus nuo jų į gretimas gatveles galima rasti puikios kokybės ir nebrangaus maisto nedidelėse užeigėlėse. Jį šiame mieste vis džiugina ir tai, kad jeigu eisi į itališko maisto restoraną, tai šefas bus tikrai italas, jei į japonų – japonas. Į Abu Dabį suplūdę užsieniečiai kartu atsiveža ir savo maisto gaminimo tradicijas, tad autentikos ieškoti ilgai nereikia.

Kada geriausia keliauti

Vasaros metu dykumoje sukurtame mieste yra itin karšta – temperatūra dažniausiai perkopia 40 laipsnių. Idealiausias laikas kalbant apie orus – žiemos sezonas nuo gruodžio iki kovo mėnesio, kai vidutinė temperatūra būna 24-26 laipsniai.

„Žiema ten – kaip pačios geriausios birželio-liepos savaitės pas mus, – renginio metu sakė T.Andersons. – Oras maloniai šiltas, o vandens temperatūra – apie 19 laipsnių.“

Kita vertus, žiemą Abu Dabyje yra ir turistų pikas. Ūgtelti viešbučių, transporto kainos. Ieškant viduriuko tarp nepakeliamos kaitros ir keliautojų piko, ekspertai rekomenduoja rinktis balandį-gegužę arba spalį-lapkritį.

123rf.com nuotr./Abu Dabio paplūdimys
123rf.com nuotr./Abu Dabio paplūdimys

Verta turėti omenyje, kad kitų metų spalio pabaigoje Dubajuje prasidės pasaulinė paroda „EXPO 2020“, tad gali padidės keliautojų srautai į JAE. Tačiau kartu tai ir proga patiems pamatyti parodą. Nuo Abu Dabio iki Dubajaus – apie 140 km, 2 valandų kelionė autobusu kainuoja apie 6 Eur.

Latvijos oro linijos „AirBaltic“ 6 valandas trunkančius skrydžius iš Rygos į Abu Dabį šiemet vykdys jau trečią sezoną. Prieš kelerius metus pirmuosius skrydžius pradėjusi atsargiai, šiemet tarp abiejų miestų bendrovė skraidys 4 kartus per savaitę. Bilietų kainos į abi puses prasideda nuo 269 Eur.

Žiemos sezono metu iš Vilniaus yra vykdomi ir kitų oro linijų vykdomi užsakomieji skrydžiai į Dubajų. Anot S.Filatovos, Abu Dabis nesistengia lygintis su Dubajumi – miestai traukia skirtingą publiką, orientuojasi į skirtingus poilsius. Dubajuje labiau akcentuojamas naktinis gyvenimas, o sostinėje – poilsis su šeimomis, ramybė.

„Dubajus dabar yra populiaresnis, nes jau senokai vysto turizmą, – 15min teigė ji. – Abu Dabis iki dar visai neseniai orientavosi į verslą, o dabar labai aktyviai vysto turizmo infrastruktūrą.“ Tai sostinė pristato kaip didelį pliusą – kone visi viešbučiai yra naujutėliai, net atvykus ir po vienerių metų galima rasti daug naujovių, nes viskas kuriasi.

Ji apgailestavo, kad vis dar gajus klaidingas įsitikinimas, jog JAE – prabangos kelionė. „Viešbučių yra įvairiausių – nuo prabangių 5* iki ekonomiškų. Yra ir daug nemokamų pramogų. Viską paskaičiavus, kelionė gali būti ir visai nebrangi“, – tikino S.Filatova.

Portalo „Booking.com“ duomenimis, naktis 3* viešbutyje vidutiniškai kainuoja 48 Eur, 4* – 60 Eur, kambarį 5* viešbutyje galima rasti už 150 Eur.

Verta paminėti, kad šeimų per atostogas dažnai pamėgtų „ultra all inclusive“ programų Abu Dabyje daug nerasite – tokį paketą kol kas siūlo tik vienas viešbutis. Tačiau yra daug viešbučių su „all inclusive“.

S.Filatova siūlo visiems, vykstantiems į Dubajų, siūlo skirti šiek tiek laiko ir Abu Dabiui. Ir atvirkščiai. Pasak jos, vienos savaitės puikiai pakaktų pamatyti abu emyratus – ji asmeniškai skirtų 3 dienas Dubajui ir 4 dienas Abu Dabiui, nes sostinė visgi yra didesnė.

15min Rygoje lankėsi „AirBaltic“ kvietimu. Straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius