Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 13 /14:19

L.Pernavas: gauta informacija, kad lietuviai bando išvykti iš JK su padirbtais COVID testais

Lietuvos policijos atašė Jungtinėje Karalystėje Linas Pernavas pranešė, kad gauta informacija, jog lietuviai bando išvykti iš Jungtinės Karalystės su padirbtais COVID-19 testais. Už tai gresia didžiulės baudos, įspėjo jis.
Stansted oro uostas
Stansted oro uostas / Zumapress/Scanpix nuotr.

Buvęs Lietuvos policijos komisaras, jau porą metų dirbantis Jungtinėje Karalystėje Lietuvos policijos atašė, antradienį savo feisbuko profilyje pasidalijo perspėjimu: „Lietuviai, bandydami išvykti iš Jungtinės Karalystės su padirbtais COVID testais, rizikuoja susimokėti didžiules baudas!“

Anot jo, yra gauta informacija, jog lietuviai bando vykti iš JK su padirbtais COVID testais. „Testai yra sugeneruojami pasinaudojant svetimais duomenimis arba išvis sukuriami neegzistuojančiais duomenimis. Skenuojant QR kodą arba tikrinant identifikavimo numerį, iš karto matosi, kad testas netikras“, – įspėjo L.Pernavas.

Jis taip pat teigia, kad šiuo metu ypač sustiprinta patikra Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos pasienyje, vykstant Eurotuneliu arba keltu.

„Naudokite tik oficialiai patvirtintus testavimo centrus/tiekėjus. Antigenų testą galima įsigyti už £40.00 (su nuolaida už £32.00), ar verta rizikuoti?“ – ragino tautiečius L.Pernavas.

Lietuva Jungtinę Karalystę yra įtraukusi į paveiktų šalių sąrašo pilkąją zoną – t.y. iš jos vykstant į Lietuvą neskiepytiems ir nepersirgusiems asmenims būtini testai (tiek prieš kelionę, tiek po jos), taip pat saviizoliacija. Daug kitų Europos valstybių JK taip pat priskyrusios toms šalims, iš kurių atvykus reikia laikytis sustiprinto saugumo priemonių.

Padirbtų COVID-19 testų problema nėra nauja. Europos šalys viliasi, kad pradėtas bendrijoje naudoti skaitmeninis COVID pažymėjimas padės užkirsti kelią padirbtų pažymėjimų naudojimui visoje ES.

Visgi Italijos policija praėjusią savaitę paskelbė sulaikiusi įtariamuosius, kurie pardavinėjo netikrus ES skaitmeninius COVID pažymėjimus. Buvo išaiškinta bent 10 kanalų, kurie „Telegram“ tinkle juos siūlė maždaug po 100–150 Eur.

Birželį Interpolas paskelbė per didelio masto operaciją sulaikęs 277 žmones visame pasaulyje, kurie įtariami suklastotų COVID testų prekyba, konfiskuota milijonai netikrų testų komplektų. Iš viso operacijoje „Pangea XIV“ dalyvavo net 92 valstybių pareigūnai.

Tuomet pabrėžta, kad nors didžioji dalis klientų tikriausiai ir ieškojo padirbtų testų, kai kuriuos šie prekeiviai galėjo tiesiog apgauti. Žinoma, kad jie sukurdavo ir itin tikroviškai atrodančias svetaines, siųsdavo el. laiškus, kuriose siūlydavo dažnam įtarimo net ir nesukeliančius testus.

Tą pažymėjo ir L.Pernavas, kad įsigyti netikrą testą kai kurie gali ir nežinodami.

„Situacijų būna visokių, kažkas nemoka kalbos, kažkas nežino kur, o čia atsiranda, kas pasiūlo greitai ir šiek tiek pigiau. Iš savo patirties Jums galiu pasakyti, kad Jūs net neįsivaizduojate „ant kokių dalykų žmonės pasimauna“ ir, aišku, dažniausiai po to jau būna šaukštai po pietų“, – komentavo jis.

Gali laukti teismas

Birželio mėnesį portalas Anglija.today rašė, kad prieš skrydį iš Jungtinės Karalystės suklastotą koronaviruso testą oro uoste pateikęs keleivis dėl tokio savo elgesio teisiamas už sukčiavimą.

Philipas Cunninghamas (33 m.) padirbtu PGR testo sertifikatu bandė pasinaudoti gegužės 4-ąją Heathrow oro uoste, prieš skrydį į Egiptą.

Jis oro linijų darbuotojai parodė neigiamą COVID-19 testo rezultatą liudijantį sertifikatą, kurį turėjo savo telefone, tačiau akyla moteris pastebėjo neatitikimą – trūko vieno skaičiaus.

Kilus įtarimams dėl dokumento, darbuotoja susisiekė su laboratorija ir iš ten gavo patvirtinimą, kad testas nebuvo atliktas.

Philipas Cunninghamas buvo sulaikytas ir stojo prieš Birmingamo Magistratų teismą, tačiau savo kaltę pripažino ne iš karto – tai vyras padarė tik po mėnesio prispaustas įrodymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius