Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 23 /16:24

Lietuva įjungia „šviesoforinį“ kitų šalių vertinimą: gyvenimas palengvės ir turistams

Nuo pirmadienio įsigalios atnaujintas paveiktų šalių sąrašas, kuris bus sudaromas remiantis jau naujais principais. Kartu keičiasi ir izoliavimosi taisyklės, atsiras daugiau išimčių, kada grįžus net iš koronaviruso paveiktų šalių nereikės privalomai karantinuotis. Keliauti taps šiek tiek lengviau.
Lietuvą įjungia „šviesoforinį“ kitų šalių vertinimą: gyvenimas palengvės ir turistams
Lietuvą įjungia „šviesoforinį“ kitų šalių vertinimą: gyvenimas palengvės ir turistams

„Izoliacija bus taikoma tik tiems, kurie atvyksta iš raudonų ir pilkų šalių“, – penktadienį spaudos konferencijoje paskelbė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Kaip skelbta anksčiau, šalys bus priskirtos vienai iš keturių zonų: žaliai, geltonai, raudonai ar pilkai. Tokią sistemą yra rekomendavusi Europos Taryba, Lietuva pati yra patekusi į geltonąjį šalių sąrašą.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) jau skelbia šalių suskirstymą spalvomis, remdamasis trims kriterijais:

  1. 14 dienų sergamumo rodiklis (100 tūkst. gyventojų);
  2. teigiamų tyrimų dalis tarp atliktų tyrimų per 7 dienas (proc.);
  3. testavimo apimtys per 7 dienas (tyrimų skaičius 100 tūkst. gyventojų).

Naujausią – spalio 22 d. žemėlapį galima rasti čia. Šiais duomenimis remsis ir Lietuvos SAM, skelbdama paveiktų šalių sąrašus. Tiesa, Lietuva kitų šalių nevertins regionais, kaip tai daro ECDC. Anot A.Verygos, tam esą trūksta patikimų duomenų.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro skelbiama šalių suskirstymas spalvomis. Spalio 22 d.
Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro skelbiama šalių suskirstymas spalvomis. Spalio 22 d.

Nenori izoliuotis – reikės neigiamo testo

Kitas svarbus aspektas – išimtys, kam nebus taikoma izoliacija net ir atvykus iš raudonų ar pilkų valstybių, jeigu šios priklauso Šengeno erdvei.

Išimtis galite matyte iliustracijoje. Į jas patenka, pavyzdžiui, transporto darbuotojai, dirbantys ypatingos svarbos darbus, žurnalistai, jūreiviai.

SAM iliustr./Atvykus iš užsienio taikomos izoliacijos išimtys
SAM iliustr./Atvykus iš užsienio taikomos izoliacijos išimtys

Visas išimčių sąrašas išvardintas sveikatos apsaugos ministro įsakyme.

„Tiems, kurie nepatenka į išvardintas išimtis, reikės – jeigu jie nenorės būti izoliuoti ir norės turėti galimybę vykti į darbą – turėti ne seniau kaip prieš 48 valandas atliko COVID-19 testo rezultatą. Arba atvykus į Lietuvą atlikti testą čia, ir iki kol bus gautas neigiamas testo rezultatas, izoliuotis namuose“, – aiškino A.Veryga.

Jeigu testo žmonės atlikti nenorės, jie turės laikytis 10 dienų izoliacijos. Darbdaviai tokiu atveju raginami sudaryti galimybę dirbti nuotoliniu būdu.

„Bet nereiškia, kad asmenys, kurie turės neigiamą testą, galės tas 10 dienų lankytis bet kur, eiti į pasilinksminimo vietas. Jiems vis tiek bus taikomas režimas darbas-namai“, – aiškino ministras.

Visgi iš ministro įsakymo matyti, kad judėjimo ribojimai turintiems neigiamą testo rezultatą bus ne privalomi, o tik rekomenduojami.

A.Veryga patikslino, kad tokia tvarka galios ir turistams, grįžtantiems iš raudonųjų ar pilkųjų šalių. „Taip. Į darbą gali. Bet ne į pramogų centrą, varžybas ar kažkur kitur. Bet nuvažiuoti į darbą gali, jeigu jis turi neigiamą testą arba tokį testo rezultatą gavo Lietuvoje“, – spaudos konferencijoje sakė ministras.

Visgi iš sveikatos apsaugos ministro įsakymo matyti, kad judėjimo ribojimai bus ne privalomi, o tik rekomenduojami. „Asmenims, gavus neigiamą laboratorinio tyrimo atsakymą, izoliavimas nebetaikomas, tačiau 10 dienų nuo grįžimo / atvykimo į LR rekomenduojama apriboti asmenų, su kuriais bendraujama, skaičių, nerekomenduojama lankytis žmonių susibūrimo vietose (renginiuose, parduotuvėse, muziejuose, viešo maitinimo vietose ir pan.), dirbantiems asmenims – rekomenduojama tik nuvykti į darbą ir namus“, – rašoma įsakyme.

A.Veryga vylėsi, kad ir kitoms šalims pritaikius ET rekomendacijas, kelionės, ypač darbinės, taps paprastesnės. „Nes visoje Europoje skaičiai auga. Problema jau yra ne įvežtiniai atvejai, o pagrindinės problemos – jau plitimas šalių viduje. Tikrai nebe įvežtiniai atvejai sudaro pagrindinę bėdą, ir čia mes saugodamiesi labai neapsisaugosim“, – pripažino ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius