Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 26 /16:14

Lietuva imasi priemonių dėl naujos atmainos, taisyklės gali griežtėti ir visiems keliautojams

Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė sugriežtintas taisykles atvykstantiems iš 7 pietų Afrikos valstybių – net ir paskiepytiems asmenims bus privaloma izoliacija ir 3 PGR testai. Perspėjama, kad tokių asmenų kontrolė bus griežta, taip pat neatmetama, kad taisyklės gali griežtėti visiems keliautojams. Tokių veiksmų imtasi Pietų Afrikoje aptikus naują koronaviruso atmainą, kuri jau pasiekė ir Europą.

Izoliacija – griežta, kontrolė – taip pat

Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė penktadienį pranešė, kad visiems keliautojams, atvykstantiems iš 7 šalių, reikės izoliuotis, atlikti vieną tęstą prieš kelionę ir du – jau grįžus. Šios šalys yra:

  • Pietų Afrika
  • Zimbabvė
  • Mozambikas
  • Lisotas
  • Botsvana
  • Namibija
  • Esvatinis

„Atvykę asmenys iš šitų valstybių, nesvarbu, ar jie su imunizacija –persirgę, vakcinavęsi, ar visiškai neturintys imuniteto, turės atvykdami į Lietuvą turėti PGR testą. Jie turės izoliuotis, tuomet trečią ir septintą dieną atlikti PGR testus“, – penktadienį žurnalistams sakė ji.

Pasak jos, tą numatanti tvarka šiuo metu dar rengiama, tačiau ji turėtų įsigalioti vėliausiai pirmadienį.

Viceministrė įspėjo, kad 10 dienų izoliacija bus griežta, kontrolė tokių asmenų taip pat bus griežta.

„Be jokių pasivaikščiojimų, kadangi labai dar nedaug informacijos apie vyraujančią atmainą“, – paaiškino ji.

10 dienų izoliacija bus griežta, kontrolė tokių asmenų taip pat bus griežta.

Viceministrės teigimu, 10 dienų izoliaciją susitrumpinti galės tik imunitetą turintys – paskiepyti ar persirgę – keliautojai, gavę du neigiamus testus, t. y. po 7 dienos neigiamo testo.

Priemonės gali griežtėti ir visiems keliautojams

Kai kurios valstybės nusprendė išvis uždrausti daugumą kelionių iš minėtų šalių – iš jų įsileis tik piliečius, jiems taikys griežtas taisykles. Lietuva nusprendė kelionių neuždrausti, bet įvesti reikalavimus.

Visgi SAM viceministrė neatmetė, kad priemonės gali griežtėti – jeigu keisis situacija, išvados bus daromos čia pat.

123rf.com nuotr./Oro uoste
123rf.com nuotr./Oro uoste

„Dar turime per mažai informacijos, kokia tai atmaina, kokią žalą daro, kiek išplitusi. Pirmiausiai yra prevencinės priemonės, kad nebūtų didelio skaičiaus įvežtinių atvejų, nes jie neabejotinai būtų visi įvežtiniai.

Jeigu matytume situaciją besikeičiančią, neabejotinai gali tekti kalbėti ir apie griežtesnes priemones, bet šiandien imamės prevencinių priemonių“, – aiškino A.Bilotienė Motiejūnienė.

Ji pridūrė, kad gali tekti įvesti griežtesnius reikalavimus ir visiems keliautojams – nepriklausomai, iš kur jie atvyksta, kadangi atmaina plinta. SAM žada dėl to posėdžiauti ir penktadienį.

„Mums nėra tikslinga turbūt stabdyti vienokių ar kitokių skrydžių, nes nežinome, viena, išplitimo, o tiesioginių skrydžių į minėtas šalis neturime.

Jeigu mes matome iš pateiktos informacijos, kad per bet kurias kitas šalis atvyksta asmuo, buvęs minėtose šalyse, tuomet jam priklauso izoliacija“, – teigė viceministrė.

Lietuvoje – nenustatyta

Vyriausybės ekspertų tarybos nario, Lietuvos koronaviruso sekoskaitos projekto atstovo Gyčio Dudo teigimu, nauja atmaina Lietuvoje nenustatyta.

„Dabartiniuose duomenyse šio varianto nematome, tačiau mažai tikėtina, jog jis pasiekė ir Lietuvą“, – BNS teigė G.Dudas.

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininko teigimu, naujoji atmaina, pavadinta B.1.1.529, turi daug mutacijų „tose spyglio baltymo dalyse, kurias „mato“ antikūnai“, todėl įtariama, jog didės rizika šiuo koronaviruso variantu užsikrėsti tiek persirgusiems, tiek paskiepytiems žmonės.

„Tačiau dar tiksliai nėra aišku, kiek ši atmaina atspari vakcinų apsaugai“, – kalbėjo jis.

G.Dudo teigimu, taip pat dar anksti kalbėti, ar ši atmaina yra labiau užkrečiama nei šiuo metu pasaulyje dominuojantis delta variantas.

Pasak mokslininko, kadangi ši atmaina turi bendrų bruožų su alfa, ją sekti galima su tam tikrais PGR testų rinkiniais.

Priemonių imasi ir Latvija

Keliones iš Pietų Afrikos ir aplinkinių šalių jau uždraudė Jungtinė Karalystė, Vokietija ir Italija.

Tuo metu Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pareiškė, kad Komisija „glaudžiai koordinuodama veiksmus su valstybėmis narėmis siūlys aktyvuoti apsaugos mechanizmą ir sustabdyti skrydžius iš Afrikos pietinio regiono“.

Pasak A.Bilotienės Motiejūnienės, papildomų priemonių klausimą Lietuva aptarė su Baltijos šalimis.

„Estija laukia kol kas Europos Sąjungos oficialios pozicijos. Latviai imasi griežtesnių priemonių – iš PAR ir aplinkinių neįsileidžia užsieniečių, tik Latvijos piliečius, taip pat griežtina visą izoliacijos tvarką“, – teigė viceministrė.

Pietų Afrikoje aptikta nauja COVID-19 atmaina jau pasiekė Izraelį, taip pat Belgiją.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį pareiškė, kad prireiks „kelių savaičių“, kol mokslininkai supras naujojo COVID-19 varianto B.1.1.529, aptikto Pietų Afrikoje, poveikį.

Taip pat PSO perspėjo šalis neskubėti įvedinėti naujų kelionių apribojimų dėl minimos atmainos.

„PSO rekomenduoja šalims toliau laikytis rizika ir moksliniu požiūriu pagrįstos pozicijos įgyvendinant kelionių [ribojimo] priemones... įspėjama netaikyti kelionių [ribojimo] priemonių“, – sakė Ch.Lindmeieris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius