Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai ES skaitmeninį COVID pažymėjimą galėtų gauti jau kitą savaitę

Europoje septynių šalių piliečiai jau gali gauti ES skaitmeninį COVID pažymėjimą, kuris palengvins keliones Bendrijos šalyse. Prie septynių pirmūnių jau netrukus turėtų jungtis ir Lietuva, nelauksianti oficialios pažymėjimo starto pradžios.
Kipras
Kelionės turėtų tapti laisvesnės ir saugesnės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį septynios šalys jau sudarė galimybes gauti ES skaitmeninį COVID pažymėjimą, taip pat priima keliautojus su jais – Bulgarija, Čekija, Danija, Vokietija, Graikija, Kroatija ir Lenkija.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė dėl pažymėjimo trečiadienį popiet rengianti spaudos konferenciją, kurioje pateiks svarbiausią informaciją apie sertifikatą. 15min žiniomis, lietuviai sertifikatą galėtų gauti jau nuo antrosios birželio savaitės.

Dokumente, kuris neoficialiai vadinamas „žaliuoju pasu“, „žaliuoju sertifikatu“, bus pateikiama informacija, įrodysianti jų vakcinacijos statusą, COVID-19 testo rezultatą ar pasveikimo nuo koronavirusinės infekcijos faktą.

Jeigu asmuo atliks bent vieną iš kriterijų, jis turėtų galėti laisvai keliauti po ES šalis nesibaimindamas papildomų ribojimų, tokių kaip saviizoliacija. Visgi reikia pabrėžti, kad šiuo klausimu valstybėms narėms palikta laisvės.

„Valstybės skatinamos tokio pažymėjimo turėtojams taikyti švelnesnius kelionių reikalavimus, tačiau kiekviena valstybė galės taikyti tam tikrus ribojimus, jei jie būtini atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją šalies viduje ir užsienyje bei jeigu tai būtina siekiant užtikrinti visuomenės sveikatos saugą. Taip pat turėtų būti atsižvelgiama į Europos Komisijos ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rekomendacijas ir kt.“, – 15min teigė Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis.

Anot jo, atsižvelgiant į visus minėtus faktorius Lietuvoje taikomi reikalavimai keliautojams peržiūrimi kiekvieną savaitę. Birželio viduryje Europos Komisija turėtų pateikti atnaujintas rekomendacijas dėl keliautojams taikomų priemonių, kurios taip pat bus susijusios su ES skaitmeninio COVID-19 pažymėjimo taikymu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Keliautojas Kipre
AFP/„Scanpix“ nuotr./Keliautojas Kipre

Europos Parlamentas yra siūlęs, kad pažymėjimas būtų suteikiamas ir tiems, kurie gavę dar tik vieną skiepo dozę iš dviejų. Tačiau kol kas dar nėra informacijos, ar taip ir bus iš tiesų.

Keliautojams – daugiau aiškumo

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė 15min sakė, kad šis sertifikatas palengvins keliones ir praktiškai, ir psichologiškai.

„Dabar keliautojams klausimų yra begalės. Kai pradedam kalbėti su klientais apie keliones, tai 90 proc. klausimų yra apie reguliavimus – ar atviros sienos, ar reikia testų ir t.t. Apie pačią kelionę – kaip nuvykti, ką ten veikti – būna labai maža klausimų“, – pasikeitusiomis tendencijomis dalijosi bendrovės „Estravel“ vadovė.

Anot jos, sertifikatas pagyvins keliones žemyne, nes savyje talpins tam tikras apibendrintas taisykles, kurios galiotų visoje ES, nors ir bus šalims palikta teisė turėti išimtis.

„Atsiras suvienodinta tvarka dėl izoliacijos, testavimo – toks aiškumas padės ir keliautojams, ir kelionių verslui“, – įsitikinusi Ž.Gavelienė.

Žydrė Gavelienė
Žydrė Gavelienė

Ji vardijo ir daugiau sertifikato pliusų – dokumentas bus techniškai tvarkingas, aiškaus formato, anglų ir kiekvienos šalies kalbomis – tad svečioje šalyje nekils problemų dėl skiepijimo ar persirgimo fakto informacijos išvertimo į anglų kalbą, taip pat patogu bus ir jos nemokantiems asmenims.

Be to, su juo turėtų ir suvienodėti taisyklės dėl kelionių vaikams. Dabar, anot pašnekovės, skirtingose šalyse taikomi nevienodi reikalavimai, iki kelerių metų amžiaus vaikams nereikia darytis COVID-19 testų. Siūloma šį amžių suvienodinti iki 12 metų.

„Ne paslaptis, kad ir Lietuvoje reikalavimai dėl izoliacijos yra per daug griežti. Bet yra ir kitų šalių, kuriose jie taip pat per griežti. Šis „pasas“ tokią savivalę sumažins“, – sakė turizmo verslo atstovė.

Kas tai yra ES skaitmeninis COVID pažymėjimas?

  • Pažymėjime bus nurodoma, ar asmuo turi vakciną, neigiamą testą arba per paskutinius šešis mėnesius sirgo COVID-19.
  • Pažymėjimus išduos valstybinės institucijos.
  • Informacija bus pateikiama QR kodo pavidalu. Kodą bus galima naudoti telefone (ar kitame įrenginyje) arba atspausdintą.
  • Visose 27-iose ES šalyse, Islandijoje, Norvegijoje ir Lichtenšteine veiksiantis nemokamas pažymėjimas turėtų būti prieinamas nuo liepos 1 d. ir būti aktyvus 12 mėnesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius