-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuviai į Kretą vyko net griežčiausio karantino metu: neišgąsdino nei sudėtinga kelionė, nei ribojimai

Kretos saloje gyvenantis ir keliones į šią salą organizuojantis Audrius A. Morkūnas sako, jog net griežčiausio karantino metu buvo lietuvių, kurie kelioms savaitėms atvykdavo į Kretą pagyventi ir pakeitę aplinką pailsėti nuo visą pasaulį apėmusios pandemijos. Nors Graikijoje karantino ribojimai dar griežtesni nei Lietuvoje – aplinkos pakeitimas žmones veikia teigiamai.
Audrius Morkūnas Kretoje
Audrius Morkūnas Kretoje

Galimybėmis domisi jau dabar

„Žmonės jau dabar aktyviai domisi galimybėmis vasarą ilsėtis Kretoje, užsisako nakvynes ir skrydžius. Graikijos vyriausybė jau paskelbė sieksianti nuo gegužės 14 d. pilnai atverti šalies sienas poilsiautojams. O iš valstybių, kuriose aktyviai vykdomas skiepijimas, turistų laukiama dar anksčiau. Ši Graikijos vyriausybė pasižymi tuo, jog pažadus vykdo, tad manau, kad taip ir bus“, – pasakoja paties įkurtoje kelionių agentūroje „Mano Kreta“ dirbantis ir šalia salos sostinės Herakliono gyvenantis Audrius Morkūnas.

Pasak jo, lietuvių susidomėjimo Kreta karantinas nesumažino ir net dabar kiekvieną trečiadienį jis organizuoja ekskursijas po salą, tiesa, virtualiai.

Ribojimai keliautojų nesustabdė

Nors šiuo metu pasiekti Kretą yra itin sudėtinga, į Herakliono oro uostą vykdomi tik vidiniai skrydžiai, daugiausia iš Atėnų, tačiau net griežto karantino sąlygomis atsirado ne viena lietuvių pora ar šeima, atvykusi į salą.

A.Morkūno nuotr./Kreta
A.Morkūno nuotr./Kreta

„Dabar karantino sąlygos Graikijoje griežtesnės nei Lietuvoje. Kiekvienas atvykęs į šalį privalo turėti neigiamą testą, darytą ne mažiau kaip 72 valandas iki atvykimo, ir savaitei izoliuotis. Karantino metu prieš išeidamas į lauką turi nusiųsti SMS, kad tavo kelionė būtų fiksuojama, čia įvesta komendanto valanda ir negalima išeiti iš namų nuo 9 valandos vakaro iki 5 val. ryto. Tačiau net tokiomis sąlygomis į Kretą mėnesiui ar kelioms savaitėms atvykdavo svečiai iš Lietuvos, dirbdavo ir ilsėdavosi. Manau jiems buvo svarbu pakeisti aplinką“, – pasakoja A.Morkūnas.

Pasak psichologų, kelionės, kurių metu pakeičiama gyvenamoji aplinka, vienas efektyviausių poilsio būdų, mat žmogus fiziškai ir psichologiškai atitrūksta nuo kasdienės rutinos ir buities.

Graikija neįžvelgia turistų grėsmės

Nors ateinantis turizmo sezonas nusimato kitoks nei būdavo iki COVID-19, A.Morkūnas nusiteikęs optimistiškai. „Iš tiesų Graikija daro labai daug, kad būtų saugu keliauti. Vyriausybės atstovai ne kartą pabrėžė, jog remiantis tyrimais rudenį COVID-19 atvejų šalyje padidėjo ne dėl turistų.

Šiuo metu daroma viskas, kad tiek gyventojams, tiek turistams būtų visos sąlygos tikrintis ir aplinka būtų kuo saugesnė. Nuo balandžio mėnesio Graikijos gyventojai kartą per savaitę bet kurioje vaistinėje galės nemokamai pasidaryti COVID-19 testą, keliautojai testuojami oro uostuose“, – pasakoja kelionių organizatorius.

Siekiant išsiaiškinti ligos plitimo kelius nuo 2020 metų liepos 1 d. iki rugsėjo 6 d. Graikijoje į šalį atvykstantiems keliautojams buvo atlikta apie 450 tūkstančių testų ir tik 972 atvejais jie buvo teigiami. Ligos atvejų padaugėjo tik pablogėjus orams pernai lapkritį. Graikijos medikų duomenimis, tarp įvežtinių atvejų daugiausia buvo iš Albanijos, Rumunijos, kitų šalių, kuriose kovos su pandemija situacija blogesnė.

Laukia „sveikatos paso“

Pasak A.Morkūno, keliones turėtų palengvinti Graikijos iniciatyva ES turintis įsigalioti specialus elektroninis dokumentas, informuojantis apie žmogaus įgytą imunitetą, skiepus, atliktus Covid-19 testus.

Taip pat optimistiškai nusiteikusios ir keliones organizuojančios bendrovės, tarp jų ir skrydžių operatoriai. „Mačiau informaciją, kad šiemet bus naujas tiesioginis skrydis iš Lietuvos į Santoriną. Tad skrydžių bendrovės nusiteikusios optimistiškai ir, manau, ne be pagrindo. Pripažinkime, oro uostai ir skrydžiai lėktuvu prasidėjus pandemijai labai pasikeitė.

Neseniai paskelbtas tyrimas rodo, jog susirgti COVID-19 skrendant lėktuvu prilygsta žaibo smūgio tikimybei. Visi kas keliavo lėktuvais per pandemiją, aš tą pastarąjį kartą dariau pernai spalį, sutiks, kad saugumui oro uostuose ir lėktuvuose skiriama labai daug dėmesio“, – sako A.Morkūnas.

Tarptautinė oro transporto asociacija (IATA) neseniai paskelbė, jog nuo šių metų pradžios užfiksavo tik 44 užsikrėtimus COVID-19 skrydžių metu. Tyrimo metu pasaulyje skraidinta 1,2 mlrd. keleivių.

„Nors apie visišką saugumą kalbėti negalima, tačiau tik 44 atvejai 1,2 mlrd. leidžia tvirtinti, kad rizika pasigauti koronavirusą skrydžio metu priskiriama tai pačiai kategorijai kaip žaibo smūgis į lėktuvą“, – sako IATA generalinis direktorius Alexandre de Juniacas.

Šiuo metu Graikija pilnai atsiverti keliautojams planuoja nuo gegužės 14 d., tačiau jei viskas vyks kaip planuojama, jau balandį į šalį galės atvykti turistai iš tų šalių, kuriose vyksta intensyvi skiepijimo kampanija – tokių kaip Izraelis, Jungtinė Karalystė.

VIDEO: Graikijai gali tekti primiršti aplinkosauginį pažadą – su COVID-19 plastiko tik daugės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius