Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Likus kelioms savaitėms iki Uluru uždarymo, žmonės stovi kilometro ilgio eilėse

Turistai stoja į daugiau nei kilometro ilgio eilę, norėdami dar užlipti ant žymiosios Australijos uolos Uluru (dar žinomos kaip Ajerso uola). Spalio pabaigoje aborigenams šventa vieta bus uždaryta lankytojams, rašo „Welt“.
Likus kelioms savaitėms iki Uluru uždarymo, žmonės stovi kilometro ilgio eilėse
Likus kelioms savaitėms iki Uluru uždarymo, žmonės stovi kilometro ilgio eilėse / Stop kadras

Daugiau nei 3 kilometrų ilgio raudona uola Uluru-Kata Tjuta nacionaliniame parke yra vienas geriausiai atpažįstamų gamtos objektų visame pasaulyje. Ji įtraukta ir į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Prie Uluru turistai traukia jau daugiau nei 70 metų. Daugelis neatsispiria ir norui užkopti ant jos – įspūdinga ne tik pati uola, bet ir nuo jos atsiveriantys vaizdai.

Senieji Uluru šeimininkai – anangu gentis – jau seniai prašo lankytojų nesiropšti ant uolos dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, jiems tai yra šventa vieta, dievų buveinė. Ir antra – jie sako besijaučiantys atsakingi už belipančiųjų mirtis ir sužeidimus.

Prieš pora metų Uluru-Kata Čiutos nacionalinio parko vadovybė nusprendė uždrausti turistams ropštis į Uluru. Draudimas įsigalioja spalio 26 d. – tądien kaip tik bus minima ir sukaktis, kai uola buvo perduota tradiciniams savo šeimininkams aborigenams.

Likus kelioms savaitėms iki uždarymo, minios turistų dar veržiasi užlipti ant uolos. Socialiniuose tinkluose skelbiamose nuotraukose ir vaizdo įrašuose matyti automobilių eilės, ilga žmonių vora ant pačios uolos.

Uluru – Australijos viduryje (Uluru-Kata Tjuta nacionalinis parkas) esanti viena iš didžiausių Žemėje pavienių uolų. Jos ilgis – 3,8 km, užimamas plotas – 3,33 km². Aukštis – 348 m, nors lygumoje esančios uolos viršūnė iškilusi 862,5 metrus virš jūros lygio. Pasak geologų, šis smiltainio monolitas – tik milžiniško luito viršūnė. Kita jo dalis po žeme leidžiasi gilyn dar 6 kilometrus.

Praėjusiais metais prie uolos atvyko beveik 400 tūkst. lankytojų – 20 proc. daugiau nei metais prieš.

Nuo šeštojo praėjusio amžiaus dešimtmečio yra patvirtintos 37 žmonių mirtys. Paskutinis mirusysis – 76-erių turistas iš Japonijos, kuris į Uluru kopė praėjusių metų liepą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius