Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 15 /10:12

Ministrė Rita Tamašunienė: viso pasaulio akys nukreiptos į tris Baltijos šalis

Nuo penktadienio trys Baltijos šalys atsiveria – Lietuva, Latvija ir Estija sukūrė „kelionių burbulą“, kuris nuskambėjo viso pasaulio žiniasklaidoje. „Viso pasaulio, Europos Sąjungos akys nukreiptos, kaip trys Baltijos šalys leido judėti piliečiams karantino sąlygomis“, – pasidžiaugė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Penktadienio ryte svarbiausias žinias apie keliavimą į Latviją ir Estiją pristatė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas:

Prastai besijaučiantys neturėtų vykti

Vidaus reikalų ministrė pabrėžė, kad, nors keliauti bus galima laisviau, prie Lietuvos–Latvijos pasienio sienos kontrolė išlieka. Ji siejama su karantinu, tebebus vykdoma bent iki mėnesio pabaigos.

„Ką reikia žinoti piliečiams? Jums nereikia turėti ypatingo kelionės tikslo, galite į Latviją, Estiją vykti, reikia turėti asmens tapatybės dokumentą. Pasienyje taip pat dirba Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai. Žmonėms, kurie turės simptomų, bus rekomenduota atsisakyti kelionės į kitas valstybes“, – aiškino R.Tamašunienė.

VIDEO: Nuskambėjome pasaulyje: Baltijos šalys vienintelės ES atvėrė tarpusavio sienas

Ar tai bus tik rekomendacija, ar žmogui gali būti ir neleista įvažiuoti, ministrė negalėjo pasakyti – taisykles dėl to nustato Sveikatos apsaugos ministerija.

Nuvykus į Latviją, Estiją ir grįžus iš jos nereikės laikytis 14 d. saviizoliacijos. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad jeigu Lietuvos piliečiai iš užsienio grįžta per Latviją ar Estiją, tai laikytis izoliacijos bus būtina.

R.Liubajevas aiškino, kad lietuviams, latviams, estams sanitarinio patikrinimo procedūros pasienyje nebus taikomos. Jos bus taikomos tik tokiu atveju, jeigu per pastarąsias 14 d. pilietis buvo išvykęs iš Baltijos šalių.

Ji atkreipė dėmesį, kad prieš važiuojant vertėtų pasiskaityti taisykles, kokios galioja Latvijoje, Estijoje. Visgi, ministrės teigimu, jos nelabai kuo skiriasi nuo Lietuvos. Šią informaciją žadama skelbti VSAT ir Vidaus reikalų ministerijos interneto svetainėse.

Ministrė priminė, kad reikia nepamiršti asmens higienos priemonių. Nors kaukių dėvėjimo taisyklės sušvelnintos, jas vis tiek reikia dėvėti tam tikrose vietose.

Vidaus reikalų ministrė dėkojo žmonėms, kad Lietuvoje karantino metu žmonių sąmoningumo lygis buvo aukštas, dėl to taip greitai ir tokiais dideliais žingsniais žengiama į karantino laisvinimo sąlygas.

„Norėtųsi, kad tai netaptų vėl žingsniu atgal, dėl to dar visgi prisiminkime, kad ir kaip norėtųsi kuo greičiau išsilaisvinti iš visų apribojimų, kad jie šiokie tokie išlieka“, – sakė ministrė.

Dariaus Janučio nuotr./Rita Tamašunienė
Dariaus Janučio nuotr./Rita Tamašunienė

Į Lenkiją laisvai vykti dar negalima

Ji pabrėžė, kad į Lenkiją kol kas galima vykti tik darbo, verslo ir studijų tikslais, reikia turėti tai įrodančius dokumentus. „Vykti kažkokiais kitais tikslais net neplanuokite“, – sakė R.Tamašunienė.

Lenkija oficialiai paskelbė, kad iki birželio 12 d. bus taikoma sienos apsaugos kontrolė. Kol kas per du punktus (Lazdijų ir Kalvarijų) gali vykti tik krovininis transportas ir autobusai, minėtas sąlygas atitinkantys piliečiai. „Kol kas Lenkija tokių palengvinimų neplanuoja, bet kalbėsime su kolegomis, galbūt ir Lenkija, matydama gerėjančią situaciją, šiek tiek daugiau atlaisvins kitų piliečių vykimą“, – vylėsi ministrė.

Dėl įsitraukimo į „kelionių burbulą“ tariamasi ir su Suomija, nes tai labai aktualu Estijai. Kada tai įvyks, R.Tamašunienė negalėjo įvardyti.

Atveriama daugiau pasienio punktų

Išvykti į Latviją galima per tris punktus pasienyje su Latvija: Būtingė–Rucava, Saločiai–Grenctale ir Smėlynė–Medumi. Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas pranešė, kad nuo pirmadienio atidaromas dar vienas – Kalvių–Meitenės.

„Tikėtina, kad ypač savaitės pabaigoje gali atsirasti tam tikrų eilių prie mūsų kontrolės punktų, būtent dėl to buvo pateiktas pasiūlymas atidaryti papildomą kontrolės punktą“, – aiškino jis.

Nuo vidurnakčio iki 5 val. ryto į Lietuvą iš Latvijos atvyko 69 piliečiai, o išvyko 51.

Tuo metu ketvirtadienį į Lenkiją išvyko 11 asmenų, iš Lenkijos atvyko 46.

8 val. ryto, pasak R.Liubajevo, eilių pasienyje su Latvija nebuvo. „Kol kas eilių prie Latvijos sienos nėra, tačiau mes ir toliau stebėsime situaciją, vykdysime monitoringą. Sutarėme su mūsų kaimynais, kad esant reikalui bandysime koordinuoti veiksmus, nukreipti transporto priemonių ir asmenų srautus per įvairius kontrolės punktus“, – sakė VSAT vadas.

Dariaus Janučio nuotr./Rustamas Liubajevas
Dariaus Janučio nuotr./Rustamas Liubajevas

Visgi jis neprognozuoja labai didelių keliautojų srautų. „Tikėtinas šioks toks srautų didėjimas vykstant per jūrų uostą Rygoje, bet mūsų kolegos Latvijoje žadėjo teikti visą informaciją VSAT“, – sakė R.Liubajevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius