-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįtikėtinas lietuvės projektas – per dvejus metus apkeliauti ir ištyrinėti musulmonų pasaulį

Energingą didelių akių lietuvaitę Eugeniją Kovaliovą gatvėje dažniau galėjote išvysti tik šį pavasarį Vilniuje vykusių „Afrikos dienų“ metu. Dar labiau praeivių akį traukė iš Komorų salų kilęs jos draugas Kamalas Ahamada. Trumpai paviešėję Lietuvoje vasaros pradžioje jie abu patraukė į pasakišką kelionę po tolimus pasaulio kraštus, kurios metu pasiners į musulmonų kultūros nagrinėjimą ir pilną egzotikos gyvenimą.
Eugenija ir Kamalas M.A.D projekto sumanytojai ir organizatoriai
Eugenija ir Kamalas M.A.D projekto sumanytojai ir organizatoriai / themadproject.wordpress.com nuotr.

Didelių svajonių turinti porelė, nesikuklina jas visas čia ir dabar įgyvendinti. „Kas atsitinka, kai nereliginga lietuvė mergina, kuri iš tiesų yra rusė, sutinka prancūzą musulmoną vaikiną, kuris iš tiesų gimė Komorų salose?“ – klausia Eugenija.

Atsakymas: išeina M.A.D (angl. mad – pamišęs, pakvaišęs) projektas, kuriame susilieja meilė, Europa, Afrika, Azija, nuotykiai, menas, kultūra, besišypsantys žmonės ir pažinimas. Iš tiesų, M.A.D šifruojamas į anglišką šūkį – „making a difference“ (liet. – įžvelgti skirtumus, keisti). „M.A.D ne tik projektas, bet ir mūsų moto bei gyvenimo būdas“, – priduria Eugenija ir Kamalas.

Nuo ko viskas prasidėjo?

Tarptautinėje „Humana People to People“ organizacijoje dirbusi lietuvė į „Afrikos dienas“ Vilniuje atkeliavo visiems besidomintiems papasakoti apie savanorystės galimybes Afrikoje. Merginai pačiai teko šešis mėnesius savanoriauti Mozambike, po to dar dvejus metus dirbti savanorių mokytoja, ruošiančia organizacijos savanorius naujoms patirtims Afrikoje.

Mokydama savanorius pritapti kitoje kultūroje, prisitaikyti prie esamų sąlygų ir atsakingai savanoriauti besivystančiuose kraštuose, Eugenija sutiko ir savo gyvenimo draugą bei naujų projektų bendražygį Kamalą. Sutaupę pinigų, sujungę savo idėjas ir parašę M.A.D projektą, šie du aktyvūs žmonės ryžosi leistis į kelionę po visą pasaulį ieškoti gražiausių kultūrinių dalykų, galinčių pakeisti Vakariečių požiūrį į musulmoniškus kraštus kaip į teroristų prieglobstį.

Apie M.A.D detaliau

M.A.D ne tik projektas, bet ir didelių ambicijų turinti nevyriausybinė iniciatyva, kurios dvi pagrindinės veiklos sritys tokios:

a) skatinti kultūrinį supratingumą tarp musulmoniškų šalių ir Vakarų valstybių, pristatant ir garsinant  meną bei kultūrą iš musulmoniškų kraštų.

b) suteikti daugiau galimybių kaimiškų vietovių Afrikoje bendruomenėms per neformalų ugdymą.

Šiais metais Kamalas ir Eugenija apsistoja ties pirmuoju tikslu. Savo kelionę pora pradėjo Indonezijos saloje Balyje, po to trauks į Malaiziją, užsuks į Singapūrą. Azijoje keliautojai rinks informaciją apie šiose šalyse gyvenančių žmonių tapybą, kiną, archeologiją, madą, muziką, šokius, architektūrą ir kitas meno formas.

O jau gruodžio mėnesį iš tolimosios Azijos M.A.D projektas persikels į Tunisą, Palestiną, Egiptą. Tai bus vieneri metai po revoliucijų arabų pasaulyje, tad keliautojai bandys pažvelgti į pokyčius, atsiradusius musulmoniškuose kraštuose po „Arabų pavasario“.

Po metų, kitą vasarą, grįžę į Europą, Kamalas ir Eugenija skaitys paskaitas ir rengs parodas musulmoniškų valstybių kultūros tema įvairiose Europos vietose. Žada neaplenkti ir Lietuvos.

Bet ir tai dar ne pabaiga

Gali pasirodyti iš tiesų išprotėjęs planas, tačiau projektas ir jaunų žmonių edukacinė kelionių veikla nesibaigs ir po metų. Vėliau Kamalas ir Eugenija žada persėsti į devynių vietų hipių autobusiuką, kuriuo bandys skrosti visą centrinę Afriką – iš Vakarų į Rytus.

Tai bus M.A.D štabas ant ratų, kuriuo pora su dar keliais projekto pagalbininkais tikis pervažiuoti musulmonų gyvenamas Afrikos valstybes – Malį, Ganą, Nigeriją, Tanzaniją ir kitas.

Šioje antroje kelionėje keliautojai rinks ne tik informaciją apie musulmoniškų bendruomenių kultūrų skirtumus, bet ir padės vietinėms bendruomenėms įgyvendinti įvairius vystymo projektus.

Kas iš to?

Organizaciją įkūrę jauni kultūrų tyrinėtojai tikisi savo svaiginančias keliones paversti naudinga tarpkultūrine veikla. Planuose yra sumanytas ir edukacinio kultūrinio centro įkūrimas Europoje (galbūt net ne vienoje valstybėje), švietėjiškas darbas su europiečių ir musulmonų bendruomenėmis, kultūrinių renginių organizavimas, kultūrinių mainų kelionės tarp musulmoniškų šalių ir Vakarų valstybių, atsakingos savanorystės organizavimas Afrikoje. Tai tik keli planai ir tikslai, kurių siekiama šių kelionių metu.

O kol Eugenija ir Kamalas keliauja per pasauli ir patiria įvairiausių nuotykių atokiausiuose Žemės kampeliuose, siūlome skaityti jų pasakojimus ir naujausias žinias 15min.lt naujienų portale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius