Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelaimės prie Zakopanės liudininkė: „Būčiau mirus, jeigu viskas būtų vykę 5 min. anksčiau“

Ketvirtadienį Tatrų kalnuose nuo žaibų smūgio mirė mažiausiai penki žmonės. Lenkijoje gyvybių neteko du vaikai ir dvi moterys, Slovakijoje – vienas vyras. Kalnuose, kurie eina per abiejų valstybių sieną, dar apie 140 turistų sužeisti, 7 asmenų vis dar ieškoma. Lenkijos žiniasklaidos priemonių kalbinti liudininkai pasakojo apie netikėtai kalnus užklupusią audrą.
Tatruose per smarkią audrą žuvo penki žmonės, per 100 sužeisti
Tatruose per smarkią audrą žuvo penki žmonės, per 100 sužeisti / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žaibas apie 13.30 val. trenkė į Gevonto viršukalnėje esantį didelį metalinį kryžių ir metalinę grandinę, esančią netoli viršūnės. Tai – populiari turistų lankoma vieta.

Mergina, į Zakopanės regioną atvykusi iš Silezijos, 24rp.pl pasakojo, kad likus penkioms minutėms iki nelaimės ji pati fotografavosi prie kryžiaus. Ji tikino, kad nebuvo jokių ženklų apie artėjančią audrą.

„Staiga trenkė žaibas, pajutau, kaip mane perskrodžia elektros srovė. Atsistojau ir nutirpau. Aplink gulėjo sužeistieji“, – pasakojo ji. Mergina matė vyrą su atviru galūnės lūžiu, nuo kalno lakstė uolos gabalai ir akmenys. Jos teigimu, viena moteris neteko regos nuo elektros šoko.

„Jeigu žaibas būtų trenkęs penkiomis minutėmis anksčiau, aš ir visi kiti būtume mirę“, – pripažino mergina. Ji gyrė vieną 20-metį, kuris kiek galėjo gelbėjo sužeistuosius. „Jis parodė tikrą didvyriškumą, nes padėjo kitiems, padėjo jiems nusileisti, gelbėjo keturis žmones, kuriems buvo labai prastai. Tuomet paaiškėjo, kad jis pats apsvilęs krūtinę“, – pasakojo ji.

VIDEO: Tatrus siaubė audra, yra žuvusių

Gyrė gelbėtojų sraigtasparnio lakūną

Kitas turistas RMF FM pasakojo, kad audrai prasidėjus jis buvo maždaug 1 500 m aukštyje. Netikėtai pasirodė debesys, pakilo nedidelis vėjas ir staiga kilo audra. „Ji tęsėsi tik akimirką – ne taip, kaip žemumose. Buvo keletas elektros iškrovų atmosferoje, trys žaibai – visai netoliese. Tada pagalvojau – Dieve, Gevonte bus blogai“, – pasakojo vyras.

Jis teigė, kad tarp turistų kilo panika, tačiau gelbėtojai dirbo išties profesionaliai ir iškart pradėjo gelbėjimo darbus, į dangų pakilo sraigtasparnis. „Išties žaviuosi piloto drąsa. Didžiausia pagarba jo sugebėjimams“, – teigė vyras.

Po nelaimės takas nuo Wyższa Kondracka iki Gevonto viršūnės uždarytas. Paskelbtas trijų dienų gedulas.

„Baisinga audra Tatruose. Zakopaniečiai sako, kad tokių atmosferos išlydžių virš kalnų nebuvo kelis dešimtmečius. Nukentėjo daug turistų; gelbėjimo akcija tęsiama, – per „Twitter“ parašė Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

Kaip nurodo lenkų naujienų agentūra PAP, Gevonto viršukalnė, kurios aukštis – 1 894 metrai, yra daugiausiai turistų pritraukiantis kalnų objektas Zakopanės apylinkėse. Ji yra maždaug už 5 km į pietryčius nuo šio kalnų kurorto.

Ant Gevonto stūksantis 15 metrų aukščio plieninis kryžius per audras dažnai pritraukia žaibų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius