Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepale vis dar esantys Živilė ir Gytis: „Po žemės drebėjimo sumaištis – ne tik Katmandu“

Didžioji dalis lietuvių, buvusių Nepale per tūkstančių aukų pareikalavusius žemės drebėjimus, jau pasiekė Lietuvą. Kita keliautojų grupė iš Lietuvos pakeitė maršrutą, atsisakydami kelionės Himalajų kalnais.
Nepalas po žemės drebėjimo
Anapurnos kalnuose po žemės drebėjimo / Ž.Necejauskaitės nuotr.

Tačiau tragedijos paženklintoje šalyje šiuo metu liko du lietuvių keliautojai, puikiai pažįstami „Pasaulis kišenėje“ skaitytojams. Živilė Necejauskaitė ir Gytis Celencevičius jau kelis mėnesius dalijasi savo įspūdžiais iš kelionės po Pietryčių Aziją. 

„Mums pasisekė, kad didžiojo drebėjimo metu buvome ne Katmandu, bet Anapurnos kalnuose. Žemė po kojomis tik šiek tiek drebėjo. Nors dabar, balandžio paskutinėmis dienomis, padėtis po truputį rimsta, čia, kalnų gyvenvietėse, kaip ir Katmandu, vis dar chaosas“, – pasakojo Ž.Necejauskaitė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Grįžtančių lietuvių keliautojų grupės Nepale vadovas Tadas Jeršovas: „Mums tikrai pasisekė“

Nemaža dalis jos ir draugo daiktų liko Katmandu, kur pora lankėsi prieš iškeliaudami į kalnus. Kada juos pavyks atgauti ir ar apskritai pavyks, Ž.Necejauskaitė nežino.

Į Katmandu grįžti beveik neįmanoma, niekas nedirba, susisiekimas beveik neįmanomas. Be to, visi iš ten bėga kokiomis tik gali priemonėmis. Baiminamasi ne tik drebėjimo, bet ir ligų protrūkio, juk daugybė žmonių liko gatvėse, sakė mergina.

Ž.Necejauskaitės nuotr./Nepalas po žemės drebėjimo
Ž.Necejauskaitės nuotr./Nepalas, Marpos gyvenvietė tuščia. Žmonės po žemės drebėjimo persikėlė toliau kalnų.

Kalnuose, kur šiuo metu yra pora, žmonės gyvena nerimaudami. „Daug kas vis dar miega lauke (teko ir mums su visu kalnų kaimeliu miegoti po atviru dangumi), nes baiminasi aidinių smūgių (angl. aftershock) – jų buvo jau per 100! Taip pat nuošliaužų. Žmonės bando prisiskambinti į Katmandu, nes dauguma ten turi giminių, apie kuriuos žinių gaunama mažai“, – apie gyvenimą žemės drebėjimo supurtytame Nepale pasakojo Ž.Necejauskaitė.

Daug kas vis dar miega lauke, nes baiminasi aidinių smūgių – jų buvo jau per 100!

Balandžio 29-ąją pora pėsčiomis pasiekė Marpos gyvenvietę, kuri vadinama Nepalo obuolių sostine.

Dažniausiai ji pilna gyvybės, o dabar viskas uždaryta, tuščia – žmonės išėjo kuo toliau nuo kalnų, – pasakojo pašnekovė. 

Ji neslėpė: viena, kai apie tokias nelaimes girdi būdamas kažkur toli. Tuomet liūdna, tačiau realaus vaizdo negali matyti. Kas kita, kai žemė dreba po tavo kojomis. 

Priminsime, kad balandžio 25–26 dienomis Nepalą sukrėtė didžiausias per 80 metų žemės drebėjimas. Laikraštis „The New York Times“ praneša, kad gamtos stichijos metu Nepale žuvo daugiau nei 5000 žmonių.

Živilės Necejauskaitės nuotr./Anapurnos kalnuose po žemės drebėjimo
Živilės Necejauskaitės nuotr./Anapurnos kalnuose gyvenvietė po žemės drebėjimo

Lietuviai kviečiami padėti Nepalo vaikams

UNICEF duomenimis, žemės drebėjimas Himalajų valstybėje padarė žalos daugiau negu 8 mln. žmonių, o dar 1,7 mln. reikalinga skubi pagalba maistu.

Organizacijos iniciatyva lėšos Nepale nukentėjusiems vaikams bei šeimoms pradedamos rinkti ir Lietuvoje. Šimtai tūkstančių žmonių miega atvirose vietose, baimindamiesi galimai pasikartosiančių požeminių smūgių, o nesiliaujantis smarkus lietus tik dar labiau apsunkina sąlygas.

„Tokiu metu pažeidžiamiausi vaikai: kai kurie jų atskirti nuo savo šeimų, o ribotas švaraus vandens kiekis ir antisanitarinės sąlygos padidins riziką susirgti per nešvarų vandenį plintančiomis ligomis“, – sako UNICEF Lietuvoje vadovė Jovita Majauskaitė.

UNICEF Lietuvoje jau kaupia skubios pagalbos reikmenis, skirtus nuo žemės drebėjimo nukentėjusiems vaikams, didžiausią dėmesį skirdama vandeniui, maistui, sanitarinių sąlygų gerinimui, švietimui ir vaikų apsaugai.

Paaukoti Nepale nukentėjusiems vaikams ir šeimoms galima internetu užsukus į www.unicef.lt arba į UNICEF sąskaitas: SWEDBANK AB A/S LT86 7300 0100 0244 9116 SEB bankas AB A/S LT57 7044 0600 0032 2761 Įmonės kodas 191588169

Pagalbos žinią platina žvaigždės

Naudodama Nepalą jau pasiekusią paramą, organizacija rūpinasi švaraus vandens tiekimu, tiekia rehidratavimo druskas bei cinko papildus laikinose gyvenvietėse susibūrusiems žmonėms, stato palapines lauko sąlygų medicinos punktams.

Šiuo metu ruošiama dar 120 tonų humanitarinės pagalbos, kuri bus skubiai nuskraidinta į Katmandu. Tai – medicinos reikmenys ligoninėms, palapinės, antklodės ir kt.

UNICEF Geros valios ambasadoriai taip pat neabejingi šalį ištikusiai nelaimei. Orlando Bloomas, Katy Perry, Shakira, Ricky Martinas, Lang Lang, Queen Rania, Davidas Beckhamas ir daugybė kitų žymių žmonių prisidėjo platindami žinią apie Nepalui reikalingą paramą. Štai buvusi olimpinė dailiojo čiuožimo čempionė Yuna Kim paaukojo UNICEF 10 tūkst. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius