-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nesibaigianti Indijos Goa hipnozė: nuo dieviškų paplūdimių iki legendinio miesto

Pasidavę Indijos traukai, į tėvynę keliautojai retai kada sugrįžta tokie patys. Indija neįsivaizduojamai praplečia pasaulio rėmus, supurto kultūriškai, pasėja dar didesnį laisvės polėkį ir padovanoja itin gurmaniškų potyrių. Net ir tie, kurių kredo – niekada negrįžti į tą pačią šalį, mat pasaulyje dar tiek nematyto, grįžę iš Indijos persvarsto. Mat tai valstybė, kurioje pačioje, regis, sutelpa šimtai pasaulių, o vienas iš jų – nepaprastas regionas Goa.
Hipių padovanotas turistų rojus – mažoji Indijos Goa
Hipių padovanotas turistų rojus – mažoji Indijos Goa / 123rf.com

Antra pagal gyventojų skaičių pasaulio valstybė, nusidriekusi daugiau nei per 3 mln. kv. km plotą, keliautojams gali pasiūlyti labai daug – nuo tankaus, ryškiaspalvio, niekada nemiegančio Delio iki mažiau populiarių egzotinių kampelių kaip Goa. Pastarasis, būdamas puiki, o dažnai net ir dar geresnė, alternatyva bet kokiam egzotiniam Karibų poilsiui, turistų akį patraukia vis dažniau. Veikiausiai dėl to, kad čia galime ne tik jaukiai pagulinėti ant balto smėliuko ir mirkti šiltame žydrame vandenyje. Goa keliautojus patraukia hipiška dvasia, jogos ramybe, bohemišku poilsiu, tobulu atostogų klimatu, nepaprastais gamtos kampeliais ir architektūriniais akcentais.

Geriausias laikas išsiruošti į Indijos ramybės kampelį išaušta tada, kai Lietuvą ima skalbti rudeninės liūtys. Turistinis sezonas Goa prasideda apytikriai nuo spalio ir tęsiasi visą žiemą. Kitaip tariant, norintiems bent trumpam pabėgti nuo šaltuko ar prasitęsti vasaros sezoną – pats tas.

123rf.com/Hipių padovanotas turistų rojus – mažoji Indijos Goa
123rf.com/Hipių padovanotas turistų rojus – mažoji Indijos Goa

Turistai Goa regionui prikūrę daugybę pavadinimų ir didžioji dalis jų susiję su hipiais ar bohema. Ir tai ne tik todėl, kad šiame krašte tvyro beprotiškas gyvenimo laisvės pojūtis, XX a. 7–8 dešimtmetyje čia iš tiesų gyventa hipių. Jų pasėta dvasia ir įspūdinga gamta – daugiau nei 50 nuostabių pakrančių – pavertė mažiausią regioną Goa bene svarbiausiu ekonominiu ir turistini varikliu.

Jūros vaikams

Didžioji dalis Goa turistų – tai žmonės vienaip ar kitaip pakvaišę dėl jūros. Apie 30 laipsnių Arabijos jūros šiluma privilioja įvairaus tipo keliauninkus – vandens sporto mėgėjus, ramius gulinėtojus, paplūdimio vakarėlių liūtus ar laukinių pakrančių ieškančius romantikus.

Hipių rojus atveria galimybes kiekvienam, o kas dar geriau – neverčia jų „susimaišyti“. 125 km besidriekiančią Goa pakrantę galima skirti į pietinę, centrinę ir šiaurinę – būtent pagal poilsio tipą.

Itin dažnai keliauninkus suvilioja platūs, švelniu smėliuku nusėti pietų paplūdimiai, o vienu svarbiausių argumentų vykti čia tampa tiesiog ramybė. Kurortų, tapsiančių turisto oaze nuo visų pasaulio rūpesčių, pasirinkimas – itin platus. Pasimatymu su delfinais viliojantis Betalbatimas, auksiniu paplūdimiu ir romantiškai nusvirusiomis palmėmis viliojanti Utorda ar, regis, dar ramesnė už kitas ramybes Kolva.

Vandens sporto mėgėjams patariama judėti Benaulimo arba Varkos kryptimi, kur vėjas ir jūra dažnai jiems paruošia „desertų“ – didelių bangų. Neabejingų jūrai laukia ir patys vietiniai, sėdintys prie nedidukių medinių valtelių ir galintys pakviesti jaukiai žvejybos valandėlei.

123rf.com/Hipių padovanotas turistų rojus – mažoji Indijos Goa
123rf.com/Hipių padovanotas turistų rojus – mažoji Indijos Goa

Kalbant apie pietinę Goa, aišku, negali praleisti ir vieno įspūdingiausių kurortų Kalvelosimo. Palmių miškas, įspūdingas tarp Arabijos jūros ir Salo upės įsiterpęs paplūdimys, Kanakonos krantinė ir daugiau nei dvi dešimtys nuostabių pakrančių pavertė šį kurortą vienu populiariausių regione.

Judant centrinės Goa link, paplūdimių grožis tikrai nesikeičia – vieną nuostabią pakrantę keičia kita. Visi – tiek laukiniai, tiek izoliuoti, tiek tankiai apaugę ar itin preciziškai sutvarkyti paplūdimiai užkloti švelnaus auksinio smėlio paklodės ir skalaujami žydro vandens. Keičiasi tik gyvenimo stilius – vieni labiau pritaikyti aktyviam naktiniam gyvenimui, pramogoms, kitur vietiniai laukia turistų, pasirengusių nedrumsti ramaus nusistovėjusio ritmo.

123rf.com/Kolva
123rf.com/Kolva

Garantuotos linksmybės laukia Bagos kurorte, jau užsitarnavusiame „šurmulingojo“ etiketę. Čia apstu prabangių restoranų, nedidelių užkandinių, įvairiausias vandens pramogas siūlančių „centriukų“, o temstant įsisiūbuoja ir naktinis gyvenimas – paplūdimio vakarėliai ir naktiniai šou. Aktyvaus poilsio entuziastams čia tikrai nebus nuobodu, o savo vietą centrinėje Goa gali rasti ir norintys pasislėpti po palme. Čia ir dėl itin vešlios žalumos tiesiog rojumi dažnai vadinamas Baulimas, kur ramiai žingsniuojant pakrante ir žvelgiant į nepakartojamą saulėlydį tiesiog norisi, kad sustotų laikas.

Keliaujant toliau – dar labiau į šiaurę Goa atveria dar kitokį veidą. Judresnė, aktyvesnė ir labiau pamėgta vietinių gyventojų. Baltą paplūdimių ramybę keičia didesnių viešbučių ar miestelių šurmulys.

Bent truputis pažinimo

Atvykti į Indiją ir nepajusti jos savitumo, nesusipažinti su jos gamta ar jos neparagauti prilygsta savotiškai nuodėmei. Nors daugelis į Goa vyksta paplūdimio poilsio, skirti kelias dienas maloniems kitokio kalibro įspūdžiams tikrai verta.

Vida press nuotr./Pandžimas
Vida press nuotr./Pandžimas

Pirmajam vykti labai toli nereikės – nuostabusis Pandžimo miestas įsikūręs pačioje Goa provincijoje ant Mondovi upės kranto. Iš pažiūros gal kiek vakarietiškas, mat mena portugalų kolonizacijos laikus, Pandžimas turi labai ryškių indiškų motyvų – spalvingas, šurmulingas ir kiek chaotiškas. Šiame mieste, pirmiausia, labai smagu tiesiog paslankioti indišku gyvenimu alsiojančiomis, aštriais prieskoniais kvepiančiomis ir vietinių šypsenų nušviestomis gatvelėmis. Ką jau ką, bet vietinių šilumą turistaudami Indijoje tikrai pajusite. Tiesa, didelį keliautojų dėmesį patraukia ir baltut baltutelė Šv. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčia, lotynų kvartalas Fontainhas, Adilšaši rūmai ir kiek atokiau nuo centro esantis Miramaro paplūdimys.

Nuostabūs atradimai laukia ir toliau nuo sostinės Pandžimo, vienas tokių – legendinis Hampio miestas. Į UNESCO pasaulio paveldą įrašytas miestas pradėtas statyti dar XIV a., o 26 km plote išsibarstę jo griuvėsiai išlikę iki šių dienų. Įspūdingą Hampio kompleksą sudaro religiniai, kariniai ir visuomeniniai pastatai, leidžiantys pajusti prieš šimtmečius čia ūžusį gyvenimą.

123rf.com/Legendinis Hampis
123rf.com/Legendinis Hampis

Tikrai nevertėtų pašykštėti laiko kelionei į Goa rytus, vieno lankomiausių regiono objektų link. Dudhsagaro kriokliai – Indijos mažylės Goa pažiba. Įspūdinga ir krioklius supanti gamta, tačiau pats Dudhsagaro – tiesiog nuostabus. Lietingu periodu šie keturių pakopų kriokliai laikomi pačiais galingiausiais visoje Indijoje, jų aukštis siekia 310 metrų, o plotis – 30. Čia galima ne tik pasimėgauti išties nepakartojamu reginiu, bet ir palįsti po krioklio srove bei atsigaivinti.

Užbaigti kelionę derėtų gurmanišku pojūčiu, juolab kad visai netoli nuo Dudhsagaro įsikūrusios plantacijos, kur dygsta populiariausi pasaulio prieskoniai. Tarp jų – aišku, ir tie aštrieji, kurių gausu kiekvieno – tiek nedidelės užkandinės, tiek prabangaus restorano – virtuvėje. Ko jau ko, bet patiekalų įvairove Indija skųstis tikrai negali ir, beje, dažnas čia atvyksta būtent gurmaniškų potyrių. O juolab kad šios šalies virtuvė itin draugiška įvairiam skoniui – tiek vegetarams, tiek mėsos mėgėjams.

123rf.com/Dudhsagaro kriokliai
123rf.com/Dudhsagaro kriokliai

Daržovės, ypač ankštinės, vienas pagrindinių daugelio patiekalų ingredientų. Labai populiarūs indiški troškiniai – su žuvimi, mėsa ar tiesiog daržovėmis ir ryžiais, pagaminti tradiciniame puode – tandūre. Tiesa, yra ir patiekalas, kurio turistai kartais spėja prisikimšti pagrindiniam patiekalui dar neatkeliavus ant stalo. Tradicinė indiška duona tokia skani, jog negali atsispirti.

Indijos virtuvė, kaip ir visa šalis bei kiekvienas regionas atskirai – tokia įvairi, kad patartina tiesiog leistis į pažinimo ir ragavimo kelionę. Nebijoti, kad gali būti per aštru, besišypsantis vietinis visada pasirengęs išspręsti problemą.

Sužinokite daugiau apie keliones spustelėje čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius