-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netrukus lietuviams bus tiesioginiais skrydžiais pasiekiamas vienas gražiausių Europos miestų

Seną ir turtingą istoriją menanti Vengrijos sostinė, vadinama Rytų Paryžiumi arba Dunojaus perlu, šiandien vis dar geba sujungti keltų laikus siekiančią istoriją su modernia šių laikų dvasia. Kadangi didžiajai daliai sostinės suteiktas UNESCO pasaulio paveldo statusas, siūlome pakrauti fotoaparatus ar telefonus ir leistis po vienu gražiausiu Europos miestu tituluojamo Budapešto gatves ir pakrantes. Apie tai – pranešime spaudai.
Vengrija
Vengrija / 123rf.com nuotr.

Pasivaikščiokite grandininiu tiltu per Dunojų

Pažintį su galingojo Dunojaus krantais galima pradėti nuo tarp jų nusidriekusio tilto Széchenyi lánchíd – vieno iš žinomiausių Budapešto orientyrų. Šis pirmasis nuolatinis tiltas per Dunojaus upę pastatytas XIX a., kai dar Buda ir Peštas buvo du atskiri miestai. Statybos metu 1840-1849 m. 375 m ilgio ir 16 m pločio tiltas buvo laikomas vienu iš šiuolaikinio pasaulio inžinerijos stebuklų.

Neabejojame, kad tiltu, lankantis Budapešte, teks pereiti ne kartą, tačiau būtinai juo pasigerėkite sutemus – nuostabus tilto apšvietimas sukurs puikią atmosferą naktinei nuotraukai.

Iškyla ant kalvos

Karaliaus rūmų kalva – antra puiki vieta panoraminiam Budapešto kadrui. Į kalną lengviausia įkilti funikulieriumi. Naudoti pradėtas 1870 m. jis yra antras seniausias tokio tipo funikulierius pasaulyje. Tačiau dėl šio fakto nepasitikėti funikulieriumi neverta – jis veikia puikiai, o nuo 1988 m. funikulieriaus greitis net sumažintas, kad keleiviai galėtų ilgiau pasigrožėti vaizdais nuo kalno.

Na, o jei tokia transporto priemonė jums nėra naujiena, ant kalno galite patekti pasinaudoję unikalia ir vienintele pasaulyje geležinkelio sistema. Šis geležinkelis turi bilietų kasas, dyzelinius lokomotyvus ir tvarkaraštį, tačiau skirtingai nuo kitų jį valdo 10-14 m. vaikai! Žinoma, su suaugusiųjų priežiūra.

Pasirinkę keliauti į kalną pėsčiomis, pateksite į vieną iš Budapešto gyventojų mėgstamų žaliųjų zonų, kurioje vengrai mėgsta atitrūkti nuo miestietiško gyvenimo. Šiose miškingose vietovėse jie ilsisi, rengia iškylas – prisijunkite ir jūs.

Karališkas kelionės „prieskonis“

Pagaliau jūs jau kalvos viršuje ir prieš jūsų akis – įspūdingieji Vengrijos karalių rūmai. Budos pilimi vadinamo statinio ištakos, manoma, siekia XIII a. Nuo to laiko rūmai buvo ne kartą sugriauti ir atstatyti, todėl jų architektūroje galima rasti renesanso, gotikos ir baroko stilių elementų.

Vienuose iš didžiausių Europoje rūmuose veikia įvairūs muziejai: Nacionalinė galerija, Budapešto istorijos muziejus, Šiuolaikinės dailės muziejus, Nacionalinė biblioteka – užsukite ir susipažinkite su Vengrija iš arčiau.

123rf.com nuotr./Budapeštas, Vengrija
123rf.com nuotr./Budapeštas, Vengrija

Baltutėlio akmens Žvejų bastionas

Dar vienas pastatas, kurį privalote aplankyti Budos pusėje – Žvejų bastionas – tikras malonumas akims. Balto akmens neogotikinio ir neoromantinio stiliaus pastatas įsikūręs rytinėje Pilies kalno pusėje, šalimais žvejų miestelio, kuriame viduramžiais žvejai pardavinėdavo savo laimikį – iš to kilo ir pastato pavadinimas.

Turbūt populiariausia bastiono vieta – terasa, nes nuo jos atsiveria fantastiška panorama.

Pešto brangakmenis – Vengrijos parlamento rūmai

Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Pasivaikščiojimas po Budapeštą
Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Pasivaikščiojimas po Budapeštą

Laikas keltis į Pešto pusę. Didingiausias jos pastatas – parlamento rūmai. Tai vienas seniausių pastatų ir antras pagal dydį parlamento pastatas Europoje bei didžiausias pastatas visoje šalyje. Šiek tiek skaičių: šiuos rūmus statė daugiau negu 1 tūkst. žmonių, jiems buvo panaudota 40 mln. plytų, o interjerui – daugiau negu 40 kg aukso ir pusė milijono brangakmenių! Rūmuose yra daugiau nei 20 km laiptų, jų kupolas siekia 69 m., o rūmus puošia 242 skulptūros.

Abejojame, kad spėsite apeiti 691 šio neogotikinio stiliaus patalpą, bet bent jau užsukite į ekskursiją po gražiausius istorinius rūmų kambarius, koridorius ir kitas vietas.

Nors šis pastatas įspūdingai atrodo iš visų pusių ir kampų, jis visas dailiai į nuotrauką „suguls“ iš kitos Dunojaus pusės.

Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Pasivaikščiojimas po Budapeštą
Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Pasivaikščiojimas po Budapeštą

Išbandykite SPA miesto privalumus

Apžiūrėjote visus gražiausius Budapešto pastatus, tad dabar laikas atsipalaiduoti. Kadangi Budapešte trykšta apie 80 geoterminių šaltinių, o pirčių ir SPA kultūra siekia net keltų laikus, neaplankyti pirties būtų tikras nusikaltimas. Įvairiausio pobūdžio vengriškus vandens malonumus išbandyti galite Sečeni (Széchenyi) geoterminių pirčių komplekse. Šis pastatas išskirtinis tuo, jog yra didžiausias tokio pobūdžio kompleksas Europoje.

SPA centrą vandeniu aprūpina du geoterminio vandens šaltiniai, jame veikia 3 lauko ir 15 vidaus baseinų. Ir nors čia galima pajusti tiek romėnų, tiek turkų pirčių tradicijas, naujausia mada – SPA vakarėliai. Čia, kaip ir pridera diskotekoms, iki paryčių skamba muzika ir žybčioja spalvotos lazerių šviesos.

Moderniai atgijusi praeities dvasia

Pailsėję SPA galite užsukti į Eržebetvarošo rajoną, Pešto pusėje, žinomą dėl savo įdomaus naktinio gyvenimo. Senų senovėje šis žavingas rajonas buvo žinomas kaip žydų kvartalas, o vėliau, deja, – žydų getas. Po to, kai iš jo buvo ištremta tūkstančiai žmonių, kvartalas paliktas griūti.

Būtent čia keli drąsūs vaikinai 2002 m. atidarė barą „Szimpla Kert“, kuris pradėjo vadinamųjų „griuvėsių barų (ruin pubs)“ kultūrą. Dabar „Szimpla Kert“ pavadinimas Vengrijoje yra taip pat gerai žinomas, kaip ir Budos pilies vardas.

„Griuvėsių barų“ koncepcija – įsigyti apleistas patalpas ir iš juose rastų bei atrestauruotų daiktų sukurti baro interjerą. Šie barai žavi savo šviesomis, spalvomis ir unikaliais avangardiniais sprendimais.

Eklektiškajame Eržebetvaroše taip pat galima aptikti košerinio maisto parduotuvių, jaukių užkandinių ir restoranų, žavių dizaino ir gatvės meno kūrinių krautuvėlių. Besidomintys žydų kultūra gali aplankyti auksuotą maurų stiliaus Didžiąją sinagogą – vieną iš didžiausių sinagogų pasaulyje.

Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Pasivaikščiojimas po Budapeštą
Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Pasivaikščiojimas po Budapeštą

Ką būtina žinoti prieš atostogas Vengrijoje?

Tiesioginius skrydžius iš Kauno oro uosto į Vengriją nuo lapkričio 2 d. siūlys oro linijų bendrovė „Ryanair“. Pagal šiuo metu galiojančius reikalavimus, pagal pilną vakcinacijos schemą paskiepytiems asmenims, taip pat tiems, kurie persirgo COVID-19, saviizoliuotis ir pateikti neigiamo testo rezultato nuvykus nereikia.

Situacijai dėl COVID-19 pandemijos sparčiai kintant, apie kelionės sąlygas verta pasidomėti prieš pat skrydį. Detalesnę informaciją apie vykimą į Vengriją ir grįžimą iš jos galite sužinoti specialiame polapyje www.vno.lt/paprasta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius