Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niekieno žemė, po keistos istorijos virtusi prabangia renginių vieta

Kadaise šis pastatas buvo pastatytas, kad gintų šalį nuo priešo. Vėliau parduotas kaip privati sala, paverstas į prabangų viešbutį. Buvo keistų machinacijų vieta, dėl kurių savininkas pasiėmė vienintelius raktus ir užsibarikadavo šioje saloje-tvirtovėje. Susipažinkite su neįprasta „No Man's Land“ istorija, kurią pasakoja „Atlas Obscura“.
„No Man’s Land“ („Niekieno žemė“)
„No Man’s Land“ („Niekieno žemė“) / 123rf.com nuotr.

Solento sąsiauryje šalia Portsmuto iš viso yra keturi fortai, kurie buvo pastatyti tam, kad gintų miesto laivų statyklas. Vienas jų – „No Man’s Land“ („Niekieno žemė“) – yra likęs kaip keistų grandiozinių įtvirtinimų pavyzdys. Karalienės Viktorijos laikais tokie fortai buvo statyti palei Anglijos krantą tam, kad taptų siena nuo potencialios invazijos iš Prancūzijos.

Patys brangiausi ir įmantriausi įtvirtinimai, kada nors pastatyti taikos metu, buvo pavadinti „Palmerstono fortais“. Bet, kol jie buvo pastatyti, pavojus dėl prancūzų jau buvo praėjęs, o juose suplanuota ginkluotė ir karinė technika – pasenusios.

„No Man’s Land“ statybos vyko 15 metų ir atsiėjo beveik pusę milijono svarų sterlingų.

60 metrų diametro ginklų prigrūstoje dirbtinėje saloje turėjo būti dislokuota 80 karių ir 49 patrankos. Jiems forte buvo iškastas ir gilus šulinys, kuris iš po jūros dugno tiekė geriamą vandenį.

Nors buvo statytas gintis nuo prancūzų, niekad tokių mūšių nevyko. Tačiau Pirmojo pasaulinio karo metu jis tarnavo kaip gynybinė stotis nuo povandeninių laivų atakų, Antrojo pasaulinio karo laikais jame buvo įrengta priešlėktuvinė ginkluotė.

Forto veikla buvo sustabdyta šeštajame dešimtmetyje, ir Gynybos ministerija jį 1963 m. pardavė. Paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje jis buvo paverstas ištaigingu viešbučiu. Čia buvo įrengtas 21 numeris, restoranai, sodas ant stogo, šildomas baseinas po stikliniu gaubtu, dvi sraigtasparnių aikštelės.

Pasisekimo toks viešbutis nesulaukė, ir 2004 m. jį už 6 mln. svarų sterlingų nusipirko NT vystytojas Harmeshas Pooni. Jis ketino fortą paversti vieta renginiams. Verslininko planams smarkiai pakenkė legioneliozės protrūkis, kuris kilo dėl užkrėsto baseino vandens. Atsitiesti po to verslui nepavyko, ir 2007 m. fortas buvo pardavinėjamas už 4 mln. svarų sterlingų, tačiau pirkėjo neatsirado.

„Wikimedia Commons“ nuotr./„No Man’s Land“ („Niekieno žemė“)
„Wikimedia Commons“ nuotr./„No Man’s Land“ („Niekieno žemė“)

Finansinėse bėdose paskendusiam H.Pooni grėsė prarasti fortą kreditoriams, todėl nevilties apimtas verslininkas pasiėmė vienintelius raktus ir užsibarikadavo „No Man's Land“. 2008 m. jis davė interviu žiniasklaidai, ir reportaže matėsi itin prastos jo gyvenimo sąlygos: mirę augalai, dulkini ir apleisti baldai, pusiau tuščias baseinas su nešvariu rusvu vandeniu. H.Pooni galiausiai buvo iškraustytas 2009 m.

2009 m. fortas buvo parduotas už 910 tūkst. svarų sterlingų „Swanmore Estates Ltd“ bendrovei, kuri 2015 m. jį atvėrė kaip renginių vietą. Po rekonstrukcijų buvo įrengti 22 numeriai, spa, parduotuvės, restoranai, kabaretas, jūros golfo vieta, židinys ant stogo, žaidimų kambariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius