-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 06 07 /10:29

Instrukcija, kaip pasiimti ES skaitmeninį COVID pažymėjimą

Nuo šios savaitės Lietuvoje bus galima pasiimti Europos Sąjungos (ES) skaitmeninį COVID pažymėjimą, supaprastinantį keliones tarp Bendrijos šalių.
ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas
ES skaitmeninis COVID pažymėjimas / SAM iliustr.

Kaip anksčiau sakė sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė, tokia galimybė e.sveikatos sistemoje turėtų atsirasti jau pirmadienį. 12.30 val. SAM ir „Registrų centras“ rengia spaudos konferenciją, kurioje bus plačiau pristatytas šis pažymėjimas.

SAM jau paskelbė instrukcijas, kaip bus galima pasiimti taip vadinamąjį „žaliąjį pasą“. Jas rasite čia.

Visgi pažymima, kad procesas vyksta etapais – dar ne visi pažymėjimą gali pasiimti. Planuojama, kad artimiausiu metu jau visi gyventojai galės tai padaryti. SAM rašo, kad jei dar nematote savo pažymėjimo, kelionėms galite naudoti iki šiol naudotas pažymas.

ES skaitmeninis COVID pažymėjimas bus išduodamas persirgusiems, paskiepytiems arba išsityrusiems dėl koronaviruso žmonėms, siekiant supaprastinti patikrinimo procedūras pasieniuose. Tačiau kiekviena šalis galės nustatyti savo reikalavimus, keliamus atvykstantiems žmonėms.

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius reikalavimus, papildomi apribojimai netaikomi nuo koronaviruso paskiepytiems atvykstantiesiems ar grįžtantiesiems, praėjus savaitei po vakcinacijos antrąja „Pfizer“ doze, dviem savaitėms po antrosios „Moderna“ dozės, 15 parų po antrosios „AstraZeneca“ dozės bei dviem savaitėms po „Johnson & Johnson“ dozės.

Taip pat apribojimai netaikomi persirgusiems žmonėms, jei nepraėjo 180 dienų nuo COVID-19 ligos diagnozės (nustatytos tiek po PGR tyrimo, tiek po antigeno testo). Tiesa, ES skaitmeniniame COVID pažymėjime persirgimo faktas užfiksuojamas tik po teigiamo PGR tyrimo rezultato.

Jei žmogus neatitinka numatytų skiepijimo ar persirgimo terminų, prieš atvykstant į Lietuvą būtina turėti neigiamą testą, atliktą ne seniau kaip 72 val. iki kelionės, jam taip pat taikoma izoliacija.

Nuo birželio pradžios tokį pažymėjimą išsiimti galima maždaug dešimtyje ES šalių, visos Bendrijos ir Šengeno erdvės valstybės prie šios sistemos prisijungti turėtų iki liepos pradžios.

Lietuvoje atvykstantieji, kurie turi ES skaitmeninį COVID pažymėjimą, šiuo metu tikrinami įprastu būdu – taip, kaip ir turintys nacionalinį skiepijimo ar persirgimo faktą patvirtinantį dokumentą. Iki liepos pirmos Registrų centras planuoja pateikti skaitmeninę tikrinimo programėlę, nuskaitančią QR kodą.

Skaitmeninis COVID pažymėjimas nurodo tik būtiną pagrindinę informaciją: vardą ir pavardę, gimimo datą, atitinkamą informaciją apie vakciną, tyrimą arba persirgimą ir unikalų identifikatorių. Šalys, kuriose lankomasi, šios informacijos saugoti negali. Tikrinimo tikslais patvirtinamas tik pažymėjimo galiojimas ir autentiškumas. Visi sveikatos duomenys lieka valstybės narės, kuri išdavė skaitmeninį pažymėjimą, žinioje.

Lietuvos gyventojų ES skaitmeninis COVID-19 pažymėjimas bus skirtas ne tik kelionėms į ES šalis, bet galios ir šalies viduje, suteikdamas tuos pačius privalumus, kokius suteikia galimybių pasas. Vis dėlto kol kas Lietuvoje vidaus naudojimui gyventojai raginami naudotis galimybių pasu dėl paprastesnio tikrinimo proceso ir švelnesnių reikalavimų paskiepytiems žmonėms.

Kas yra ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas?

ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas yra dokumentas, kurio savininkas gali laisviau keliauti ES šalyse ir naudotis paslaugomis, jei tai yra numačiusi valstybė, į kurią vykstama. Tai skaitmeninis įrodymas, kad asmuo buvo paskiepytas nuo COVID-19, yra persirgęs COVID-19 arba turi neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą.

Ar ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas yra leidimas keliauti?

ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas yra gerokai platesnio funkcionalumo dokumentas, nei leidimas keliauti. Pažymėjimas gali sudaryti sąlygas naudotis visomis paslaugomis, kurios leidžiamos šalyje, kurioje tuo metu yra pažymėjimo savininkas, tačiau tai priklausys nuo šalies apsisprendimo – ar bus naudojimas tik kelionėms, ar ir atlaisvinimams šalies viduje.

Pažymėjimas yra pagalbinė priemonė, tačiau ji nepaneigia galiojančių teisės aktų reikalavimų laikytis izoliacijos režimo sergant COVID-19 liga, turėjus didelės rizikos sąlytį ar reikalavimų į Lietuvą atvykstantiems keliautojams.

Ar neketinantys keliauti Lietuvos gyventojai gali naudoti ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą Lietuvoje?

Galimybių pasas yra skirtas laisviau naudotis paslaugomis šalies viduje, o ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas – keliauti į kitas šalis.

Galimybių paso ir ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo skirtumai:

Galimybių pasas išduodamas praėjus:
• 4 sav. po pirmosios „Vaxzevria“ vakcinos dozės;
• praėjus vienai savaitei po antros „Moderna“ vakcinos dozės suleidimo.
ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas – praėjus:
• 15 dienų po „Vaxzevria“ antrosios dozės suleidimo;
• 14 parų po antrosios „Moderna“ vakcinos dozės suleidimo.
Galimybių pase persirgimas COVID-19 liga užfiksuojamas po teigiamo PGR tyrimo ar greitojo antigeno testo rezultatų. ES Skaitmeniniame COVID pažymėjime persirgimas COVID-19 liga užfiksuojamas tik po teigiamo PGR tyrimo rezultato.
Galimybių pase naudojamas neigiamas PGR tyrimo atsakymas galioja 72 val. (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo), neigiamas greitojo antigeno testo rezultatas – 24 val. (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo). ES Skaitmeniniame COVID pažymėjime naudojamas neigiamas PGR tyrimo ar greitojo antigeno testo rezultatas galioja 72 val. (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo).
Galimybių pasą reikia atnaujinti kas 7 dienas, kadangi paso galiojimas nustatytas pačiame dokumente. ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo atnaujinti nereikia, jo galiojimas bus tikrinamas verifikavimo programėlėje.

Nors Skaitmeninį COVID pažymėjimą galima naudoti ir Lietuvoje, naudojimui šalies viduje patogesnis ir rekomenduotinas yra Galimybių pasas, kadangi mobilios programėlės pagalba tikrinimas ir atsakymo pateikimas dėl galimybės pasinaudoti švelnesnėmis karantino režimo priemonėmis atliekamas greičiau ir paprasčiau. ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo domenų atitikimas Galimybių paso reikalavimams turės būti atliktas tikrintojo be mobiliosios programėlės pagalbos, t. y. taip pat kaip kitą skiepą dėl COVID-19, persirgimą COVID-19 liga ar neigiamą tyrimo rezultatą patvirtinantį dokumentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius