Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NVSC epidemiologė: atsisakykite nebūtinų kelionių ir laikykitės reikalavimų

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena, kad karantino metu atvykstant į Lietuvą taikomos sugriežtintos kontrolės priemonės – privaloma užsiregistruoti užpildant elektroninę anketą, turėti neigiamą tyrimo, atlikto ne anksčiau kaip prieš 72 val., rezultatą įrodančius dokumentus, visi atvykusieji privalo izoliuotis 10 dienų.
Daiva Razmuvienė
Daiva Razmuvienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvos oro uostuose, jūrų uoste, tikrinama, ar atvykstantieji yra užpildę reikiamą anketą ir turi tai patvirtinantį QR kodą, ar yra atlikę tyrimą, atsitiktiniai patikrinimai taip pat vyksta pasienyje su Lenkija, Rusija ir Baltarusija.

Tokių griežtų priemonių tikslas – užkirsti kelią pavojingų viruso mutacijų įvežimui ir paplitimui Lietuvoje, rašoma NVSC pranešime spaudai.

Ketvirtadienį pranešta, kad nustatyti dar 88 nauji iš Jungtinės Karalystės kilusio viruso atmainos atvejai. Iš viso aptikta jau aptikta 168 britiškosios mutacijos atvejų Lietuvoje.

„Suprantama, kad visi yra pavargę nuo pandemijos, pasiilgę kelionių. Suprantama, kad žmonėms gali kilti sunkumų svetimoje šalyje atlikti tyrimą. Tačiau pagrindinė žinia, kurią mes, epidemiologai, siunčiame visiems žmonėms yra tokia – atsisakykime nebūtinų kelionių. Jeigu visgi keliauti yra būtina, būkime pasiruošę atlikti privalomus veiksmus“, – ragina NVSC epidemiologė Daiva Razmuvienė.

NVSC duomenimis, didžioji dalis į Lietuvą per oro uostus atvykstančių keliautojų pateikia reikalaujamus dokumentus, įrodančius atliktą tyrimą. Atvykę be tyrimo vis tiek registruojami tyrimui, tačiau tuo pačiu jiems gali būti pradėtas ir tyrimas dėl administracinio nusižengimo ir paskirta bauda nuo penkių šimtų iki pusantro tūkstančio eurų, kaip nustatyta Administracinio nusižengimo kodekse.

Pasitaiko piktnaudžiavimo atvejų

NVSC specialistai taip pat ragina keliautojus atsakingai ir sąžiningai teikti privalomus duomenis apie save ir buvusią kelionę pildant elektroninę anketą. Keliautojo anketos tikslas yra stebėti atvykusius iš užsienio asmenis ir įspėti juos bei laiku taikyti prevencines priemones tais atvejais, jeigu kartu keliavusiam nustatyta koronaviruso infekcija.

Keliautojo anketa taip pat suteikia galimybę atvykusiesiems gauti nedarbingumo pažymėjimą izoliacijos laikotarpiu, pritaikyti izoliacijos išimtis. Pildant anketas pasitaiko atsitiktinių klaidų ar piktnaudžiavimo atvejų dėl izoliacijos išimčių taikymo. Asmenys nurodo, kad jiems taikoma izoliacijos išimtis, tačiau paprašius pateikti tai įrodančius dokumentus, teisinamasi, kad išimtis pažymėta per klaidą. Atkreipiame dėmesį, kad neteisingas duomenų pateikimas taip pat gali užtraukti administracinę atsakomybę.

Atvykstantieji į Lietuvą privalo turėti ir neigiamą COVID-19 tyrimo atsakymą, ir QR kodą
Atvykstantieji į Lietuvą privalo turėti ir neigiamą COVID-19 tyrimo atsakymą, ir QR kodą

„Visgi norėtume paraginti visus elgtis atsakingai, pilietiškai. Nepamirškime, kad pasaulyje atsiranda naujų, sparčiau plintančių viruso atmainų. Laikykimės nustatytų reikalavimų, nes tik nuo mūsų visų priklauso, kaip ilgai dar gyvensime užsidarę. Pastaruoju metu Lietuvoje naujų COVID-19 atvejų nustatoma mažiau. Tačiau ar ši tendencija išliks, ar galėsime džiaugtis laisvėjančiomis sąlygomis, atidarytomis parduotuvėmis, mokyklomis, kultūros vietomis, ar visgi privalėsime vėl užsidaryti namuose – priklausys nuo mūsų pačių“, – sako D.Razmuvienė.

Primename, kad apie reikalavimus, kurie yra taikomi šalyse, į kurias vykstama, reikėtų pasidomėti iš anksto prieš kelionę. Lietuvoje tokią informaciją teikia Užsienio reikalų ministerija, užsienio šalių atstovybės Lietuvoje. Daugiau informacijos apie reikalavimus atvykstantiems iš užsienio į Lietuvą galima rasti NVSC interneto svetainėje adresu nvsc.lrv.lt/atvykusiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius