-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Originalus būdas kovoti su karantino pažeidėjais: lenkai policijai turės siųsti asmenukes

Lenkijoje penktadienį pristatyta išmaniojo telefono programėlė, kuri, tikimasi, padės suvaldyti karantino nesilaikančius žmones.
Lenkijos policija
Lenkijos policija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įvairios šalys skirtingai kovoja su karantino pažeidimais. Štai, pavyzdžiui, Indijos valstijoje karantinuotis privalantys žmonės ženklinami antspaudu su sunkiai nuplaunamu rašalu. Tiesa, toks valdžios žingsnis vertinamas nevienareikšmiškai.

Lenkijoje priimtas ne toks kontroversiškas sprendimas. Čia pradėjo veikti programėle, per kurią 14-ai dienų karantinuotis turintys asmenys turės siųsti savo asmenukes policijai.

„Žmonės karantine turi pasirinkim: arba sulaukti netikėtų policijos vizitų, arba parsisiųsti šią programėlę“, – naujienų agentūrai AFP sakė Administracijos ir skaitmeninių reikalų ministerijos atstovas spaudai.

„Kwarantanna domowa“ („Namų karantino“) programėlė skirta tiems, kurie grįžę iš užsienio šalies privalo 14 dienų karantinuotis namuose. Programėlė atpažįsta veidą, taip pat turi geolokacijos funkcionalumą. Tad pasidarę asmenukę žmonės policijai galės patvirtinti, kad laikosi nurodymų būti namuose.

Išsiuntus pirmąją nuotrauką, tuomet programėlė nereguliariais intervalais reikalaus pasidaryti daugiau asmenukių. Jeigu nuotrauka nėra atsiunčiama per 20 minučių, apie tai informuojama policija.

Lenkijos policija penktadienį vieną žmogų nubaudė 500 zlotų (111 Eur) bauda už tai, kad jis pažeidė privalomo karantino nurodymus. Pareigūnai įspėjo, kad baudos už tai gali siekti net dešimt kartų daugiau.

Lenkija penktadienį dėl koronaviruso protrūkio paskelbė epidemijos padėtį ir pratęsė mokyklų uždarymą. 38 mln. gyventojų turinčioje šalyje iki šiol patvirtinti 684 koronaviruso infekcijos atvejai, o aštuoni žmonės mirė.

Koronavirusą naikina kontrabandiniu spiritu

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis penktadienį paskelbė, kad šalyje įvedama epidemijos padėtis, suteikianti centrinės ir vietos valdžios institucijoms papildomų įgaliojimų, taip pat nustatanti griežtus judėjimo suvaržymus, už kurių pažeidimą gali būti taikomos nuobaudos.

Kaip ir kitos ES valstybės, Lenkija ėmėsi plataus masto priemonių, siekdama sustabdyti COVID-19 viruso plitimą. Be kita ko, valdžia uždarė sienas užsieniečiams, o šalies gyventojai raginami dirbti iš namų.

Tačiau Lenkijai, kaip ir kitoms Bendrijos narėms, trūksta būtiniausių medicininių priemonių, tokių kaip kaukės ir dezinfekciniai skysčiai.

„Skaičiuojama, kad tai yra mažiausiai 430 tūkst. litrų“, – sakoma pranešime. Keli tūkstančiai litrų jau naudojami dezinfekuoti viešuosius pastatus ir transportą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius