-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parduodamas kadaise ne toje šalyje netyčia pastatytas fortas

Laikas nebuvo gailestingas XIX a. gynybinei struktūrai Niujorko valstijoje, Šampleino ežere. JAV ir Kanados pasienyje stovinčio forto plytos byra, kadaise galingos arkos atrodo tarsi burnos su išbyrėjusiais dantimis, rašo „Atlas Obscura“. Žolėmis, samanomis ir krūmokšniais dar neapaugusios sienos nuženklintos grafičiais ir užrašais. Negana to, niekas nenori forto pirkti.
Montgomery fortas JAV
Montgomery fortas JAV / Preservation League of New York State/Jim Millard nuotr.

Dabartiniai savininkai Montgomery fortą mėgina parduoti jau kelis dešimtmečius. Devintajame dešimtmetyje mėgino susitarti su Niujorko valstija. 2006 m. paskelbė aukcioną „eBay“ ir prašė 9 mln. JAV dolerių. 2009 m. vėl bandė parduoti jau už 3 mln. Pirkėjų vis tiek neatsirado.

„Atrodo, kad jis būtų vertas 20–30 mln. dėl visos savo istorijos“, – anksčiau sakė savininkas Victoras Poddas Kanados leidiniui „Toronto Star“. Dabar šis fortas pardavinėjamas vos už 1 mln. dolerių.

Preservation League of New York State/Jim Millard nuotr./Montgomery fortas JAV
Preservation League of New York State/Jim Millard nuotr./Montgomery fortas JAV

Forto istorija keista ir įdomi, tad atrodytų, kad jis galėtų sugundyti istorijos entuziastą. Anksčiau, 1816 m., toje pačioje vietoje buvo pastatytas kitas fortas, tik itin nevykusiai. Fortas, kuris turėjo tarnauti gynybai nuo invazijos iš šiaurės, per klaidą buvo pastatytas potencialaus priešo – Kanados – teritorijoje. Labai brangi ir akivaizdžiai pastebima klaida buvo galiausiai apleista. Kai XIX a. viduryje buvo perbraižyta siena tarp Kanados ir JAV, fortas Montgomery galiausiai atsidūrė amerikiečių teritorijoje.

Kam buvo statomas naujas fortas? Tuo metu santykiai tarp JAV ir Jungtinės Karalystės, kurios dalimi buvo Kanada, buvo gana įtempti. Per tris dešimtmečius buvo pastatytas naujas fortas. Jame buvo įrengtas pakeliamas tiltas, sujungiantis fortą su žemynine dalimi. Nors jis nebuvo tapęs svarbiu gynybiniu tašku, forte buvo įtaisyta ginkluotė, nukreipta į Kanados pusę.

Preservation League of New York State/Jim Millard nuotr./Montgomery fortas JAV
Preservation League of New York State/Jim Millard nuotr./Montgomery fortas JAV

Artilerijos seniai nebėra, o fortas ieško naujo savininko. Dėl to, kad jo būklė itin prasta ir neatsiranda norinčio čia investuoti žmogaus, Niujorko valstijos Išsaugojimo lyga 2009 m. jį buvo įtraukusi į septynių istorinių objektų, kuriuos reikia gelbėti, sąrašą.

Kol kas, Lygos žiniomis, jokių planų šiai vietai nėra. Tad jei turite atliekamą milijoną – pirmyn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius