Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasikeitė Everesto aukštis

Aukščiausias Žemės kalnas iš tiesų yra dar aukštesnis, nei manyta. „Paaugo“ jis gal ne tiek daug – beveik vienu metru. Tačiau mokslininkai džiaugiasi, kad pavyko tiksliai išmatuoti šio galiūno aukštį ir kad pavyko dėl jo sutarti. Tikslus Everesto, per kurį eina Kinijos ir Nepalo siena, aukštis vis dar buvo ginčijamas klausimas.
Iš naujo matuojamas Everesto aukštis
Iš naujo matuojamas Everesto aukštis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kinija ir Nepalas matavo kalną iš naujo. Buvo statomos tarpinės stotys, matuojamas aukščių skirtumas tarp jų. Prireikė nemažai trigonometrijos, tačiau pagaliau Kinija ir Nepalas susitarė dėl Everesto aukščio – 8848,86 metrai.

Ankstesnius nesutarimus lėmė tai, kad Kinija matuodavo kalno aukštį be jo viršūnę dengiančios sniego ir ledo kepurės. Naujasis oficialus aukštis apima ir ją.

Taigi, nauji oficialūs duomenys rodo, kad Everestas yra 86 centimetrais aukštesnis, nei buvo skelbiama anksčiau. Tačiau, aišku, tas ankstesnis rodiklis tiesiog nebuvo labai tikslus dėl nesutarimų apie matavimo metodus.

Liniuotės prie Everesto nepridėsi, ir aukščio matavimai ten yra sudėtingi. 1856 metais paskelbta, kad Everesto aukštis – 8840 metrų. 1955 metais šis skaičius patikslintas – 8848. 1975 metais Kinija jau skelbė visai tikslius skaičius – 8848,13 metrų. 1999 metais amerikietis Bradfordas Washburnas į viršukalnę nusinešė GPS įrangą, kuri kalno aukštį išmatavo taip – 8850 metrų. Ir taip toliau ir panašiai.

Ir tai nėra taip jau keista. Everestas nuolat auga – per amžių jo aukštis pakils maždaug puse metro. Be to, ir mūsų matavimo metodai nėra tokie tikslūs.

Galiausiai, nebuvo sutariama ir ką matuoti – Kinija nenori galvoti apie sniegą ant Everesto galvos, o štai Nepalas norėtų jį laikyti kalno dalimi, nes jo storis (apie 4 metrai) beveik nekinta. Ir taip Kinija iki šiol skelbė, kad Everesto aukštis yra 8844,43 metrų, o Nepalas minėjo keturiais metrais didesnį aukštį. Ir abu šie skaičiai nebuvo labai tikslūs. Taigi, oficialiai Everesto aukštis visur buvo žymimas kaip gražiai apvalus 8848 m.

Kinija ir Nepalas pernai sutarė naujo matavimo išvadas paskelbti bendru pranešimu. Ekspedicija prasidėjo balandžio 30 dieną, bet du kartus dėl blogo oro buvo sustabdyta. Galiausiai gegužės pabaigoje Kinijos specialistų grupė tapo pirmąja šiais metais komanda, įkopusia į Everestą ir pradėjusia matavimo darbus.

Skelbta, kad topografinė įranga fiksavo kinų palydovo signalus ir kad taip pat pasitelkti kiti „pažangūs vietos gamybos topografiniai ir kartografavimo prietaisai“.

Beje, tyrinėtojai, kurie iš Kinijos pusės pasiekė Everestą, buvo vieninteliai šiemet pasiekę jo viršūnę. Dėl COVID-19 pandemijos šiemet turistinių ekspedicijų buvo atsisakyta.

Everestas, kuriam jau 50–60 milijonų metų, iš tikrųjų nėra sunkiausiai įveikiamas kalnas Žemėje. Yra ir kur kas sunkiau pasiekiamų viršūnių. Tiesiog kopimas į Everestą tapo turtingų keliautojų kelionės tikslu. Prieš COVID-19 pandemiją daug kas buvo nustebę dėl paskelbtų nuotraukų, kuriose užfiksuotos eilės prieš Everesto viršūnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius