Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmas lietuvių vėjo festivalis Egipte: vietų vos šimtas, kaina – 870 Eur

Jėgos aitvarų entuziastai su nekantrumu laukia rudens, kuomet vyks į lietuvių organizuojamą vandens sporto festivalį „Wind Fest 2016”. Keliautojų laukia įvairios varžybos, tačiau festivalio organizatoriai kviečia prisijungti ir niekada aitvaro nevaldžiusius žmones – žada išmokyti vėją gaudyti Egipte.
Kristina Aleksėjūnaitė ir Nerijus Ragauskas
Kristina Aleksėjūnaitė ir Nerijus Ragauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Surfhouse“ „spote“ (vieta jėgos aitvarams kelti) Kuršių marių pakrantėje, Svencelėje, visą vasarą vyksta pasiruošimas festivaliui. Kai kurie į Egiptą keliaus pasivaržyti, tačiau organizatoriai kviečia ir tuos, kurie valdyti jėgos aitvarų dar nemoka.

Kelionė, kurią „Surfhouse“ organizuoja su „Tez Tour“ ir „Kelionių laiku“, žmogui kainuoja 840-870 Eur. Į ją įskaičiuotos ir dvi valandos su instruktoriumi. Tiesa, jei niekada nebuvote įsikibęs jėgos aitvaro, dviejų valandų išmokti jam valdyti neužteks. Paprastai specialūs kursai trunka apie 6 valandas, ir jų kaina mokyklose svyruoja apie 200 Eur.

Nerijus Ragauskas, vienas „Surfhouse“ savininkų, pasakojo, kad Lietuvoje jau kelerius metus nėra rengiamos jėgos aitvarų mylėtojų varžybos. Būtent todėl jis ryžosi dešimties dienų kelionės į Egiptą organizavimui.

„Idėja yra surinkti daug bendraminčių vienoje vietoje. Lietuvoje yra sunku suorganizuoti varžybas, nes mes neturime terminio vėjo, kartais neturime sąlygų ir tai galime daryti tik vasarą. Todėl lapkričio mėnesį organizuojame varžybas Egipte. Tai bus tokia fiesta – mėgėjų ir profesionalų varžybos“, – pasakojo N.Ragauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kristina Aleksėjūnaitė ir Nerijus Ragauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kristina Aleksėjūnaitė ir Nerijus Ragauskas

Į kelionę kartu jis pasiims 100 žmonių. Nors Egipte esančiam „spotui“, į kurį vyks, tokia žmonių grupė ir atrodo juokingai maža, mat ten didžiulėmis grupėmis atvyksta lenkai, tačiau lietuviams ir 100 yra daug.

„Dar tokio dalyko nėra vykę, kad tiek žmonių išvažiuotų kartu į užsienį ir ten varžytųsi. Įžanga bus Kuršių mariose, čia surengsime pirmas varžybas, ir kitas etapas bus rudenį Egipte. Lietuvoje kelerius metus jau iš viso nėra organizuojamos jėgos aitvarų varžybos, o reikėtų, nes bendruomenė yra nemaža, niekas neapsiima ir nedaro“, – kalbėjo N.Ragauskas.

Varžyboms bus sudarytos kelios grupės – pradedančiųjų, mėgėjų ir profesionalų. Jau dabar į festivalį užsiregistravo apie 50 žmonių. Prisijungti N.Ragauskas kviečia ir tuos, kurie visai nenori varžytis su kitais vandens sporto mėgėjais.

„Gali važiuoti visi. Netgi tie, kurie niekada gyvenime nėra bandę, bet nori išmokti. Mes suteikiame tam tikras lengvatas, galimybes mokytis su profesionaliais instruktoriais. Norime, kad susidarytų kokių 15-os žmonių grupė, kurie niekada gyvenime nėra to bandę. Jie ateis į šitą kultūrą, pamatys, koks yra bendravimas, kokie yra žmonės. Gali važiuoti ir tokie žmonės, kurie nenori varžytis, kurie nori tik šiaip plaukti, pabaigę kursus. Jie turės ką veikti. Yra sugalvota įvairiausių pramogų – nuo išplaukimo ir nardymo su delfinais, iki sporto renginių, uždarų vakarėlių. Programa tikrai yra pakankamai plati“, – kalbėjo „Surfhouse“ savininkas.

Lietuvoje, nepaisant įnoringo vėjo ir sezoniškumo, mokytis „kaituoti“ sąlygos yra idealios – negilu, dugne yra smėlis, vėjas pučia dažniausiai į krantą.

„Kitur būna vėjas pučia nuo kranto, dugnas yra rifas, taigi aštru, sūrus vanduo graužia akis“, – sakė jis.

N.Ragausko teigimu, jėgos aitvarų bendruomenė pamažu auga: „Tai yra mados dalykas. Aitvarai skrenda, žmonės yra gražiai apsirengę, madingai. Tai pritraukia žmones.“

Jo su bendraminčiais įkurtame „Surfhouse“ „spote“ ant Kuršių marių kranto dalis jėgos aitvarų entuziastų gyvena visą vasarą – atvažiuoja su savo kemperiais. Taip pat „Surfhouse“ turi savo kemperių, kuriuos nuomoja visai vasarai. Vieno jų nuoma keliems mėnesiams kainuoja apie 700 Eur. Nedaug, sako N.Ragauskas.

„Yra daug žmonių, kurie čia pastoviai būna, pastoviai atvažiuoja, bendruomenė tikrai išlieka daugeliui metų“, – kalbėjo jis.

Daug laiko „spote“ tenka praleisti jau vien tokiu atveju, jeigu nori išmokti gerai valdyti jėgos aitvarą, mat, N.Ragausko teigimu, tobulėjimas nevyksta itin greitai.

„Tobulėjimas nėra greitas, yra tęstinumas, jeigu nori išmokti daugiau. Nedaug pažįstu žmonių, kurie tiesiog meta. Galbūt pačioje pradžioje. Būna žmogus baigia kursus, susiperka įrangą, bet tada nesugeba susidėlioti su darbais. Čia ne futbolas, ne krepšinis, kai gali rezervuoti laiką ir eiti su draugais pažaisti. Čia gali būti, kad reikės pirmadienį atvažiuoti, arba penktadienį, sekmadienį. Būna, kad dvi savaites visai nepučia. Reikia prisitaikyti“, – pasakojo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius