-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Priešvelykinei kelionei – į Čekiją

Pavasaris – idealus laikas ekskursijai į Čekiją. „CzechTourism“ kviečia į tradicines Velykines muges, kurios kasmet vyksta kiekviename Čekijos mieste – pilyse, rūmuose ir skansenuose. Čia galėsite įsigyti gražių Velykinių papuošalų bei paragauti tradicinių patiekalų.
Velykos Prahoje
Velykos Prahoje / CzechTourism arch.nuotr.

Praha nuo kovo 14 d. iki balandžio 15 d. kviečia į spalvingą Velykinę programą. Populiariausia atrakcija yra kasmetinė Velykinė mugė Senamiesčio aikštėje. Svečių čia laukia stendai su tradicinėmis Velykinėmis dekoracijomis, šokiai, muzika, senųjų amatų demonstravimas, margučių dekoravimas, žvakių gamyba ir daug kitų atrakcijų.

„CzechTourism“ kviečia ir į Brno, Pilzeną, Ostravą, Česky Krumlovą bei Olomoucą.

Velykinės mugės taip pat vyksta pilyse bei rūmuose. Žleby rūmai (apie 100 km į rytus nuo Prahos) nuo kovo 30 d. iki balandžio 2 d. kviečia į mugę ir specialią ekskursiją, kurios metu bus galima paragauti Velykinių skanėstų, pagamintų pagal tradicinius receptus.

Hrádek u Nechanic rūmai nuo kovo 24 d. iki balandžio 2 d. pristatys svečiams įdomybes, susijusias su Velykų istorija bei Čekijos ir kitų šalių papročiais.

Įdomią programą rengia ir kitos pilys ir rūmai: Dačice, Křivoklát, Loučeň, Sovinec, Sychrovo rūmai ir kiti.

CzechTourism arch.nuotr./Velykos Prahoje
CzechTourism arch.nuotr./Velykos Prahoje

Čekija turi labai daug Velykinių liaudies papročių ir tradicijų. Viena iš populiariausių yra „pomlázka“ Velykų pirmadienį – simbolinis merginų ir moterų plakimas per kojas gluosnių vytelių rykštėmis. Tai turėtų užtikrina jaunystę ir sveikatą visus metus.

Kai kuriuose regionuose yra tradicija laistyti vandeniu. Daugelyje Čekijos kaimų yra ėjimo nuo namų į namus su mediniais plaktukėliais paprotys. Jų garsas turi vietoj varpų pašaukti tikinčiuosius į bažnyčią. Varpai tyli kaip gedulo ženklas nuo Didžiojo ketvirtadienio (Čekijoje vadinamo Žaliuoju ketvirtadieniu) iki Didžiojo šeštadienio (Čekijoje vadinamo Baltuoju šeštadieniu).

Jan Kolář nuotr./Velykos Rožnove prie Radhoštėmo
Jan Kolář nuotr./Velykos Rožnove prie Radhoštėmo

Kiekviena tikra namų šeimininkė paruošia skanius Velykinius kepinius, pvz. populiarius biskvitinius avinėlius, dengtus šokoladu arba cukrumi, meduoliukus, „mazance“ – kepalo formos mielinius pyragus su razinomis, „jidáše“ – mielines bandeles su medumi bei „boží milosti“ – sausainius apibarstytus cukraus pudra.

Su senais Velykų papročiais galime susipažinti skansenuose, pvz. Rožnove prie Radhoštėmo Moravijoje, kuris kviečia nuo kovo 31 d. iki balandžio 2 d. Svečių laukia margučių dažymas, meduoliukų dekoravimas ir kitos pramogos.

Daugiau informacijos: http://www.czechtourism.com/n/easter-spring-festival-2018/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius