Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prikels Tiranos piramidę: totalitarinės praeities simbolį albanai atiduoda į olandų rankas

Albanijos sostinė pasiryžo rekonstruoti brutalistinę piramidę, kadaise miesto centre pastatytą komunistų partijos lyderiui atminti. Šį Tiranos praeities simbolį ilgai planuota sulyginti su žeme, tačiau galiausiai jis atiduodamas į žinomo olandų architektūrinio kolektyvo MVRDV rankas.
Tiranos piramidė
Tiranos piramidė / 123rf.com nuotr.

Pagal MVRDV architektų sumanymą, Tiranos piramidė turėtų pavirsti 12.000 m² ploto daugiafunkciu jaunimo technikos, kultūros ir meno centru. Teigiama, kad olandų projektas komunistinės eros monumentą pakeis iš esmės bei tarnaus ne vien Albanijos sostinės, bet ir viso regiono inovacijoms, technologijoms, kultūrai, menui.

9-ajame dešimtmetyje pastatyta Tiranos piramidė (arch. P.Hoxha, K.Kolneci ir kt.) iš pradžių veikė kaip vietos komunistinio lyderio Enver Hoxha muziejus. „Mauzoliejumi“ pramintas brutalistinis betono ir stiklo pastatas laikomas brangiausiu visų laikų statiniu Albanijoje. Pasikeitus laikams ir politiniams vėjams, jis tarnavo konferencijoms, parodoms, o galiausiai – NATO būstinei ar naktiniam klubui.

Pastaruoju metu Tiranos piramidę buvo planuojama paversti nacionaliniu teatru arba – tiesiog nugriauti. Tačiau daugiau nei dešimtmetį jis taip ir stūksojo griuvėsiuose apleistas, lankomas nebent benamių. Architektūrinio kolektyvo MVRDV rengiamo konversijos projekto pagrindinis tikslas – Tiranos totalitarinės praeities simbolį sugrąžinti visuomenei ir miesto gyvenimui.

Atvėrus jo pirmąjį aukštą, didžiulis statinys taps peržvelgiamas ir įgaus šiuolaikiškų architektūrinių bruožų. Dėka numatyto eksploatacijai pritaikyti piramidės stogo atsiras galimybė apžvelgti Tiranos miestovaizdį, o į vidų įleista gretimo parko žaluma pastatą žymiai glaudžiau susietų su aplinka.

Manoma, kad savo pavidalą ženkliai pakeitusi Tiranos piramidė taps svarbiu visuomeniniu traukos objektu, kuriame vyks įvairūs kultūriniai renginiai, koncertai, susibūrimai. Projektą užbaigti ketinama kitų metų birželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius