Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senosios Vilniaus kapinės paskendo gėlių jūroje – geriau ne eikite, o pažiūrėkite nuotraukas

Daugiau nei 200 metų skaičiuojančios Bernardinų kapinės Užupyje yra antros pagal senumą visame mieste. Dar 1810 m. įkurta amžinojo poilsio vieta lankytojus traukia savo išskirtinumu – tiek šimtmečio senumo antkapiais, tiek drąsiuoju čia gyvenančiu katinu. O pavasarį tradiciškai pieva čia sumėlynuoja, pražysdama tūkstančiais scylių žiedų.
Bernardinų kapinės Užupyje
Bernardinų kapinės Užupyje / Indrės Bungardaitės / 15min nuotr.

Primename, kad Lietuvoje kovojant su naujojo koronaviruso plitimu, yra paskelbtas karantinas. Parkuose ir kitose atvirose viešosiose vietose prašoma lankytis ir būti ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis (išskyrus tos pačios šeimos narius), laikytis saugaus kontakto (didesnio nei 2 metrų atstumo ir trumpesnio nei 15 minučių kontakto), higienos reikalavimų.

Gyventojams viešose vietose rekomenduojama būti su apsauginėmis veido kaukėmis, respiratoriais arba kitomis nosį ir burną dengiančiomis apsaugos priemonėmis. Būkite atsakingi tiek savo, tiek kitų atžvilgiu.

Tad jeigu matote, kad kapinėse yra daug žmonių – eikite kitur pasivaikščioti. O gal pakaks tik vaizdais pasigėrėti 15min fotoreportaže:

Kovo-balandžio mėnesiais Bernardinų kapinėse ryškia mėlyna spalva sužydi sibirinės scylės. Nedidelės (10-20 cm aukščio) gėlės mėgiamos sodinti kapinėse, tačiau tikriausiai jokiose kitose jos taip nenubanguoja kalneliais kaip Bernardinų.

Kaip 15min yra rašę, Bernardinų kapinės Užupyje yra unikalios. Jos yra vienintelės sostinėje, kuriose gyvenama. Tad praėjus pro vartus jus tikriausiai pasitiks šuns amtelėjimas, o kapinių takeliais jus gali palydėti ir čia gyvenančios moters katinas. Jis, beje, drąsus, draugiškas ir nevengiantis paprašyti glostymo. Kaip ir dera įžymybei, jis turi ir savo feisbuko bei „Instagram“ paskyras.

Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Bernardinų kapinės Užupyje
Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Bernardinų kapinės Užupyje

Užupyje esančios Bernardinų kapinės XIX a. buvo mėgiama vilniečių pasivaikščiojimo vieta ir daugiau priminė parką nei kapines. Pastaraisiais metais jose galima sutikti vis daugiau lankytojų – čia atvedamos ir ekskursijos, vietą atranda ir pavieniai įdomių Vilniaus vietų tyrinėtojai. Ypač – pavasarį, kai kapinių teritoriją papuošia žydinčios gėlės.

Beje, vienintelis Lietuvoje senovinis kolumbariumas taip pat yra išlikęs tik Bernardinų kapinėse.

„Šios kapinės svarbios ir tuo, kad jose palaidota daug Vilniui svarbių asmenų – universiteto profesorių, mokslininkų, gydytojų, menininkų, kraštotyrininkų. Jos buvo labiau reprezentacinės, o Rasų kapinėse (kurios įkurtos vos keleriais metais anksčiau - red.) iš pradžių dažniau laidojo neturtingus žmones, nors ten taip pat palaidota labai daug įžymių Vilniaus gyventojų“, – 15min yra pasakojusi kapines tyrinėjusi menotyrininkė Audronė Kasperavičienė.

Daugiau įdomių faktų rasite multimedijos pasakojime Senųjų Vilniaus kapinių istorija.

Galite ir prisiminti, kaip mėlynai kapinės buvo nusidažiusios ir praėjusiais metais:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius