Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 22 /2020 09 25

Suomijos oro uoste pradėjo dirbti COVID-19 užuodžiantys šunys

Helsinkio oro uoste prasideda pilotinis projektas – pradeda dirbti šunys, kurie, skelbiama, COVID-19 užuodžia greičiau nei koronaviruso testo atsakymas gaunamas iš laboratorijos.
Šuo Kössi oro uoste
Šuo Kössi oro uoste / „Finavia“ nuotr.

Šunis kovoje su COVID-19 jau yra pasitelkęs ir Dubajaus oro uostas, kuris juos naudoti pradėjo rugpjūčio viduryje. Dabar paskelbta, kad keturkojai padės greičiau nustatyti užkratą ir Helsinkio oro uoste.

Oro uostą valdanti „Finavia“ teigia, kad jautrioms šunų nosims koronavirusą užduoti nėra sunku. Preliminarūs tyrimai, kuriuos atliko Helsinkio universiteto veterinarijos fakulteto tyrėjai, rodo, kad šunys COVID-19 gali suuosti beveik 100 proc. tikslumu. Anot tyrėjų, šunys gali užuosti virusą net jeigu dar žmogus simptomų ir nejaučia. Tai ne visada įmanoma net laboratorijose.

Kad šunys nustatytų COVID-19, reikalingas ir mažesnis poėmis nei darant PGR testus. Šuniui tereikia 10-100 molekulių, kad užuostų virusą, o laboratorijos įrangai – 18 mln.

Šuo gali koronaviruso buvimą užuosti vos per 10 sekundžių, o visas procesas trunka mažiau nei minutę, teigia Anna Hielm-Björkman iš Helsinkio universiteto, prižiūrinti šį pilotinį projektą.

„Tai daug žadantis projektas, – teigė ji. – Jeigu jis veiks, galės suteikti gerą patikros metodą ir kitose vietose, tokiose kaip ligoninės, slaugos namai, sporto ir kultūriniai renginiai.“

Oro uoste nebus taip, kad po oro uostą vaikščiojantys šunys tiesiog užuos COVID-19 nuo žmonių. Keliautojai neturės jokio tiesioginio kontakto su gyvūnu. Žmonės, kurie sutiks taip atlikti testą, savo veidą perbrauks specialia šluoste ir ją įmes į indelį, kuris bus paduotas šuniui.

Šuo apuostys kelis indelius su kontroliniais kvapais. Jeigu gyvūnas duos ženklą (paprastai ima leisti garsus, atsigula, mojuoja letena), tuomet keleiviui bus patarta atlikti nemoką PGR testą sveikatos informacijos centre oro uoste.

Ateityje vienos pamainos metu oro uoste dirbs 4 šunys. Iš viso šiam darbui yra dresuojama 16 šunų. Beveik visi jie jau yra anksčiau buvę pasitelkti užuodimo darbams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius