-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Taifūnui Hagupit Filipinai ruošiasi atsakingiau – pradėta gyventojų evakuacija

Praėjus metams po taifūno „Haiyan“ („Yolanda“), naujas supertaifūnas grasina Filipinams. Šįkart šalis kur kas rimčiau ruošiasi galimam stichijos šėlsmui.
Žmonės Taklobano oro uoste
Žmonės Taklobano oro uoste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Evakuacija

2013 metų lapkritį Filipinams smogęs supertaifūnas „Yolanda“ pražudė per 6 tūkst. žmonių. Dar daugiau jų neteko savo namų.

Vieni tokių – Roge Agujero šeima, gyvenanti Taklobano mieste. Per metus jiems beveik pavyko atstatyti savo namą. Siekdami didesnio saugumo Agujerai šįkart statyboms naudojo ir betoną, ne tik medieną. Nors būstas neužbaigtas, virš jo pakibo nauja grėsmė – pranešama prie Filipinų artėjantį naują galingą taifūną Hagupit.

Kaip skelbia CNN, supertaifūnas artėja iš tos pačios pusės kaip ir prieš 13 mėnesių Filipinus nusiaubęs Haiyan (Yolanda). Būtent todėl Taklobano ir aplinkinių vietovių gyventojai nerimauja – jiems naujo taifūno grėsmė primena neseną tragediją.

„Šįkart jaudinuosi labiau, nes turiu patirties su Haiyan taifūnu. Nežinau, kas nutiks mums ir mūsų namams po dar vieno supertaifūno. Tačiau sėdėti namuose ir laukti, neketinu“, – sakė 23 metų R.Agujeras.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Taip atrodo taifūno nusiaubti Filipinai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Taip atrodo taifūno nusiaubti Filipinai

Tikslus taifūno maršrutas neaiškus

Kol kas nėra aišku, ar Hagupit pasieks Filipinų krantus ir kurios šalies dalys tai pajus labiausiai. Kai kurios prognozės rodo, kad jis turėtų judėti panašiu keliu kaip ir taifūnas Haiyan, kuris stipriausiai smogė aplink Taklobamą esančiam regionui. Manoma, kad taifūnas žemę turėtų pasiekti savaitgalį. Tačiau neatmetama, kad jo kryptis gali pasikeisti.

Oro biuro PAGASA interneto puslapis šiuo metu neveikia. Pranešama, kad puslapis nepasiekiamas dėl techninių problemų, kurias išspręsti stengiamasi kaip įmanoma greičiau.

Oro biuro Pagasa svetainė neveikia
Oro biuro PAGASA svetainė neveikia

Lankytojai nukreipiami į alternatyvius puslapius, kuriuose skelbiama aktuliausia informacija apie orus. Nepaisant neaiškių žinių, daugelis vietos gyventojų nenori rizikuoti, todėl ketvirtadienį Taklobano prekybos centruose, degalinėse, prie bankomatų nusidriekė ilgos žmonių eilės. Skubama apsirūpinti maistu, kitais būtiniausiais dalykais, grynais pinigais. Vietos valdžia ir pagalbos organizacijos yra pasiruošusios ir jau evakuoja gyventojus ir turistus.

„Skirtingai nei pernai, Jungtinių Tautų organizacija ir INGO partneriai yra pasiruošę suteikti visokeriopą pagalbą Taklobanui ir kitiems miestams“, – teigė UNICEF vadovas Taklobane Maulidas Warfa.

Pastebima, kad vietiniai taip pat rimčiau reaguoja į riziką. Pernai lapkritį pasirodžius informacijai apie taifūną Haiyan (Yolanda) nemaža dalis Taklobano gyventojų nepaisė vietos valdžios ir organizacijų rekomendacijų pasitraukti iš savo namų pakrantėse į salos vidurį, kur saugiau. 

Vaizdas po taifūno – rojaus kampelio sala nebepriminė.
Vaizdas po taifūno – rojaus kampelio sala nebepriminė.

Ruošiasi evakuacijai

Kaip ir pernai prieš taifūno smūgį, ketvirtadienį Taklobane skaisčiai švietė saulė, nerodanti jokių ženklų apie artėjantį uraganą. Tačiau R.Agujeras, dirbantis vienoje iš gelbėjimo organizacijų, savo šeimą jau įspėjo apie evakuaciją. Iš neužbaigto atstatyti namo ant vandenyno pakrantės vyro šeima, kurios jauniausiam nariui vos mėnuo, persikels į Palo mieste esančią mokyklą. Ji yra salos viduryje, todėl bus kur kas saugesnis prieglobstis.

Gyventojai sako, kad šiemet valdžia geriau pasiruošusi grėsmei – mieste įrengtas 21 evakuacijos centras. Į juos jau keliasi žmonės. UNICEF vadovas Taklobane M.Warfa pabrėžė, kad tokių centrų bus įrengta ir daugiau.

5 kategorijos uraganas

„Net ir geriausiu atveju mus užklups labai stiprus vėjas ir liūtis, kas kelia potvynio grėsmę“, – sakė Taklobano Katalikų pagalbos centro vadovas Renė Lambertas. Pasak jo, miestas ruošiasi taifūnui – dalis parduotuvių neveikia, gatvės tylesnės.

Keliaudama per vandenyną audra pademonstravo savo neįveikiamą galią – vėjo stiprumas siekė 287 km/val. Tai leidžia taifūną priskirti 5 kategorijai – skelbia JAV nacionalinės orų tarnybos spėjimo centras. Filipinų valstybinės institucijos apie taifūno grėsmę perspėja 56 iš 81 šalies provincijų, t.y. beveik 70 proc. šalies gyventojų. Taip pat ir turistų, nes Filipinai – populiari atostogų kryptis. 

Šioje šalyje esantys lietuviai dar trečiadienį pranešė, kad jaučia artėjančio taifūno grėsmę. Viena šeima sėkmingai pasiekė Cebu salą, kur tikisi saugiai praleisti stichijos šėlsmą ir vėliau tęsti kelionę po Filipinus.

Esate Filipinuose? Jūsų artimieji, draugai ten? Dalinkitės savo žiniomis ir nuotraukomis ikrauk@15min.lt, 15min@15min.lt arba įkraukite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius