Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys lietuviai į Havajus atvyko „pačiu laiku”: ausis kurtino sirenos, nuo gaisro slėpėsi automobilyje

Trys studentai iš Lietuvos – Rimvydas, Matas ir Karolis – į Havajus atvyko pirmadienį. Čia planavo praleisti savaitę ir išspausti maksimumą – daug nuveikti per trumpą laiko tarpą. „Deja, atostogos tapo kiek įtemptos, nes papuolėme į patį uragano Lane įkarštį“, – 15min pasakojo Karolis.
Havajuose akis bado tuščios parduotuvių lentynos.
Havajuose akis bado tuščios parduotuvių lentynos. / Asmeninio albumo nuotr.

Jis su bičiuliais JAV pasiekė birželio viduryje. Visą vasarą vaikinai dirbo pagal „Work and Travel USA” programą. Darbo kontraktas baigėsi, o mokslo metai Lietuvoje dar neprasidėjo, todėl laiką iki grįžimo namo vaikinai išnaudojo atostogoms ir šalies pažinimui.

Pirmadienį jie atskrido į Havajus. „Aplankėme Honolulu, įveikė garsųjį „Stairways to Heaven“ žygį ir pagyveno turistų pamėgtame Waikiki paplūdimyje.

Vienintelis šviesos šaltinis tuo metu toje vietoje buvo mūsų automobilio žibintai.

Viskas klojosi pagal planą iki tol, kai prie Havajų priartėjęs uraganas Lane atnešė smarkias liūtis, žemės nuošliaužų ir katastrofišką potvynį.

„Jau atvykus į šią salą pajutome gana stiprų vėją. Gatvėse girdėjome sirenas, kurios bylojo, kad reikia suklusti. Pasiekus gyvenamąją vietą prieš pat mūsų akis visame miestelyje dingo elektra: vienintelis šviesos šaltinis tuo metu toje vietoje buvo mūsų automobilio žibintai“, – įspūdžiais dalijosi Karolis.

Suprato, kad reikia dingti

Nepaisant staugiančio vėjo lietuviams pavyko užmigti, tačiau neilgam. Apie 3 valandą nakties jie išgirdo stiprų beldimą į duris. Ant slenksčio jie išvydo smarkiai susijaudinusį vietos gyventoją. Be to, pro duris veržėsi sodrus dūmų kvapas.

„Vyras paklausė, ar gali drauge su mumis evakuotis iš miestelio – šalia mūsų siautėjo didelis gaisras. Išėję laukan savo akimis išvydome gatvejė kilusį chaosą – per dūmus beveik nieko nesimatė. Pasukęs į šalimais esančią gatvę pamačiau atvirą liepsną. Supratau, kad iš tikrųjų reikia iš ten dingti“, – 15min pasakojo Karolis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Uraganas Lane
AFP/„Scanpix“ nuotr./Uraganas Lane

Vaikinai nusprendė nepanikuoti – susirinko daiktus ir išvyko.

Tą naktį jie praleido ant ratų – besivažinėdami nuomotu automobiliu, o rytą sutiko greitojo maisto užkandinėje: „Uraganiniam vėjui atslūgus grįžome į tą vietą, kur naktį siautėjo gaisras – sudegė kelių hektarų plotas. Šalinti padarinius padėjo net kariuomenė.”

VIDEO: Lėktuvas įskrido į prie Havajų artėjančio uragano Lane akį

Interneto ryšys nutrūko tik toje zonoje, kur vyko gaisras, kitur jis buvo.

„Todėl susisiekėme su artimaisiais ir drauge pasijuokėme iš ironiškos situacijos, jog atvykome atostogauti „pačiu laiku”, – šypsosi Karolis.

Iššlavė parduotuvių lentynas

Penktadienio vakarą lietuviai atskrido į Maui salą ir vis dar turi vilčių ją apvažiuoti automobiliu bei aplankyti žymiausias vietas: „Haleakala“ nacionalinį parką, „Road to Hana“, „Garden of Edenarboretum“ ir t.t.

„Šiuo metu situacija Havajuose yra kiek geresnė, vėjas šiek tiek nurimo, tačiau parduotuvėse sunku rasti maisto produktų: gyventojai yra nedidelėje panikoje, todėl dauguma būtiniausių prekių yra išpirktos. Vietiniai sako, jog audra turėtų baigtis šeštadienį arba sekmadienį, todėl tikimės, kad pavyks turiningai užbaigti savo atostogas”, – sako Karolis.

Asmeninio albumo nuotr./Atostogos Havajuose
Asmeninio albumo nuotr./Atostogos Havajuose

Nusilpo iki tropinės audros

Šeštadienį apie vidurdienį uraganas Lane nusilpo iki tropinės audros ir lėtai slinko Havajų pakraščiu, dalyje salų sukeldama stiprių liūčių.

Prognozuojama, kad audra, kurios vėjo greitis šiuo metu siekia daugiau nei 100 kilometrų per valandą, pasuks į vakarus ir iki šeštadienio vakaro nutols nuo Havajų salyno.

Pasak Vidurio Ramiojo vandenyno uraganų centro, salos savaitgalį ir toliau kentės nuo lėtai slenkančios audros atneštų liūčių, kurios gali sukelti gyvybei pavojingų staigių potvynių bei nuošliaužų.

Amerikos Raudonojo Kryžiaus atstovas Bradas Kiesermanas žiniasklaidai pranešė, kad 45-iuose evakuacijos centruose prisiglaudė daugiau nei 2 tūkst. žmonių.

„Nenustebčiau, jei rytoj ryte evakuacijos centruose esančių žmonių skaičius pasiektų ar viršytų pustrečio ar tris tūkstančius”, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius