Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turizmo krizė Turkijoje: kaip keisis kelionių kainos?

Dėl terorizmo grėsmės atostogų Turkijoje atsisako daug europiečių. Lietuviai – priešingai – šia šalimi toliau domisi ir tikisi, jog duobė, į kurią įkrito Turkijos turizmas, padės jiems sutaupyti. Tačiau tokios svajonės greičiausiai neišsipildys. Maža to, būtent Turkijos turizmo krizė lems, kad poilsiauti Graikijoje, Ispanijoje ir net Bulgarijoje šiemet galėsime išleidę gerokai daugiau nei pernai.
Turkijoje šiuo metu gerokai mažiau britų, vokiečių ir rusų turistų
Turkijoje šiuo metu gerokai mažiau britų, vokiečių ir rusų turistų / 123rf.com nuotr.

Rusija, Vokietija ir Didžioji Britanija – šių šalių turistai Turkijos kurortų paplūdimius nuguldavo gausiausiai. Tačiau pastarąjį pusmetį jų skaičius stipriai sumažėjo ir toliau mažėja.

Baimindamiesi teroristinių išpuolių atostogų Turkijoje atsisako vokiečiai ir britai. Vietoje Antalijos ir Alanijos jie renkasi Ispanijoje esančias Kanarų salas. Tiesioginiai skrydžiai į jas jau pabrango daugiau nei 80 proc., palyginus su kelionėmis į Turkiją, skelbia portalas Anglija.today.

123rf.com nuotr./Turkijos kurorte pramogaujantys turistai
123rf.com nuotr./Turkijos kurorte pramogaujantys turistai

Rusijos turistų sumažėjimą lėmė ne tik terorizmo atakų grėsmė, bet ir vietos valdžios įvestos sankcijos, užkirtusios kelią rusų kelionių organizatoriams vežti turistus į bet kurį Turkijos kurortą. Pasekmių nereikėjo ilgai laukti: gruodį, kuris paprastai laikomas vienu karščiausių atostogų mėnesių tarp rusų turistų, į Turkiją atvyko 81 proc. mažiau šios šalies turistų.

123rf.com nuotr./Paplūdimys Antalijoje
123rf.com nuotr./Paplūdimys Antalijoje

„Vokiečių kelionių organizatorių vertinimu, paklausa Turkijoje krito nuo 10 iki 40 proc. Šiuo metu „top 1” pozicijoje tarp Vokietijos turistų yra Ispanija – tiek žemyninė jos dalis, tiek ir Kanarų salos. Čia viešbučių užimtumas siekia iki 99 proc.“, – sakė kelionių agentūros „Superkeliones.lt“ vadovas Udrius Armalis.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Udrius Armalis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Udrius Armalis

Tačiau Turkijos vyriausybė nenusiteikusi pasiduoti: šalis ketina kompensuoti dalį užsakomųjų skrydžių išlaidų – kad tik Turkiją atvyktų užsienio turistai.

Turkijos Ministras Pirmininkas Ahmetas Davutoglu bendraudamas su „Sky News Arabia“ teigė, kad Vyriausybė yra pasirengusi skirti 255 mln. Turkijos lirų (apie 85 milijonų JAV dolerių) turizmo sričiai. Šalis taip pat ketina kompensuoti dalį užsakomųjų skrydžių išlaidų – kad tik Turkiją atvyktų užsienio turistai.

Be to, nuo balandžio 1 d. iki gegužės 31 d. Turkija žada mokėti kiekvienam kelionių organizatoriui po 6 tūkst. JAV dolerių už kiekvieną į šalį atskraidintą pilną lėktuvą. Įmonėms, kurios į Turkiją atskraidins 400 tūkst. turistų, žadama sumokėti apie 33 mln. JAV dolerių. Yra numatyta ir kitų šalies turizmo gelbėjimo priemonių.

„Kadangi Turkijos Vyriausybė žada kompensuoti skrydžius, o viešbučių neparduos, manau, jog kelionės į Turkiją smarkiai pigs. Ypač balandžio-gegužės mėnesiais.

Mes jau dabar pastebime, kad vokiečių agentūros smarkiai sumažino viešbučių Turkijoje kainas, taip pat ir pačių kelionių į šią šalį kainas. Pavyzdžiui, 5 žvaigždučių viešbutyje Turkijoje savaitė dviem dabar kainuoja 200–300 Eur“, – sakė U.Armalis.

Tačiau mūsų turistai to nepajus, mat kelionės iš Lietuvos greičiausiai neatpigs.

„Lietuvos kelionių organizatoriai greičiausiai sumažins skrydžių skaičių ir motyvuos, kad nėra vietų. Kaip kad jau buvo ne kartą daroma. Pavyzdžiui, prieš keletą metų taip nutiko su Egiptu“, – įsitikinęs U.Armalis.

123rf.com nuotr./Prabangūs viešbučiai Turkijoje priversti mažinti kainas, kad pritrauktų turistų
123rf.com nuotr./Prabangūs viešbučiai Turkijoje šiuo metu pustuščiai

Turkijoje naujienų nebus, bet poilsis Europos kurortuose gali brangti

Balandžio 15 dieną į Turkiją išskris pirmasis orlaivis su tik pernai į rinką koją įkėlusio kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ klientais. Į Turkiją poilsines keliones šeimoms siūlančios įmonės vadovas Gvidas Aukštuolis 15min sakė, jog situacija turizmo rinkoje šiuo metu įdomi.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gvidas Aukštuolis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gvidas Aukštuolis

„Šie metai tiek pačiai Turkijai, tiek kitoms šalims yra kitokie. Sumažėję turistų srautai iš Rusijos ir Vakarų Europos į Turkijos kurortus koreguoja viešbučių kainas, jos vidutiniškai jau 25-30 proc. mažesnės nei pernai.

Lietuvos turistai nėra linkę poilsinių kelionių pirkti iš anksto, ši tendencija lieka ir šiemet.

Prognozuojame, kad šiais metais aktyviausiai kelionės bus perkamos iki išvykimo likus mėnesiui, ar dar mažiau laiko“, – sakė „Kidy Tour“ direktorius.

Lietuviai, kaip ir britai ar vokiečiai, taip pat domisi alternatyvomis Turkijai. Pasak G.Aukštuolio, šiemet turizmo rinkoje stebimas susidomėjimas Bulgarijos kurortais.

„Tačiau vietiniai verslininkai ten jau suskubo naudotis situacija ir kelti kainas, o paslaugų lygis toje šalyje vis dar nėra aukštas. Panašiai elgiasi ir turizmo verslas Graikijos salose, Ispanijoje: kainos čia jau didžiausios per pastaruosius penkerius metus“, – pastebėjo pašnekovas.

123rf.com nuotr./Paplūdimio gultai Antalijoje laukia turistų
123rf.com nuotr./Paplūdimio gultai Antalijoje laukia turistų

„Kol kas skrydžius į Turkijos kurortus vykdome taip, kaip esame suplanavę. Išankstiniai vasaros atostogų sezono pardavimai, prasidėję dar spalio mėnesį, viršijo lūkesčius – tai galioja ir Turkijos krypčiai.

Lyginant su praėjusiais metais, Turkijos krypties programą esame padidinę apie 20 proc., o bendradarbiaujant su partneriais, pavyko išsiderėti geras kainas geriausiuose viešbučiuose“, – sakė kelionių organizatoriaus „Novaturas“ generalinis direktorius Linas Aldonis.

AB „Novaturas“ nuotr./AB „Novaturas“ generalinis direktorius Linas Aldonis
AB „Novaturas“ nuotr./ Linas Aldonis

Pasak jo, atsižvelgiant į šios dienos turizmo rinkos aktualijas, kelionių organizatoriai jaučia spaudimą dėl viešbučių kainodaros kitose kryptyse: Graikijoje, Ispanijoje, Italijoje ar Bulgarijoje.

„Todėl dar kartą primename, kaip svarbu keliones užsisakyti iš anksto. Išvardintose kryptyse vasaros sezono metu problema bus nebe viešbučio kaina, o didelis užimtumas.

Ir tai yra bendra tendencija ne tik Vakarų Europos šalių, bet ir Lietuvos turistams“, – pažymėjo L.Aldonis.

Beveik pusė klientų pirko keliones į Turkiją

Lietuviai į Turkiją skrido ir skris – neabejoja kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros departamento vadovė Inga Aukštuolytė.

123rf.com nuotr./Stambulas
123rf.com nuotr./Stambulas

Pasak jos, Turkija jau daugiau nei 20 metų yra viena populiariausių masinio turizmo krypčių. Poilsiautojai iš Lietuvos taip pat ypač pamėgę šios šalies kurortus.

„Turistų srautai nuolat didėja. Šiemet į Turkiją planuojama išskraidinti apie 100 tūkst. poilsiautojų iš Lietuvos. Tai yra 30 proc. daugiau nei praėjusiais metais. Taip pat fiksuojame itin aktyvius išankstinius vasaros kelionių pardavimus – jau dabar dvigubai viršijome pernykščius to paties laikotarpio pardavimus.

Jei lygintume Turkiją su kitomis kryptimis, 2015 m. Turkijoje atostogavo daugiau nei 40 proc. visų „Tez Tour“ poilsiautojų“, – nurodė kelionių organizatoriaus atstovė.

123rf.com nuotr./Paplūdimys Bodrune
123rf.com nuotr./Paplūdimys Bodrune

Kaip ir kolegos, organizuojantys tiesiogines keliones į Turkiją iš Lietuvos užsakomaisiais skrydžiais, I.Aukštuolytė pažymėjo, jog šiemet kelionių į Turkiją kainos yra žemesnės, bet tai lemia ne šalies politinė situacija, o kitos priežastys: atpigusi nafta, viešbučių kainų politika, masto ekonomija ir kita.

„Neverta tikėtis, kad dėl politinės situacijos ir dėl prarastų turistų srautų Turkijos viešbučiai atpigs – greičiau priešingai. Nes kuo mažiau turistų, tuo didesni vieno poilsiautojo aptarnavimo kaštai“, – teigė pašnekovė.

Tiems, kurie dairosi patrauklių pasiūlymų į Turkiją reikėtų suskubti: balandį kelionių kainos mažesnės nei per atostogų sezono įkarštį, t.y. kalendorinę vasarą.

„Savaitės atostogas vienam asmeniui balandžio mėnesį galima įsigyti už 300-400 eurų. Vasarą kainos didėja“, – pažymėjo I.Aukštuolytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius