Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija prognozuoja, kada galės priimti užsieniečius, jų lauks ir nauja sistema

Prieš porą savaičių Turkijos viešbučių atstovai išdėstė labai jau optimistinį variantą – jie pareiškė laukiantys turistų jau gegužės mėnesį. Turkijos kultūros ir turizmo ministras atsargiau prognozuoja keliautojų sugrįžimą. Anot jo, gegužės mėnesį dar laukiama tik vietos turistų, o užsieniečiai grįš palaipsniui – ir pirmieji atvyks ne iš tų šalių, kaip prognozavo viešbutininkai. Užsieniečiams nuraminti šalis taip pat įves naują sertifikavimo sistemą.
Alanija
Turkija / 123rf.com nuotr.

Turistai – tik rugpjūtį?

Turkijos kultūros ir turizmo ministras Mehmetas Ersoy vietos žiniasklaidai sakė, kad „padėtis dėl koronaviruso iki gegužės pabaigos gali normalizuotis, o tada mūsų turizmo sektorius pradės atsigauti“. Jis prognozavo, kad situacija turėtų normalizuotis antrą gegužės savaitę, tuomet bus galima atverti kurortus, rašo atorus.ru.

Valdžia, pabrėžė ministras, itin atidžiai seka situaciją šalies kurortuose, kurie labai svarbūs Turkijos ekonomikai. „Antalijoje situacija jau pradėjusi normalizuotis, naujų atvejų skaičius yra labai mažas, o visi rodikliai kasdien yra vis geresni“, – tikino jis.

Tiesa, nesitikima gegužę sulaukti užsienio turistų. Pavasario pabaigoje į kurortus vyks dar tik patys turkai. Tuomet bus įvedama speciali nauja sveikatos sertifikavimo sistema (apie ją skaitykite žemiau), o tik tuomet tikimasi priimti užsieniečius.

Ministras prognozavo, kad svečiai iš užsienio į Turkiją atvykti anksčiausiai galės tikriausiai tik birželio viduryje. Pirmųjų turistų tikimasi sulaukti iš Azijos, tuomet palaipsniui jų turėtų daugėti iš Vokietijos ir Austrijos, kur situacija dėl koronaviruso sparčiai gerėja. Tuomet – iš Vidurio ir Šiaurės Europos valstybių, kuriose taip pat pastebimas normalizavimasis.

„Nežinomybė išlieka Rusijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Jie tikriausiai galės atvykti tik liepos pabaigoje“, – prognozavo M.Ersoy. Maždaug tuo metu tikimasi ir turistų iš Artimųjų Rytų bei Afrikos. Primename, kad viešbutininkai kaip tik prognozavo priešingai – jie sakė pirmiausiai besitikintys rusų.

Reikia pabrėžti, kad tai – tik ministro prognozės. Tuo tarpu Antalijos savivaldybės vyriausiasis patarėjas turizmo klausimais Osmanas Ayykas teigia, kad reikia būti realistais – užsieniečiai tikriausiai negrįš į Turkiją be rugpjūčio.

„Taip, Prancūzijoje, Čekijoje ir Skandinavijos šalys jau sako, kad yra pasirengusios atidaryti mokyklas gegužės pradžioje. Tačiau šių šalių piliečių kelionės į Turkiją vis tiek priklausys nuo oro linijų planų – ir kiek žinau, nėra planuojama realiai atgaivinti skrydžių į Antaliją iki rugpjūčio mėnesio. O ir tuomet mažai kas gali įsivaizduoti, kokia bus situacija“, – Turkijos žiniasklaidai sakė jis, kurį cituoja ir atorus.ru.

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis yra sakęs, kad šiemet vasaros atostogas verčiau planuoti Lietuvoje. „Manau, kad rizikos kurį laiką dar gerokai išliks. Galbūt reikėtų planuoti, tai mano asmeninis patarimas, šią vasarą keliones po mūsų gražią Lietuvą (...) Bet jei matysime, kad situacija keisis Europoje pakankamai optimistiškai, tai tikrai kelionių ribojimų nebus. Pasibaigs karantino suvaržymai, tikiuosi, kad atsigaus skrydžiai, maršrutai autobusų tarptautinių, keltai, tada bus galima pasirinkti kaip keliauti ir kur keliauti“, – kalbėjo jis.

O.Ayykas pripažino, kad labai trūks lėktuvais atkeliaujančių užsieniečių, bet paragino viešbučius vis tiek ruoštis – kad užsieniečiai nepamirštų jų. Visgi jis pabrėžė, kad visų pirma reikės labiausiai rūpintis vietiniais turistais, o tik tuomet – užsieniečiais.

Nauja sertifikavimo sistema

Ministras pabrėžė, kad keliautojams po koronaviruso epidemijos bus be galo svarbu saugumas – ar jų lankomos vietos laikomos esančiomis be viruso. Kad nuramintų keliautojus, Turkija įves naują turistinių vietų sertifikavimą.

Jau gegužės mėnesį viešbučiai turės gauti pažymėjimus, kad juose laikomasi higienos standartų, saugančių nuo COVID-19 plitimo. Sertifikato, skelbiama, nebus privalu turėti iškart, tačiau reikia turėti omenyje, kad neturintiems jo viešbučiams nebus leista priimti turistų iš užsienio.

Sertifikatai taps būtini ir kitoms turizmo sferoms – oro linijoms, transportui, muziejams, restoranams. Įstaigos, ypač viešbučiai, privalės garantuoti socialinį atstumą, reguliariai atlikti dezinfekcijas, tikrinti darbuotojų sveikatą ir jiems suteikti apsaugos priemones.

M.Ersoy teigimu, sertifikavimo sistema jau bus įgyvendinta iki tarptautinių skrydžių sugrąžinimo. Pažymėjimus tikimasi išdalinti iki gegužės pabaigos. Ministras tikisi, kad Turkija su šia sistema taps pavyzdžiu visam pasauliui.

Ercanas Jagchi, Viduržemio jūros viešbutininkų ir operatorių asociacijos vadovas, teigė, kad „sveikatos sertifikatai“ padidins turistų pasitikėjimą – sustiprins saugumo ir higienos jausmą. Pasak jo, Antalijoje sertifikavimo procesas prasidės per dvi savaites.

„Koronavirusas pakeis turizmo koncepciją. Svečiai daugiausia dėmesio skirs sveikatai ir higienai, – prognozavo jis. – Turistai vengs sausakimšų vietų, minios, nes vis dar bus baimė dėl viruso. Mes šią baimę viešbučiuose įveiksime per sertifikavimą. Tai nuramins mūsų svečius.“

Kovo viduryje Turkijos valdžia rekomendavo turizmo organizatoriams sezono pradžią dėl koronaviruso pandemijos atidėti iki balandžio pabaigos, o kovo pabaigoje neribotam laikai sustabdė tarptautinį oro susisiekimą, smarkiai apribojo judėjimo šalies viduje galimybes.

2019-aisiais Turkija sulaukė daugiau kaip 46 mln. poilsiautojų iš užsienio – beveik 15 proc. daugiau nei 2018 metais.

Turkijos turizmo sektorius sukuria apie 13 proc. šalies bendrojo vidaus produkto, jame yra sukurta maždaug 8 proc. visų darbo vietų šalyje.

Praėjusią savaitę Turkija aplenkė kaimyninį Iraną pagal oficialiais patvirtintų COVID-19 ligos atvejų skaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius