-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikalios procedūros: naftos ir apynių vonios, smėlio SPA ir varnalėšų įvyniojimai

Sveikatingumas – svarbiausia šių metų tarptautinės turizmo parodos ADVENTUR 2020 tema. Pirmą kartą parodoje bus įrengta erdvė, skirta sveikatinimui, poilsiui, gerai savijautai. Joje prisistatys žinomiausi Lietuvos sveikatingumo centrai, sanatorijos, viešbučiai ir SPA. „Kuriame emocijų, kvapų, spalvų ir gero jausmo vietą“, – sako parodos projekto vadovė Lilijana Dirsienė.
Kangalo žuvyčių SPA procedūra
Kangalo žuvyčių SPA procedūra / 123RF.com nuotr.

Daugybei šiandienos keliautojų nebeužtenka išsitiesti gražiame viešbutyje prie baseino ir taip praleisti savo atostogų savaitę. Kasdienybės nuovargis ir stresas dažniau malšinamas kitais būdais: ekstremaliose kelionės, žygiuojant per dykumas, kopiant į kalnus ar jėgas mėginant atgauti neįprastose vietose bei unikaliuose SPA centruose.

Lietuvos gamta sveikatingumui dėkinga ir turizmo organizatoriai tuo naudojasi. Jie kuria sveikatingumo parkus, pasivaikščiojimų takus, vandens trasas ir gamtos padiktuotas SPA procedūras.

Gintaro SPA

Milijonus metų gintaras kaupė energiją iš gamtos. Šiandien tą energiją ir sveikatai naudingą gintaro rūgštį jis atiduoda žmonėms. Gintaru inkrustuota infraraudonųjų spindulių pirtis, masažas su gintaro dulkėmis ir gintariniu aliejumi ant gintaru inkrustuoto stalo, gintaro vanduo – netikėta, įdomu, ramina, slopina uždegimus, gerina kraujo apykaitą ir stiprina imuninę organizmo sistemą. Gintaro SPA procedūrų galima rasti ne tik prie jūros įsikūrusiuose SPA centruose, bet ir sanatorijoje „Eglė“ bei Panevėžio „Etno SPA“.

Pieno, alaus, obuolių ir miško uogų vonios

Tikru nuotykiu gali tapti šilta alaus vonia po atviru dangumi Šiaurės Lietuvoje, Lėvens kraštovaizdžio draustinyje. Jei nesinori alaus, vonią šeimininkai gali pripildyti pienu arba žolelių nuoviru. Pavažinėję po Lietuvą, rasite vonių su mineraliniu vandeniu, miško uogomis, obuoliais gydomuoju purvu, ožkų pienu. Sakoma, kad šis, karalienės Kleopatros receptas saugo jaunystę, šalina nuovargį ir drėkina odą.

Dennis Wong, Flickr.com/Pieno vonia
Dennis Wong, Flickr.com/Pieno vonia

Ąžuolo, grikių, spanguolių, aguonų, kanapių masažai

Atrodo, kad lietuviai SPA procedūroms įgudo naudoti tai, kas arčiausiai po ranka. Nesunkiai rasite SPA, kuriame kūną jums nušveis su ąžuolo žieve, maltais kaštonais, pajūrio smėliu, aguonomis, kanapėmis ar spanguolių tyre, įvynios varnalėšomis, kiaulpienėmis, šaltalankiais, paruoš veido kaukę iš šermukšnių, gysločių, obuolių, dilgėlių.

Viena iš šių metų turizmo parodos „Adventur“ dalyvių, keliautoja, kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ vadovė Gabrielė Štaraitė papasakojo, kokių keistų, įdomių ir netikėtų sveikatingumo procedūrų galima atrasti pasaulyje.

Asm.archyvo nuotr./Gabrielė Štaraitė
Asm.archyvo nuotr./Gabrielė Štaraitė

Naftos vonios

Iš naftos yra gaminama daugybė dalykų, tačiau ar kada įsivaizdavote, kad nafta būtų naudojama grožio procedūroms? Azerbaidžane tai nieko nestebina. Dar legendinis keliautojas Markas Polas buvo pastebėjęs ypatingas šioje šalyje išgaunamos naftos savybes. Naftos sveikatingumo ir grožio procedūrų kurorte Naftalane jus įtikins, kad nafta turi gydomųjų savybių ir teigiamai veikia odą, kaulus, raumenis ir pasiūlys išmėginti šiltos naftos vonias.

Organizatorių nuotr./Maudynės naftoje
Organizatorių nuotr./Maudynės naftoje

Druskų viešbutis

Kad druska teigiamai veikia kvėpavimo takus mes žinome, druskų kambarius galima rasti bet kuriame mūsų kurorte. Tačiau Bolivijoje, druskos dykumoje Ujūnyje galima rasti ne tik kambarį, bet ir visą viešbutį, pastatytą iš druskos. Jo sienos, grindys, net lovos su stalais ir kėdėmis pagaminti iš druskos. Miegodami tokiame neįprastame viešbutyje, sveikatintis galite visą naktį.

Organizatorių nuotr./Druskos viešbutis
Organizatorių nuotr./Druskos viešbutis

Gultas iš karšto purvo

Naujoji Zelandija turi unikalią vietą, kuri yra tokia keista, kad ją verta išmėginti savo kailiu. Koromandelio pusiasalyje yra gražus baltas paplūdimys. Nenustebkite, jei automobilių stovėjimo aikštelėje jums pasiūlys išsinuomoti kastuvėlį. Ne, smėlio pilių ten nestatysite. Kastuvėliais poilsiautojai kasa vonios dydžio gultus prie pat vandens ir atsigulę į juos mėgaujasi karšto, mineralais prisotinto vandens srovėmis iš žemės gelmių. Oda po šių procedūrų tampa elastinga ir minkšta, o kūnas tarsi prisipildo jėgų. Tik atsiminkite – gelmių sroves reikia nuolat maišyti su jūros vandeniu, nes jos tokios karštos, kad galite nusiplikyti.

Organizatorių nuotr./Kastuvėliais poilsiautojai kasa vonios dydžio gultus
Organizatorių nuotr./Kastuvėliais poilsiautojai kasa vonios dydžio gultus

Žuvyčių pedikiūras

Ar žinojote, kad pedikiūrą puikiausiai gali padaryti mažos žuvytės? Toks būdas prižiūrėti pėdas Pietryčių Azijoje nieko nestebina. Kambodžoje, Siemreabo pagrindinėje pėsčiųjų gatvėje tokią procedūrą atvykėliams siūlo daugybė kambodžiečių. Tereikia atsisėsti, į vandenį su mažytėmis žuvytėmis panardinti kojas ir laukti tol, kol žuvytės atliks savo darbą – nuvalgys negyvus audinius. Pasiruoškite smagiam kutenimui.

Smėlio terapija

Į Maroke esančią Sacharos dykumą populiaru keliauti ir sveikatinimosi tikslais, – vietiniai čia siūlo išbandyti smėlio vonių terapiją. Ryte, kol saulė dar nėra pavojingai karšta, jie iškasa žmogaus dydžio, keliasdešimties centimetrų gylio duobę. Po pusvalandžio, kai duobė prisigeria šilumos, jie kūną iki kaklo užkasa smėliu. Procedūra trunka apie 30 minučių, o marokiečiai tikina, kad ji gerai gydo sąnarių ligas. Sacharos regione toks sveikatinimosi būdas nėra naujas – berberai procedūrą atlieka jau kelis šimtus metų.

Organizatorių nuotr./Smėlio terapija
Organizatorių nuotr./Smėlio terapija

Akmenų vonios

Butano gyventojai gydomąsias vonias daro iš... akmenų. Medinėje vonioje vandenį jie užkaitina dėdami į ją iš laužo ar krosnies ištrauktus karštus akmenis. Vėsdami vandenyje akmenys išskiria mineralus, o vonių prižiūrėtojai į vandenį dar būtinai įdeda kiečių lapų ir pasiūlo atsigerti žolelių arbatos. Keliaudami tokią procedūrą galite patirti ir prabangiame SPA viešbutyje, ir pas vietos gyventojus.

Organizatorių nuotr./Butano vonios
Organizatorių nuotr./Butano vonios

Turizmo paroda ADVENTUR 2020 vyks sausio 24-26 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Kartu su „Litexpo“ ją organizuoja Lietuvos Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Turizmo politikos skyrius, VŠĮ „Keliauk Lietuvoje“, Lietuvos turizmo asociacija, Lietuvos turizmo rūmai. Sausio 24 dieną parodos dalyviai ir svečiai kviečiami į ADVENTUR forumą „Sveikatos turizmas: prabanga ar būtinybė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius