Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venecijoje – kontroversiška Kalėdų eglė

Šią savaitę pagrindinėje Venecijos aikštėje įžiebta originali eglė, suskaldžiusi miestiečius. Vieniems moderni instaliacija atrodo puiki mintis 2020-iesiems metams, kiti piktinasi, kad Šv.Morkaus aikštė yra sudarkyta.
Kalėdinė Venecija
Kalėdinė Venecija / „Scanpix“/AP nuotr.

Instaliacijos autorius – žymus menininkas Fabrizio Plessi. Jis 80 šviesos monitorių sujungė į eglės formos struktūrą, kuri iškilo pagrindinėje Venecijos aikštėje. Kaip atrodo 10 metrų aukščio „skaitmeninė eglė“, įvertinkite nuotraukų galerijoje:

Autorius teigia, kad šiais tamsiais metais reikėjo daugiau nei tradicinės eglės. „Manau, mums reikia suteikti Venecijai naujos šviesos ir pasiųsti tolerancijos žinutę pasauliui“, – aiškino 80-metis F.Plessi.

Jis aiškino, kad stereotipus laužantį medį sukūrė galvodamas apie toleranciją, sugyvenimą – 80 šviesų šviečia 80-čia krypčių. Tuo norėta pabrėžti, kiek daug kultūrų per ilgus amžius gyveno Venecijoje ir besipindamos sukūrė miesto veidą. Pasirinkta aukso spalva simbolizuoja amžiną medžiagą – kaip ir Venecija yra amžina.

Socialiniuose tinkluose gyventojai komentavo ir eglės vietos pasirinkimą. Kadaise būtent čia vykdavo egzekucijos nuteistiesiems mirti. Sakoma, kad ši vieta – prakeikta.

Gidė Italijoje Aida Skorupskaitė savo feisbuko paskyroje rašė, kad Venecijos gyventojai piktinasi – „Ar įmanoma labiau subjauroti pačią gražiausią aikštę pasaulyje?“

„Šiuolaikinis menas, žinoma svarbus. Juk Venecijoje vyksta viena svarbiausių art bienalių pasaulyje. Bet auksu blizgančios instaliacijos, rodos, patinka tik miesto merui, autoriui Fabrizio Plessi ir gal dar kokiems šiuolaikinio meno kritikams. O baisiausia yra tai, jog taip vadinama Kalėdų eglė pastatyta prakeiktoje vietoje. Prietaringieji venecijiečiai abejoja, ar tokia monstriška žiemos švenčių koncepcija galėtų kažką pradžiuginti“, – rašė gidė.

Visgi miestas žiemos švenčių laukia ne tik su šia kontroversiška egle. Žemyninėje miesto dalyje yra papuošta tradicinė – žaliaskarė, dabinta girliandomis ir žaisliukais. Taip pat švenčių proga buvo rodomos projekcijos ant žymiojo Rialto tilto.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kalėdinė Venecija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kalėdinė Venecija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius