Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 turistų neatrastų istorinių Lietuvos vietų

Jeigu nors kartą išsižiojote, kad Lietuvoje nėra ką pamatyti ir tik užsienyje galima išvysti šį tą įspūdingo, skaitydami šį straipsnį turėtumėte susimąstyti, ar sakote tiesą. Kadangi atostogos kai kam jau prasidėjo arba visai netrukus prasidės, imkite ir aplankykite 10 turistų mažai išmindžiotų istorinių Lietuvos vietų, apie kurias būtų galima parašyti ne vieną intriguojantį romaną.
Sapiegų rūmų ansamblis bus atnaujintas iki 2014 metų
Sapiegų rūmų ansamblis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

1. Sapiegų rūmai nusipurtė carinės ligoninės dulkes

Ar kada pagalvojote, kaip naujam gyvenimui prikeliami rūmai? Jei norite savo akimis pamatyti rūmų atgimimą ir išgirsti apie detektyvams prilygstantį restauratorių darbą, užsukite į Sapiegų rūmus Antakalnyje, Vilniuje.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK ) kariuomenės vyriausiojo vado, etmono ir Vilniaus vaivados Kazimiero Jono Radvilos XVII a. pabaigoje pastatyti rūmai baigia nusipurtyti carinės ligoninės dulkes. Restauratoriai žingsnis po žingsnio keliauja link buvusios barokinės rūmų didybės, kurią iš karto sunku pastebėti. Mat rūmai prieš daug metų buvo paversti karo ligonine. 

Sapiegų rezidencija – vienintelis Lietuvoje išlikęs baroko laikotarpio rūmų ir parko ansamblis. Nors istoriniai šaltiniai pasakoja apie senųjų meistrų freskas ir lipdybą, tačiau tai nėra išlikę, o ikonografinė medžiaga – itin skurdi. Tad atkurti buvusią pastatų didybę ir vidaus interjerą labai sudėtinga.

Miestai.net nuotr./Lietuvos banko rūmai Kaune
Miestai.net nuotr./Lietuvos banko rūmai Kaune

2. Lietuvos bankas – tarpukario Lietuvos perlas

Kaunas garsus savo tarpukario architektūra. Vienas ryškiausių jos pavyzdžių – Lietuvos bankas. Įėję pro autentiškas besisukančias duris marmuriniais laiptais pakilsite į salę, pilną šviesos ir apsuptą didingų kolonų. 

Šis tarpukario istorizmo kūrinys yra vieno garsiausių to meto architektų Mykolo Songailos darbas. Užsukę į pastatą būsite nunešti atgal į pirmosios Lietuvos valstybės laikotarpį. Pastatas iki šių dienų išlaikė savo dvasią.

Wikipedia.org nuotr./Aukštosios Fredos dvaras
Wikipedia.org nuotr./Aukštosios Fredos dvaras

3. Aukštosios Fredos dvaras Kaune

Dažnas skundžiasi, kad keliauti brangu, tačiau norint išvysti ką nors įdomaus nebūtina vykti toli. Užtenka pasiekti Kauną. 

Užsukę į Aukštosios Fredos rajoną, aplankykite Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodą, įkurtą dar 1923 m. Raskite laiko apžiūrėti ir čia pat esančius klasicistinius Fredos dvaro rūmus su išskirtinio grožio parku bei želdynais. Rūmuose gyveno pirmasis Kauno tvirtovės komendantas.

Šioje vietovėje persipina skirtingi istorijos laikotarpiai: kai dar buvo statomi puošnūs dvarai, kai Lietuvoje carinės Rusijos įsakymu buvo pradėta statyti Kauno tvirtovė ir jau Nepriklausomybės laikotarpiu įkurtas botanikos sodas. 

Miestai.net nuotr./Belvederio dvaras
Miestai.net nuotr./Belvederio dvaras

4. Aptrupėjęs, bet vis dar didingas Belvederio dvaras

Keliaujant puikiai visiems žinomu Panemunės pilių maršrutu, dažnas taip ir lieka neaplankęs įspūdingos Belvederio dvaro sodybos. Itališkos vilos tipo, romantizmo rūmai, nors ir paliesti laiko, aptrupėję ir gerokai apgadinti, palikti nerūpestingų savininkų, išliko žavingi.  

Šis dvaras negali pasigirti įspūdinga istorija, tačiau lankytojai, kurie ieškodami nuotykių, atklysta į jo prieigas, vienu balsu tvirtina – dvaro dvasia užburia. O aptrupėjęs „veidas“ suteikia dar daugiau įspūdžių. 

Dzūkiška sodyba Zervynų kaime
Dzūkiška sodyba Zervynų kaime

5. XIX-XX a. sandūroje sustingęs Zervynų kaimas

Kaip šiandien atrodo mūsų gyvenamieji namai? Funkcionalios viena į kita panašios dėžutės. Jei norite išvysti, kaip atrodė mūsų senelių namai, užsukite į paminklinį Zervynų kaimą Varėnos rajone.

Tradicinė kaimo architektūra ir išplanavimas leis jums pasijusti lyg grįžus laiko mašina į XIX-XX a. sandūrą. Ir tik mažos detalės primins, kad jūs –  turistas praeities palikime.

Dievo Motinos Lietuvos Globėjos paveikslas
Trakubaznycia.lt nuotr./Dievo Motinos Lietuvos Globėjos paveikslas

6. Nušvitimas akims – Trakų Šv. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčia

Nuo šios XV a. pastatytos garsių Lietuvos valdovų laikus menančios bažnyčios turistus nuvilioja viena turistiškiausių vietų Lietuvoje – Trakų pilis. 

Tačiau tie, kurie netyčia atklysta ar specialiai atvyksta į Trakų Šv. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčią vėliau apie tai pasakojama visiems. Šios šventovės statybą rėmė kunigaikštis Vytautas Didysis. Niokota per karus ir kitus neramumus Trakų Šv. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčia niekada nebuvo uždaryta ar naudota tik pagal paskirtį – kaip maldos namai.

Žmonės kalba, kad nuo nelaimių ją apsaugojo Dievo Motinos Lietuvos Globėjos paveikslas, savo stebuklingomis galiomis garsėjantis dar nuo XVI a. 2006 metais restauruojant bažnyčią, buvo atidengtos vienintelės Lietuvoje XV a. bizantinio stiliaus freskos. Taigi, kada tik keliu važiuosite pro Trakus, aplankykite ne tik samanotą pilį, bet ir ypatingą bažnyčią. 

Miestai.net nuotr./Troškūnų Šv. Trejybės bažnyčia
Miestai.net nuotr./Troškūnų Šv. Trejybės bažnyčia

7. Lietuviška Mona Liza Troškūnų Šv. Trejybės bažnyčioje

Keliaudami mes norime per kuo trumpesnį laiką pamatyti kiek galima daugiau. Tad užsukę į Anykščius nepraleiskite progos pasivažinėti siauruoju geležinkeliu, vadinamuoju „siauruku“, kurio bėgiai veda pro vieną seniausių Lietuvos krikščioniškų centrų. Čia vienu metu gyveno pats Maironis.

Tai – Troškūnai, garsūs buvusiu Bernardinų vienuolynu ir barokine Šv. Trejybės bažnyčia. Po restauracijos naujai nušvitęs vienuolynas ir bažnyčia lankytojus traukia stebuklingu laikomu XVI a. Šv. Mergelės Marijos paveikslu „Madona su kūdikiu“.

Sakoma, kad jis nuolat akimis seka šventovės lankytojus, kaip ir garsioji Leonardo da Vinčio „Mona Liza“.

Projekto dalyvių nuotr./Šiemet kūrybinės dirbtuvės vyko Žeimių dvaro sodyboje
Žeimių dvaro sodyboje vyksta įvairūs projektai.

8. Pasijuskite tikru dvarininku Žeimių dvare

Žeimių dvaras laikomas vienu seniausių dvarų Lietuvoje, į kurį atvykęs ir žvelgdamas nuo dvaro laiptelių į laukus gali pasijusti tikrų tikriausiu dvarininku.

Dvaro pavadinimas pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėtas 1319 metais, kada netoli jo kunigaikštis Gediminas sutriuškino įsiveržusius kryžiuočius.

Spėjama, kad šiandien matomi klasicizmo stiliaus rūmai pastatyti XVIII a. pabaigoje. Visame dvaro sodybos komplekse išlikę gana daug dvaro statinių, tokių, kaip arklidės, kurios vis dar naudojamos pagal pirminę paskirtį. Šiandien dvare vykdomos įvairios edukacinės programos ir kultūriniai renginiai.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pažaislio vienuolynas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pažaislio vienuolynas

9. Dvasinės ramybės – į Pažaislio vienuolyną

Kauno marių pašonėje esantis Pažaislio vienuolyno ansamblis yra vienintelis Lietuvoje barokinės ašinės kompozicijos pavyzdys, taip pat laikomas vienu geriausių brandžiojo baroko pavyzdžių visoje Šiaurės ir Rytų Europoje.

Vienuolyno statybų mecenatas, LDK kancleris Kristupas Zigmantas Pacas, grįžęs po studijų Italijoje nusprendė čia įkurti kamaldulių vienuolyną. Įgyvendinti savo idėjai jis pasikvietė architektų, tapytojų ir skulptorių iš Baroko gimtinės Italijos.

Sovietmečiu vienuolyno paskirtis keitėsi, jis buvo tapęs ir ligonine, ir archyvu. Dabar vienuolyne įsikūrusios Šv. Kazimiero kongregacijos seserys, dėl kurių tęsiama vienuolyno restauracija, taip pat veikia nedidelis viešbutis. Jo kambariai įrengti itin asketiškai, todėl ieškantys dvasinės ramybės gali pasijusti tarsi tikroje vienuolyno celėje.

Wikipedia.org nuotr./Varniai
Wikipedia.org nuotr./Varniai

10. Varnē – Žemaitėjės šėrdis

Varniai – viena seniausių gyvenviečių Lietuvoje – čia rasta akmens amžiaus stovyklų liekanų. Šiame mieste, įsikūrusiame Žemaitijos centre, gyveno ir kūrė garsiausi šalies rašytojai: Simonas Daukantas, Motiejus Valančius, Mikalojus Daukša, istorikas Motiejus Strjikovskis, Varniuose parašęs „Lenkijos, Lietuvos, Žemaičių ir visos Rusijos kroniką“.

Jei norite pasivaikščioti tais pačiais takais, kuriais kadaise vaikštinėjo mūsų istorijos kūrėjai, užsukite į Varnius. Jaukus miestas keliautojams turi ką pasiūlyti.

VIDEO: Trakų vaizdai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius