Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 09 /2021 06 10

20 gražiausių pažintinių takų Lietuvoje: ar visus esate aplankę?

Štai 20 pažintinių takų, kurie gali tapti puikiu iššūkiu vasaros kelionėms. Juose rasite visko, ką galima pamatyti gražiausio Lietuvoje – svaiginančius skardžius ir kopas, išpuoselėtą dvarą, fantastiškas panoramas atveriančius piliakalnius ar vietą, kur Vilniuje galite pasijusti tarsi kalnų kaimelyje.
Kačeniškės piliakalnis
Kačeniškės piliakalnis / Daliaus Konstantinavičiaus nuotr.

Apmaudu, kad šią vasarą nebebus galima aplankyti Kadagių slėnyje esančio pažintinio tako, kuris vis minimas kaip vienas gražiausių visoje šalyje. Takas uždarymas dėl avarinės būklės – per daugiau nei 10 metų gerokai sutrūnijo medinės jo lentos, sijos ir turėklai. Kaip pasikeitė šio tako būklė, galite pamatyti nuotraukų galerijose čia: Avariniu tapusio Kadagių slėnio tako remontas – triskart brangiau nei įrengimas. Sutvarkyti teks ir žavingąjį Jurkiškio upelio taką, kurio laiptams žalos padarė nuošliauža.

Tačiau Lietuvos gamta išties dosni norintiems pamankštinti kojas – pažintinių takų rasite kone kiekviename šalies kampelyje.

Kačėniškės piliakalnio pažintinis takas

Kur: Garniai, Ignalinos raj.

Ilgis: 1,6 km (800 m į vieną pusę)

Kačėniškės piliakalnis vadinamas vienu gražiausių visoje šalyje, tad ir takas jo link nenuvils. Tai 800 metrų ilgio vingiuojantis, terasuotas takas su įrengtais informaciniais stendais, suoliukais, atveriantis gražias panoramas į pelkėtus kemsynus, Mergežerį ir patį piliakalnį.

Naglių gamtinio rezervato pažintinis takas

Kur: kelio Smiltynė – Nida 32 kilometras, Neringa

Ilgis: 2,2 km (1,1 km į vieną pusę)

Jeigu reikėtų rinkti įspūdingiausią vietą Lietuvoje, tai šis takas neabejotinai būtų sąrašo viršūnėje. Naglių rezervato pažintinis takas – vienintelė vieta, iš kurios galima apžiūrėti rezervato objektus. Čia galima pamatyti Pilkąsias, dar vadinamas Mirusiomis, kopas, užpustytas buvusių gyvenviečių vietas, savaiminės kilmės miško augaliją bei po smėliu palaidotus šimtamečių miškų dirvožemius.

Ribiškių takas

Kur: Minsko pl. 14, Vilnius

Ilgis: 6.1 km

Jeigu norite Vilniuje pasijusti lyg vaikštantys pasakiškomis kalvotomis kaimo vietovėmis, traukite į Ribiškes. Miškingų atragių ir gyvenamų raguvų su išlikusiomis pievomis mozaika sudaro savitą, labai raiškų ir vaizdingą kraštovaizdį. Einant taku teks ne kartą kilti ir leistis kalvoto reljefo šlaitais, eiti vingiuotais keliukais bei aptikti nedidelius, bet veržlius upokšnius – tai puiki ir įdomi pramoga. Nuostabus vaizdas į Ribiškių kalvyną bei Vilniaus miestą atsiveria nuo Liepkanio.

Šilėnų pažintinis takas

Kur: Šaltinio g., Šilėnai, Vilniaus r.

Ilgis: 6 km

Praėjusiais metais atnaujintas jis bemat tapo vienu populiariausių šalyje ir išgyveno tikrą lankytojų apgultį. Nesunku suprasti, kodėl. Ši vietovė nustebins didžiule kraštovaizdžio įvairove – nuo seno etnokultūrinio Šilėnų kaimo ir miškingų kalvų iki kvapą gniaužiančių Neries slėnio panoramų ir didžiausios parko pelkės. Pakeliui Jūsų laukia stebuklingi šaltiniai, mitologiniai „Trijų brolių“ akmenys Neryje, Naujosios Rėvos piliakalnis su senovės gyvenviete papėdėje, lietuviškų orchidėjų pelkė, seni spygliuočių miškai Neries šlaituose… Ir dar daugiau

Aukštumalos pažintinis takas

Kur: Vabalai, Šilutės r.

Ilgis: 2,4 km (1,2 km į vieną pusę)

Įspūdis toks, tarsi būtum kažkur savanoje, tetrūksta tik žirafų ir zebrų. Taip savo patirtis apibūdina dažnas, pirmąkart apsilankęs Aukštumalos pažintiniame take (Šilutės r.), tikina „Keliauk Lietuvoje“. Šis pažintinis takas, vingiuojantis Nemuno deltos regioniniu parku, laikomas vienu gražiausių takų pėstiesiems Lietuvoje. Daugiau nei 1 km ilgio medinis takas nutiestas vietoj ankstesnio, kadaise jungusio čia buvusius pelkininkų kaimus. Tako pabaigoje prie pelkinio ežerėlio yra įrengta 3 m aukščio apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria paslaptingos aukštapelkės panorama.

„Maironio kelias Padubysiu“

Dubysos regioninio parko direkcijos nuotr./Maironio kelias Padubysiu
Dubysos regioninio parko direkcijos nuotr./Maironio kelias Padubysiu

Kur: Kaulakių kaimas, Raseinių r.

Ilgis: 13 km

Dubysa laikoma viena gražiausių Lietuvos upių. Būtent prie jos garsus Lietuvos poetas Maironis sėmėsi įkvėpimo. Takas leidžia grožėtis Dubysos regioniniu parku, upių Luknės ir Lelykos slėniais. Čia yra įrengti informaciniai stendai, lieptai per upes, taip pat pastatytas nedidelis medinis apžvalgos bokštas. 13 km ilgio trasa, tinkanti ir pėstiesiems, ir dviratininkams prasideda nuo Dubysos regioninio parko Lankytojų centro Kaulakiuose tęsiasi iki Betygalos.

Šventosios aukštupio pažintinė trasa

Kur: Daneikiai, Zarasų raj.

Ilgis: 10,5 km

Paslaptingas pušynas su mėlynių krūmais nubertu piliakalniu ir senaisiais pilkapiais, Antalieptės marių platybės, kažkada prarijusios net 26 ežerus ir geri dešimt su uodegėle kilometrų pėsčiomis. Didžiausia atrakcija visai šeimai pakeliui – savarankiškas persikėlimas pontonine perkėla per siauriausią Antalieptės marių vietą. Tokia tad yra Gražutės regioniniame parke įrengta Šventosios aukštupio pažintinė trasa, rašo tinklaraštis checkinlithuania.com.

Plokščių pažintinis takas

Kur: Vaiguvos g., Plokščiai, Šakių r.

Ilgis: 7 km

Ar žinote, kur Lietuvoje yra gatvė, kuri driekiasi... upės vaga? Plokščiuose! Juose galima pasivaikščioti ir pažintiniu taku, kuris atskleis visas žalio ir ramaus miestelio įdomybes. Tautodailininko Zigmo Sederevičiaus medžio skulptūromis puoštas takas veda žemyn į Didžiupio upelio slėnį, į legendomis apipintą Šventaduobę. Toliau pažintinis takas veda pro Plokščių-Vaiguviškių piliakalnį. Šalia piliakalnio teka mažas Vaiguvos upelis, miestelyje pereinantis į natūralią Vaiguvos upę-gatvę. Tai – unikali vieta. Vietos gyventojai savo namus pasiekia tik eidami ar važiuodami upelio vaga. Į Vaiguvą suteka keletas šaltinių, todėl vanduo čia visada švarus ir šaltas, o dugnas nusėtas akmenukų.

Gelgaudiškio pažintinis takas

Kur: Parko g. 5, Gelgaudiškis, Šakių r.

Ilgis: 2,5 km

Neįsivaizduojame gražiame kraštovaizdyje įsikūrusio Gelgaudiškio dvaras apsuptas seno, didingo parko, kuriame galima pasivaikščioti pažintiniu taku. Take galima apžiūrėti „Žvaigždę“ – aikštelę, iš kurios taisyklingai aštuoniomis pasaulio šalių kryptimis iškirstos proskynos (takai). Legenda pasakoja, kad dvarininkai medžioklių metu šioje vietoje pietaudavo ir, norėdami matyti žvėris, įsakė iškirsti proskynas. Takas veda pro legendomis apipintą „Asesoriaus kapą“, „Velnio kalną, Baronkapines, šaltinį, vienoje apžvalgos aikštelėje atsiveria vaizdas į Panemunių pilį.

Ekologinis pažintinis takas „Litorina“

Kur: Pasakos g., Kukuliškiai, Klaipėdos r.

Ilgis: apie 5 km į abi puses

Olando kepurė šiltuoju metų laiku tampa viena populiariausių lankytinų vietų pajūryje. Jeigu pasiryšite ten vykti ir jūs, tai tuomet bent pasivaikščiokite. Būtent nuo jos prasideda 5 km ekologinis pažintinis takas „Litorina“, kuris driekiasi Baltijos pajūriu. Žingsniuojant šiuo taku, Baltijos krantas tarp medžių sušmėžuos iš 15 m aukščio. Prieš maždaug 7500 metų čia tyvuliavo Litorinos jūra, kurios vandens lygis buvęs gerokai aukštesnis už dabartinės Baltijos. Todėl skyrėsi ir kranto linijos aukštis.

Germanto pažintiniai takai

Kur: J. Perkovskio g., Džiuginėnai, Telšių r.

Ilgis: nuo 1,2 km iki 12,4 km

Iš viso draustinio teritorijoje įrengta, nužymėta 12,4 km pažintinių ir dviračių takų, kuriuose gausu smagios laisvalaikio veiklos. Rytinėje Germanto ežero pakrantėje – informacinė erdvė, supažindinanti lankytojus su draustinyje esančiomis kraštovaizdžio vertybėmis. Kiek tolėliau, miške, įrengta apmąstymų aikštelė su lauko akmenų energetiniu labirintu, meditacijos nameliais, ugnies pojūčių vieta. Prie Germanto taip pat nutiestas pojūčių takas eiti basomis per pelkę, žvyrą, durpes, akmenis. Šios ir kitos įdomybės skirtos lankytojams pėsčiųjų ir dviračių takuose.

Mūšos tyrelio pažintinis takas

Kur: Mūšos tyrelio pelkė, Joniškio r.

Ilgis: 5,8 km

Išties žiemgališkas, unikalus, žmogaus nepaliestas gamtos kampelis Žagarės regioniniame parke – Mūšos tyrelio pelkė. Mūšos tyrelio pažintinis takas, atidarytas 2015 m., yra ilgiausias žinomas pelkėse įrengtas lentų takas, įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą. Jo ilgis 5775,87 m. Takas įrengtas išskirtinėje vertingoje gamtinėje teritorijoje – Mūšos tyrelio telmologiniame draustinyje. Šis išskirtinis Šiaurės Lietuvos gamtinis kompleksas susideda iš kelių tipų pelkių, durpynų ir šlapių miškų. Pelke teka Mūšos ir Juodupio upės, telkšo natūralus Miknaičių ežeras ir daug mažų ežerėlių.

Šauklių riedulyno pažintinis takas

Kur: Šaukliai, Skuodo r.

Ilgis: 2 km

Lietuvoje įsikūręs Salantų regioninis parkas saugo ledynmečio jam padovanotą Šauklių riedulyną – tikrą lietuvišką tundrą. Tai natūraliai prieš 26 tūkstančius metų susiformavusi teritorija, kurios visas plotas nusėtas akmenimis ir apaugęs kadagiais. Akmenys čia mažiau pastebimi nei kadagiai, kurie pasiekia net 6 metrų aukštį. Tako pusiaukelėje pastatytas medinis apžvalgos bokštas, suteikiantis progą po kadagyną pasižvalgyti iš viršaus. Dalis kadagyno teritorijos aptverta, kadangi joje gyvena muflonai. Siekiant apsaugoti šią unikalią vietovę nuo menkaverčių krūmynų pasitelkti kalnų avinai, kurie atsparūs šalčiui ir neišrankūs maistui, rašo tinklaraštis „Nesėdėk namuose“.

Karmazinų pažintinis takas

Kur: Dūkštos, Vilniaus raj.

Ilgis: 7 km

Karmazinų pažintinis takas – lyg gausybės ragas: čia stūkso didžiausias Vilniaus apylinkėse pilkapynas, Neris išsilieja į plačiausią savo vagą parko teritorijoje, stūkso aukščiausias skardis su daugiausia laiptelių į jo viršūnę ir… galima rasti daugiausia vietų išsikepti kepsnį bei pasidžiaugti miško ir upės darna! Jų šiame pažintiniame take – net penkios. Kiekvienoje iš jų įrengti stalai, suolai, laužavietės bei pavėsinės – pasislėpti nuo permainingo ir ne visada draugiško lietuviško oro.

Zackagirio (Dziackagirio) pažintinis takas

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zackagirio pažintinis takas. Šaudzyklos kalnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zackagirio pažintinis takas. Šaudzyklos kalnas

Kur: Miškininkų g. 61, Marcinkonys, Varėnos r.

Ilgis: 13,8 km

Dziackagirio gamtinis takas vingiuoja vaizdingomis Marcinkonių apylinkėmis. Įspūdingos Grūdos upės kilpos, paslaptingas Aklažeris, vėjo pustoma kopa, Dziackagirio upelio pakrantėmis išsirikiavusios bebrų trobelės, sudomins ir gamtininką ir paprastą keliautoją. O kur dar Raudonosios knygos augalai ir paukščiai, kurie yra neatsiejami šio nuostabaus gamtos kampelio dalimi. Tako ilgis 13,8 km, tačiau galite pasirinkti 7 km arba 10,5 km atkarpas. Tako pradžia – nuo Marcinkonių lankytojų centro.

Varnikų pažintinis takas

Kur: Varnikai, Trakų r.

Ilgis: 3,5 km

Takas ypatingas tuo, kad leidžia lankytojui bet kuriuo metų laiku patogiai, nesušlapus kojų pasiekti ir apžiūrėti ne tik mišką, bet ir sunkiai prieinamas pelkės vietas. Nuėjus mažiau nei 5 km galima pamatyti didžiulę biotopų įvairovę – žmogaus pasodintus jaunus ir per kelis šimtus metų natūraliai susiformavusius senus įvairių tipų miškus, pamiškės pievas ir pelkes su užaugančiais ežeriukais. Taip pat galima susipažinti su kertinėmis miško buveinėmis ir Europos bendrijos svarbos buveinėmis. Didžiausia pažintinio maršruto dalis vingiuoja gruntiniu miško takeliu. Tačiau beveik 1,5 km ilgio ruožas kerta sunkiai prieinamas pelkės vietas!

Mitologinis pėsčiųjų takas

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pažintinis mitologinis takas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pažintinis mitologinis takas

Kur: Dvaro g., Šventa, Švenčionių r.

Ilgis: 1.3 km

Juo keliaujantis žmogus pamato 17 skulptūrų, kuriose įkūnytos senosios lietuvių dievybės ir mitologinės būtybės. Šiame take žmonės gali ne tik susipažinti su mitologijos aspektais, kultūriniu paveldu, bet ir sužinoti kitų įdomių gamtinių faktų. Tako pradžia – prie pat lankytojų centro, kur galima pasigrožėti dviem kosminio lygmens dievų simbolių skulptūromis: Aukščiausio Dievo (Aukštojo) ir Perkūno-Velino (velnio). Dar viena skulptūra – likimo deivei Laimai – yra prie Šventos dvarvietei priklausančio gamtos paveldo objekto „Liepų pavėsinė“.

Toliau takas nuveda Šventos miško link, kur matosi dvarvietės tvenkinys. Keliaudami mišku, patenksite į kitą dievų lygmenį. Čia sutinksite dievybių ir mitinių būtybių skulptūras, kurios yra arčiau žmogaus, visada šalia: Lazdona, Kelukis, Žemyna, Javinė, Upinis, Kremata, Aušlavis, Žvėrūna (Medeina) ir Zuikių dievas, Žemėpatis, Girinis, Gabija, Ežerinis, Veliona…

Žagarės ozo pažintinis takas

Kur: P. Cvirkos g., Žvelgaičiai, Joniškio r.

Ilgis: 4.9 km

Žagarės ozas – ilgas, siauras kalvagūbris, praslinkusių ledynų suformuotas iš smėlio ir žvyro. Jis vienas įspūdingiausių, o kažkada buvęs ir vienas ilgiausių Lietuvos ozų, nes aplink kalvagūbrį plyti lygumos. Žagarės ozo pažintinio tako tikslas – supažindinti lankytojus su gamtinėmis vertybėmis, keliaujant šiuo maršrutu galima pasigrožėti nuostabia gamta, stebėti paukščius, gyvūnus ar vabzdžius, pastovyklauti. Take įrengti rekreacinės infrastruktūros elementai: pavėsinės, apžvalgos bokštai, informaciniai stendai, laužavietės, krepšinio aikštelė, paplūdimio tinklinio aikštelės, automobilių stovėjimo aikštelės, lauko tualetai, persirengimo kabinos ir kt.

Viešvilės gamtinis pažintinis pėsčiųjų maršrutas

Kur: Klaipėdos g., Viešvilė, Jurbarko r.

Ilgis: apie 4 km į abi puses

Nesupainiokite dviejų takų! Rezervate yra mokomasis takas, kuriuo galima eiti tik su lydinčiu darbuotoju, nes tai yra saugoma teritorija. Bet yra ir gamtinis pažintinis pėsčiųjų takas, kuris prasideda Viešvilės miestelyje, maršrutas driekiasi ties pietine rezervato riba. Juo galima lankytis ir vieniems.

Nuo pat miestelio centre įrengto žuvitakio prasideda Viešvilės pažintinis pėsčiųjų maršrutas, kuris 4 kilometrus veda miestelio apylinkėmis. Su gamta ir vokiečių palikimu supažindinantis maršrutas pasiekia net Viešvilės rezervatą ir kurį laiką eina jo riba. Kadangi maršrutas nėra žiedinis, verta grįžti ne tuo pačiu maršrutu, tačiau palei kelią Kaunas – Klaipėda. Prie jo yra bažnyčia su greta pastatytu lurdu, o netoli tako pradžios prieinamas žuvitakis su gražiai sutvarkytu parku, rašo tinklaraštis „Nesėdėk namuose“.

Papildyta birželio 10 d.:

Sąraše buvo įtrauktas ir Čepkelių raisto mokomasis takas, tačiau buvo pranešta, kad jis uždaromas dėl avarinės būklės. Daugiau skaitykite čia: Uždaromas dar vienas avariniu tapęs takas – Čepkelių raisto

Siūlome pasinaudoti Dzūkijos nacionalinio parko direkcijos patarimu ir rinktis Skroblaus pažintinį taką.

Skroblaus pažintinis takas

„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Skroblaus pažintinis takas
„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Skroblaus pažintinis takas

Kur: Margionys, Varėnos r.

Ilgis: 13,5 km

Šis takas jungia Margionių ir Kapiniškių kaimus. Takas prasideda Margionyse, kur yra gražiausio Dzūkijos upelio – Skroblaus ištakos. Ištekėjęs iš duburių, vanduo renkasi į vieną vagą. Kito tokio trumpo (17,3 km) ir vandeningo upelio Lietuvoje nėra. Ištakose, iš „Bobos daržo“ šaltinio srūva tik 8 litrai vandens per sekundę, o į Merkį atplaukia jau 700 litrų per sekundę.

Kiek paėjus mišku, Skroblaus pažintinis takas veda per Kapiniškių kaimą Skroblaus upelio slėniu pro Skerdzimų pievą. Ramiais vasaros vakarais galima išgirsti griežles ar putpeles. Einat toliau link žemyninių kopų apsuptyje plytinčios nedidelės Bakanauskų pelkutės su Bakanauskų ežeru. Šis takas labai gražus pavasarį bei vasarą, nes Skroblaus slėnio drėgnose pievose akis galima paganyti po žydinčias pievas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius