Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 lietuviški valgomi suvenyrai

Vykstant atostogauti ar darbo reikalais į užsienį šalis, dažnai tenka pasukti galvą, ką nuvežti lauktuvių. Jūsų dėmesiui – penki populiariausi valgomi suvenyrai, kuriuos lietuviai veža į užsienį savo draugams ir verslo partneriams.
Medus
Medus / Fotolia nuotr.

1. Medus. Bitininkystė Lietuvoje aprašyta XIII a. Baltų gentys net mokėjo duokles medumi ir vašku. Lietuvoje yra puikios sąlygos laikyti bites, kurios vėliau mus lepina sveikatos šaltiniu – medumi.

Lietuviškas medus garsus savo gydomosiomis savybėmis, taip pat panaudojimo galimybėmis. Iš jo daromos įvairios kaukės, medus naudojamas ir kitoms grožio procedūroms. 

Sūris
Sūris "Džiugas"

2. Sūris. Lietuva garsi ne tik medumi, bet ir pieno produktais. Todėl keliaujant svetur verta prisiminti lietuvišką sūrį.

Lietuvos kaimuose šeimininkės gali pasiūlyti įvairių rūšių sūrių: saldžių, sūrių, keptų, pagardintų kmynais. 

Lietuvos įmonės taip pat puoselėja gilias tradicijas ir gamina aukštos kokybės sūrius. Vienas dažniausių lietuviškų sūrių, reprezentuojančių Lietuvą užsienyje yra kietasis sūris „Džiugas“. 

„Scanpix“ nuotr./Šakotis
„Scanpix“ nuotr./Šakotis

3. Šakotis. Nors šakočiai gaminami ir kitose šalyse, lietuvių ištobulinta skanėsto receptūra padaro juos ypatingais.

Lietuvoje be šio gardėsio neapsieina nė vienos vestuvės, jų netrūksta ir kitose šventėse. Šakočius mėgsta ir užsieniečiai, kurie šią dovaną sieja su istorinėmis Lietuvos pilimis. 

4. Kalakutiena. Dar vienas vis dažniau į užsienį, kaip reprezentacinis, keliaujantis lietuviškas maisto produktas yra kalakutiena.

Šią paukštieną vertino ir dažnai valgė grafai Tiškevičiai. O dabar šeimininkės ja keičia pabodusią vištieną. Teigiama, kad Lietuvoje užaugintų kalakutų mėsa sveikesnė, todėl ją renkasi šeimos, auginančios vaikus, ir sveikos mitybos principų besilaikantys žmonės.

Į užsienį paprastai vežami rūkyti kalakutienos gaminiai – dešros, užkandžiai ir pan., pagardinti lietuviškomis uogomis – spanguolėmis, bruknėmis ar kadagių uogomis.

Gintaro vanduo
Gintaro vanduo

5. Gintaras. Baltijos pajūris garsėja lietuviško gintaro gausa, todėl nieko keisto, kad gintariniai papuošalai, gintarais puošti rėmeliai, paveiksliukai ar atidarytuvai yra vieni dažniausių suvenyrų iš Lietuvos.

Tačiau gintarą galima ir valgyti. Pirmąsias gintaro dulkes gydydamas pradėjo naudoti arabų išminčius Avicena. Jis šiuo mineralu gydė beveik visas žinomas ligas.

Viduramžiais gintaras buvo smulkinamas ir valgomas su medumi, norint numalšinti galvos ir dantų skausmą. 

Paprasčiausias ir lengviausiai paruošiamas gintaro produktas yra gintaro vanduo.

Verdančiu vandeniu nuplikytus gintaro akmenėlius galima tiesiog užpilti geriamuoju vandeniu.

Šiuo atveju gintaras pagerina vandens kokybę ir struktūrą. Tokį vandenį tinka gerti, naudoti kaip kosmetinį vandenį veidui prausti.

Kitas gintaro vandens paruošimo būdas – užplikyti gintarėlius verdančiu vandeniu, leisti pritraukti 15–20 min. Atvėsinama. Tokia gintaro arbata su vos jaučiamu sakų prieskoniu naudojama kaip tonikas, taip pat gintaro pudros kaukėms ruošti. Ją galima ir gerti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius