Atradimai šventinėje Klaipėdoje: 10 objektų, kuriuos verta pamatyti uostamiestyje

Šį savaitgalį (liepos 27–29 dienomis) Klaipėda pasiners į Jūros šventės šurmulį. Uostamiesčio gatves užlies pramogos, koncertai, prekybininkai, miestiečiai bei miesto svečiai. Ką dar pamatyti mieste, be Jūros šventės siūlomų atrakcijų?
Klaipėdos jūrų uosto kasdienybė
Klaipėdos jūrų uosto kasdienybė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kelionių po Lietuvą portalas www.pamatykLietuvoje.lt parengė specialų maršrutą-žaidimą, kuriuo vaikštinėdami ne tik atrasite įdomiausias miesto vietas, išsibarsčiusias Klaipėdos senamiestyje, bet ir galėsite laimėti pamatykLietuvoje.lt kuprinę.

Kaip žaisti?

  • Keliauk rekomenduojamu maršrutu
  • Pasižymėk visose maršruto vietose
  • Užregistruok gautą prizo kodą (iki 2018-07-30) ir bandyk laimėti pamatykLietuvoje.lt kuprinę

Suprasti akimirksniu

  • 10 objektų
  • Iki 4 valandų
  • 4.5 km

Žemėlapį galite rasti čia.

Daugiau maršrutų kelionėms rasite čia.

MARŠRUTO OBJEKTAI:

1. Skulptūra „Senamiesčio sargas“

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro nuotr./Skulptūra Senamiesčio sargas
Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro nuotr./Skulptūra Senamiesčio sargas

2006 metų vasarą, Turgaus aikštėje buvo įkurdinta bronzinė Dobermanų veislės šunį vaizduojanti skulptūra „Senamiesčio sargas“, kuris nuo šiol saugo Klaipėdos senamiestį. Ši skulptūra tapo dar vienu mėgstamu traukos objektu Klaipėdos lankytinų vietų žemėlapyje ir gera vieta pradėti pažintį su unikaliu Klaipėdos senamiesčiu.

2. „Meno kiemas“ ir Klaipėdos senamiesčio senoji architektūra – fachverkas

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro nuotr./Meno kiemas
Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro nuotr./Meno kiemas

Žvilgsnis į menininkų kiemelį (www.menokiemas.lt), įsikūrusį XVIII a. fachverko sandėliuose. Originalūs, kitur nesutinkami yra Klaipėdos fachverkiniai sandėliai, kurie buvo dengiami lenktais vienšlaičiais stogais, ir kurie padėdavo išgauti maksimalią erdvę palėpėje, leido sutalpinti daugiau prekių, o jų viršutinė dalis (ertikis) kiek prakišama į kiemo pusę, kad būtų galima pralįsti su vežimu.

Dabar čia įsikūrusios Meno dirbtuvės, kurios kviečia lankytojus pajusti praėjusių laikų dvasią, susipažinti su Vakarų Lietuvos amatininkų dirbiniais bei pabandyti kurti patiems.

Klaipėdos architektūrai būdinga fachverko konstrukcija buvo tapusi vienu iš Klaipėdos simbolių, liudijusių sparčią Klaipėdos plėtrą ir miesto modernėjimą, prasidėjusį XIX a. pradžioje. Fachverkas vadinamas statybos būdu, kai „gulsčių, stačių ir įžambių medinių rąstelių karkasas užpildomas moliu ir plytomis“. Plačiau apie fachverką skaitykite čia.

3. Skulptūra „Slibinas“

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro nuotr./Skulptūra Slibinas
Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro nuotr./Skulptūra Slibinas

Senamiestyje ant sienos priešais „Pėdos“ galeriją įkurdintas „Slibinas“. Apie 145 kg sverianti 320 cm ilgio plieno, bronzos bei granito skulptūra – tarsi mistinis Klaipėdos vardo atsiradimo legendos įamžinimas.

Skulptūros autorius Vytautas Karčiauskas pasakojo, jog idėja sukurti „Slibiną“ kilo perskaičius padavimą apie du brolius, kurie išėjo ieškoti vietos miestui. Vienas išėjo aplinkkeliu palei upę, kitas pasirinko artimesnį kelią per pelkes ir pražuvo. Vėliau brolis radęs pražuvėlio pėdsakus ir klaikią pėdą. Toje vietoje vėliau brolio atminimui atsiradusi KlaiPĖDA.

Slibino skulptūra, anot jos autoriaus, simbolizuoja ryšį tarp žemės ir dangaus, vandens ir ugnies. Padaras siena slenka žemyn, o iš jo nasrų į didelę pėdą bėga vanduo.

4. Skulptūra „Stebuklingasis peliukas“

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro nuotr./Skulptūra Stebuklingasis peliukas
Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro nuotr./Skulptūra Stebuklingasis peliukas

Klaipėdos senamiestyje, Kurpių ir Kepėjų gatvių sankryžoje, pastatyta miniatiūrinė skulptūra iš bronzos ir akmens – „Stebuklingasis peliukas“. Skulptūrėlė apjuosta bronzine juosta su burtažodžiais: „Mintis paversk žodžiais – žodžiai taps stebuklais“. Peliukas stebuklingas ir išpildys gerus norus, reikia tik juos pašnibždėti stebuklingajam peliukui į ausį.

5. Grandinių tiltas. Skaitykite plačiau

A.Kripaitės nuotr./Pasukamasis tiltas
A.Kripaitės nuotr./Pasukamasis tiltas

Pasukamas pėsčiųjų tiltas per piliavietės kanalą – technikos paminklas. Pastatytas 1855 metais, vadinamasis „Grandinių“ tiltas veikia ir šiandien. Keliaujant Danės pakrante, juo lengvai pasieksite „Jūros vartus“ bei Kruizinių laivų terminalą. Pasukus tiltelį, laivai bei jachtos gali įplaukti ir išplaukti iš Pilies uosto. Pasukamas „Jūros vartų“ tiltelis – vienintelis tokio tipo mechanizmas Lietuvoje. Tilteliui pasukti naudojama žmogaus jėga. Jį galima pasukti dviese.

6. Skulptūra „Dangės undinė“

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro nuotr./Skulptūra Dangės undinė
Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro nuotr./Skulptūra Dangės undinė

Prie Biržos tilto, dešinėje Danės upės krantinėje prie vandens esančią aikštelę puošia lyg pailsėti ant tinklų išnirusios „Undinėlės“ skulptūra. Skulptūrinė kompozicija „Undinėlė“ Danės krantinę puošia nuo 2015 metų sausio 15 dienos. Skulptūrai išlieti sunaudota 140 kg bronzos, o undinėlės uodegą puošia litų monetos. „Undinėlę“ sukūrė skulptorius Klaudijus Pūdymas, kuris mėgino žaismingai interpretuoti mitą apie Jūratę ir Kastytį. Skulptūros autorius teigia, kad undinėlė turi magiškų galių – patrynus ant jos rankos susiraizgiusį žaltį galima tikėtis norų išsipildymo.

7. Mažvydo alėja ir mažojo „Klaipėdiečio“ skulptūrėlė

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro nuotr./Skulptūra Klaipėdietis
Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro nuotr./Skulptūra Klaipėdietis

Mažvydo alėją puošia daugybė skulptūrų, įvairių meno kūrinių. 2008-tųjų vasarą Mažvydo alėjoje buvo įkurdinta ir skulptoriaus Svajūno Jurkaus ir architekto Vytauto Paulionio sukurta statulėlė – berniukas, puošiantis Klaipėdos miesto herbą ant vieno iš pastatų Tiltų gatvėje. „Klaipėdiečiu“ pavadinta puošmena yra apie 45 cm aukščio bronzinė statulėlė.

„Klaipėdietis“ kaip dovana miestui buvo sukurtas minint 750-ąjį miesto jubiliejų. Prieš įsikurdama dabartinėje vietoje skulptūrėlė puošė J. Janonio gatvėje esančią biblioteką.

Tai ne sėdintis, o vaikščiojantis „Klaipėdietis“, truputį įžūlus. Pasak autorių, ši skulptūrėlė neturi magiškų galių, tad sugalvoti norų ir jos glostyti nereikia, pakanka tiesiog grožėtis.

8. Klaipėdos Martyno Mažvydo skulptūrų parkas. Skaitykite plačiau

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro nuotr./Klaipėdos Martyno Mažvydo skulptūrų parkas
Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro nuotr./Klaipėdos Martyno Mažvydo skulptūrų parkas

Parke pamatysite moderniosios lietuvių skulptūros galeriją po atviru dangumi. Pasivaikščiosite Klaipėdos XIX a. – XX a. pirmos pusės istorijos pėdsakais. Pailsėsite medžių bei meno prieglobstyje. Skulptūrų parkas – tai buvusios senosios kapinės. 1820 m. buvo atidarytos centrinės miesto kapinės prie dabartinių Liepų ir Trilapio gatvių. Kapavietės buvo sulygintos sovietų valdžios įsakymu.

Parke galime pamatyti paminklą tiems, kurie čia buvo palaidoti iki 1944 m. Parke stovi paminklas 1923 metų sukilimo dalyviams. Čia palaidoti žuvę sukilėliai Klaipėdos prijungimo prie Lietuvos mūšyje. Paminklas-obeliskas buvo pastatytas 1925 m. ir yra autentiškas damarkacinis (pasienio) stulpas, skyręs Mažąją Lietuvą nuo Didžiosios.

9. Buvęs Klaipėdos dujų fabrikas. Skaitykite plačiau

www.uostas.info nuotr./Buvęs Klaipėdos dujų fabrikas
www.uostas.info nuotr./Buvęs Klaipėdos dujų fabrikas

Iki XVIII a. buvo žinomi tik du šviesos šaltiniai: dienos šviesa ir ugnis. Iki XVII a. pabaigos jokio gatvių apšvietimo nebuvo. Klaipėda vakarais taip pat skendėdavo tamsoje iki pat XIX a. Miesto vartai būdavo uždaromi, skersai Danę nuleidžiami buomai, uostas ir miestas apmirdavo. Turtingą miestietį arba vėlyvą svečią palydėdavo tarnas su žibintu rankoje. Tik XIX a. pradžioje, kai laikinai mieste apsigyveno Prūsijos karalius su šeima (1807–1808), tai vienur tai kitur pasirodė žibintai, o nuo 1838 m. Klaipėdos gatvės jau buvo apšviečiamos nuolat.

Apie dujas buvo žinoma nuo XVII a., tačiau tik 1860 m., Klaipėdos miesto savivaldybė savo lėšomis nutarė statyti dujų gamyklos įmonę. Iš pradžių buvo manoma ją statyti prie Dangės, burlaivių statyklos. Tačiau, 1861 m. grunto tyrimai parodė, kad vieta statybai netinka. Todėl dujų fabrikas pastatytas prie kelio į Luizės dvarą, vėliau šis kelias virto Liepų gatvės tęsiniu. Naujoji vieta nebuvo patogi, nes akmens anglis, iš kurių buvo gaminamos dujos, nuo Danės uosto reikėjo vežioti vežimais. Tik vėliau (1921–1923 m.) fabrikas bėgiais buvo sujungtas su miesto geležinkeliu.

Šie ilgą laiką griuvę ir nykę pastatai šiuo metu tvarkomi ir tikimasi juos atgaivinti.

10. Meridianas. Skaitykite plačiau

A.Bazyk nuotr./„Meridianas“ pakėlė bures
A.Bazyk nuotr./„Meridianas“ pakėlė bures

Kviečiame pažintį su Klaipėda mūsų siūlomu maršrutu baigti prie Klaipėdos simbolio – „Meridiano“. Mokomasis burlaivis „Meridianas“ pastatytas 1948 metais Suomijoje, Turkų laivų statykloje kaip kontribucija Tarybų Sąjungai po Antrojo pasaulinio karo kartu su kitais 48 tokio tipo burlaiviais.

Jūros šventės metu skvere prie „Meridiano“ įsikurs ir TURIZMO SKVERAS.

Kviečiame aplankyti čia visam savaitgaliui įsikūrusias Lietuvos turizmo informacijos centrų ekspozicijas. Vienoje vietoje galėsite sutikti ir pabendrauti su visos Lietuvos turizmo specialistais, sužinoti apie įdomiausias Lietuvos vietas, kelionių kryptis, pramogas, edukacijas, ekskursijas ir daug daugiau. Turėsite galimybę leistis į virtualias keliones, išbandyti pramogos mažiesiems, laimėti prizų.

Jei patiko mūsų žaidimas, užsukite į Molėtų turizmo ir verslo informacijos centro, Šiaulių turizmo informacijos centro, Saugomų teritorijų, Žemaitijos nacionalinio parko ekspozicijas ir sužinokite daugiau apie jų organizuojamus analogiškus šiam mūsų maršrutui keliones-žaidimus.

Daugiau maršrutų kelionėms rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius