-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Atviros dienos kaime“: į svečius kviečia ir raganos, ir mokslininkai

Rugsėjo 4–6 dienomis vyksianti akcija „Atviros dienos kaime“ kviečia ne tik pasimėgauti tradiciniais patiekalais ar užsukti į ypatingus lietuviškus ūkius. Akcijos metu daugybę veiklų ras ir besidomintys kultūra, istorija ar net magiškais dalykais!
„Atviros dienos kaime“
„Atviros dienos kaime“ / Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr.

Pasimatymas su raganomis

Sakoma, kad prieš porą metų įkurtas Raganų muziejus Pačkėnuose (Utenos r.) yra vienintelis raganų muziejus Lietuvoje, o kiekvienas eksponatas (raganos–lėlės) turi savo istoriją, kurią lankytojams atskleidžia tikra gyva Raganaitė. A

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./„Atviros dienos kaime“
Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./„Atviros dienos kaime“

not muziejaus vadovės Loretos Mikalauskienės, raganų nereikėtų bijoti, todėl kviečia su jomis susipažinti iš arčiau. Lankytojai muziejuje taip pat galės paragauti stebuklingų arbatų, saldainio intriguojančiu pavadinimu „Rūpužėlė šokolade“ ar net įsigyti nuo blogos akies ir užkalbėjimų saugančių suvenyrų. Taip pat sužinos, kokių edukacinių užsiėmimų suaugusiems ir vaikams galima užsisakyti.

Rokiškio rajone esančiame teatre – muziejuje „Lėlių namai“ „Atviros dienos kaime“ akcijos metu lankytojus pasitiks žavingi personažai – senolis Ąžuolas ir greituolė Gilė, lapė ir gandras, žąsys ar dvaro šuo. „Lėlių namų“ kolekcija nustebins ir daug ko Lietuvoje mačiusius keliautojus – muziejaus įkūrėja Dalia Ziemelienė nuo 1999 m. surinko apie 1500 lėlių iš viso pasaulio.

Mokslininkų sodyba

Nuo magijos iki etnologijos ar net mokslo – ne taip ir toli. Sargeliuose (Raseinių r.) įsikūręs mokslo, kultūros ir meno centras, kuriam priklauso mokslo daktarai, ūkininkai, bedarbiai ir jaunimas, etnologijos, antropologijos, biologijos ir kitų sričių ekspertai. Šios unikalios vietos siela – dr. Daiva Šeškauskaitė, dainų atlikėja ir tradicinių lietuviškų apeigų vedėja, savo žiniomis noriai dalinasi su sodybos lankytojais.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./„Atviros dienos kaime“
Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./„Atviros dienos kaime“

„Atviros dienos kaime“ akcijos metu sodybos lankytojai sužinos apie lietuvių senąjį tikėjimą ir ryšį su gamta. Mokslininkai užsukusius kvies į žygį pelkėje, per kurį susipažindins su ypatingais augalais ir gyvūnais, pavedžios po pievas ir parodys vaistažoles. Taip pat bus galimybė dalyvauti aliejaus ir hidrolatų gaminimo pamokose ir degustacijose, mokytis kepti duoną ar išbandyti ūkio darbus. Vakare lauks sutartinių giedojimas ir apeigos šventvietėje.

Svečiuose pas Joną ir Juliją

Jis – ne šiaip Jonas, jis – pats Jonas Basanavičius, tad besidomintys Lietuvos istorija turėtų pasinaudoti proga ir apsilankyti Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinyje Vilkaviškio rajone, Jono Basanavičiaus gimtinėje. Gydytojas ir tautinio sąjūdžio veikėjas užaugo vienkiemyje, tad ekspozicijoje galima pamatyti ne tik asmeninių daiktų, bet ir XIX a. pab.–XX a. pr. baldų, interjero detalių, tekstilės. Rugsėjo 5 d. čia vyks tradicinis rudens renginys – Sūduvos mėgėjų teatrų festivalis „Atžalynas“, svečiai galės ne tik apžiūrėti sodybą, bet ir stebėti įvairaus žanro spektaklius, apsilankyti tautodailininkų ir amatininkų mugėje, degustuoti Suvalkijos regiono kulinarinį paveldą.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./„Atviros dienos kaime“
Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./„Atviros dienos kaime“

O ji – ne šiaip Julija, ji – Julija Beniuševičiūtė-Žymantienė, visiems žinoma kaip rašytoja Žemaitė. Žemaitei skirtas memorialinis muziejus yra Plungės rajone. „Atviros dienos kaime“ akcijos dienomis lankytojai kviečiami susipažinti su rašytojos gyvenimu ir kūryba, o rugsėjo 5 d. bus proga išmokti pasigaminti kastinį, paragauti naminio sūrio ir žolelių arbatos. Bent vieną iš šių muziejų istorijos ir literatūros mylėtojams aplankyti tiesiog būtina!

Obliai, prosai ir kitos keistenybės

O štai neįprastų muziejų „medžiotojus“ turėtų suintriguoti Čekauskų etnografinis muziejus (Šakių r.), į kurį vilioja technologijų amžiuje primiršti žodžiai – oblius, prosas, varstotas, skiedros ir t.t. Lankytojus nustebins unikali, net 600 eksponatų turinti oblių kolekcija, papildyta kitais medžio apdirbimo įrankiais, kurių paskirtį teks atspėti, prosų (lygintuvų) kolekcija ir muziejaus bibliotekoje saugomas garsių lietuvių ir rusų rašytojų raštų rinkinys. Čekauskų etnografijos muziejus akcijos dienomis kvies užsukti susipažinti ir prisiliesti prie Lietuvos tautinio paveldo.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./„Atviros dienos kaime“
Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./„Atviros dienos kaime“

Kiekvienam pagal pomėgius

Kitos akcijoje dalyvaujančios sodybos bus ne mažiau įdomios ir kiekvienam pagal pomėgius. Pavyzdžiui, sodyba „Namelis medyje“ (Anykščių r.) ne tik kvies apžiūrėti namelio medyje, bet ir papasakos apie Kalifornijos sliekų auginimą. Sodybose taip pat vyks paslaugų pristatymai, degustacijos, pirtys, pramogos mažiems ir dideliems ar ramus poilsis gamtos prieglobstyje. Dalyvaujančių sodybų sąrašas ilgas, tačiau būtina užsiregistruoti iš anksto!

Planuodami apsilankymus pas „Atviros dienos kaime“ akcijos dalyvius nepamirškite pasitikslinti informacijos puslapyje www.atostogoskaime.lt ir užsiregistruoti!

Renginio organizatoriai atostogoskaime.lt ir zum.lrv.lt. Projektui skirta 34 455,35 Eur dydžio parama, iš kurios Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai lėšos sudaro iki 29 287,05 Eur, t. y. 85 proc. sumos, ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšos sudaro iki 5 168,30 Eur, t. y. 15 proc. paramos sumos.

Atostogos kaime
Atostogos kaime

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius