-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Birštonas griauna stereotipus: tai – ne tik pasyvaus poilsio rojus

„Ką veikti?“ – šis klausimas yra dažniausiai užduodamas Birštono turizmo informacijos centre. Ilgą laiką kaip puikių sanatorijų ir reabilitacijos kryptis žinotas kurortas keletą pastarųjų metų garsėja ir kitais savo privalumais. Todėl turistų iš Lietuvos ir užsienio Birštone pilna visus metus. Ir nuobodžiauti jiems nereikia, nes pramogų, veiklų – daugybė.
Birštone galima leisti laiką ne tik pasyviai, bet ir aktyviai
Birštone galima leisti laiką ne tik pasyviai, bet ir aktyviai / „Laisvalaikio terapija“, „Dviračiai Birštone“ nuotr./15min montažas

Dviratis + ekskursija + iškyla

„2015 metais Birštone apsilankė 80,6 tūkst. turistų, o 2016-aisiais – jau 93 tūkst. Daugiausia – per 85 tūkst. jų buvo lietuviai. Turistų kurorte būna visus metus, kaip ir veiklų, kuriomis jie čia gali užsiimti“, – sakė Birštono turizmo informacijos centro direktorė Rūta Kapačinskaitė.

Ji juokiasi, jog į jos vadovaujamą įstaigą užsukantys turistai dažniausiai turi vieną klausimą:

„Visi sako: „Gerai, čia gražu, yra sanatorijų. Bet ką čia dar galima veikti?“ Šitas klausimas mus „žudo“! Nors atsakyti į jį nėra sunku, nes Birštone veikti galima labai daug ką: sportuoti, važinėti dviračiais, vadinamaisiais longboardais, riedučiais, žaisti mini golfą, šaudyti iš lankų, žvejoti, dalyvauti edukacinėse programose, orientaciniuose žaidimuose ir t.t.“

Šias veiklas turistams ir vietiniams siūlantys birštoniečiai sako, jog pasiūlą diktuoja patys žmonės – dauguma Birštono svečių nori leisti laiką aktyviai.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Birštonas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Karolis Rutkauskas

„Dar kai dirbau Birštono turizmo informacijos centre, nuolat sulaukdavau klausimų, kur čia galima išsinuomoti dviračius. Tad galiausiai nusprendžiau juos pradėti nuomoti ir idėja tikrai pasiteisino, nes Birštonas – puikus miestas norintiems pasivažinėti jais“, – sakė vienos iš trijų Birštone dviračių nuomos paslaugą teikiančių vietų įkūrėjas Karolis Rutkauskas.

Bendrovės „Dviračiai Birštone“ vadovas pasakojo, jog dviračių turizmo sezonas prasideda vos atšilus – nuo 13 laipsnių šilumos. Tada į kurortą plūsteli didesnė lankytojų banga. Dalis jų atvyksta su savo dviračiais, kiti – nuomojasi. Tačiau ir vieni, ir kiti labai dažnai pageidauja ne paprasto pasivažinėjimo, bet „ko nors ypatingo“. Tai ir gauna, užsisakę K.Rutkausko organizuojamas ekskursijas ant dviračių.

„Dviračiai Birštone“ nuotr./Pažinti Birštoną poilsiautojai kviečiami ant dviračių
„Dviračiai Birštone“ nuotr./Pažinti Birštoną poilsiautojai kviečiami ant dviračių

„Nuo dviračio miestas atrodo visai kitaip. Be to, sugalvojame įvairiausių programų: kadangi ir pats esu gidas, vedu ekskursijas, kuriose pasakoju apie kurorto istoriją, vietas, taip pat rengiu edukacijas, pavyzdžiui, midaus degustacijas“, – pasakojo pašnekovas.

Idėja derinti aktyvų laisvalaikį ant dviračio, ekskursiją ir degustaciją per turistinio sezono piką padeda išspręsti ir dažnam kurortui kylančią problemą – kur pamaitinti turistus, kai visos maitinimo įstaigos būna sausakimšos.

„Mes radome išeitį – pasiūlėme iškylauti. Ši tradicija Birštone buvo seniai, tačiau primiršta“, – sakė R.Kapočiūtė. Jai pritaria ir K.Rutkauskas. Pasak jo, turistams idėja pasivažinėti dviračiais, o vėliau visiems kartu surengti iškylą labai patinka – specialus turus su iškylomis užsisako tiek šeimos, tiek draugų kompanijos ar darbo kolektyvai.

Po studijų Anglijoje apsisprendė kurti verslą Birštone

„Laisvalaikio terapija“ nuotr./Aktyvios pramogos Birštone, kurias siūlo „Laisvalaikio terapija“
„Laisvalaikio terapija“ nuotr./Aktyvios pramogos Birštone, kurias siūlo „Laisvalaikio terapija“

Tačiau norintys aktyviai leisti laiką Birštone gali tai daryti ne tik ant dviračių. Šis kurortas – kaip niekas kitas – turi daug įdomių transporto priemonių: nuo riedžių, riedučių, paspirtukų iki longboardų.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Birštonas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./„Laisvalaikio terapija“ įkūrėjas Helmanas Lik

Daugelį šių aktyvaus laisvalaikio praleidimo priemonių rasite vienoje vietoje – VšĮ „Laisvalaikio terapija“ nuomos punkte Algirdo gatvėje. Vienas iš šios įmonės įkūrėjų Helmanas Lik į Birštoną sugrįžo po studijų Didžiojoje Britanijoje. Anot jo, sėkmingai vystomą verslo idėją jam padiktavo atsitiktinumas.

„Tuo metu, kai studijavau, Didžiojoje Britanijoje daug kas važinėjo longboardais. Grįžęs į Birštoną aš irgi jais važinėjau, bet jaučiau, kad į mane aplinkiniai žiūri ir galvoja: „Kas čia per daiktas?“ – pasakojo vaikinas. Tačiau užuot nustojęs pats važinėti, jis nusprendė padidinti „longboardininkų“ gretas kurorte ir pradėjo jais mokyti važiuoti. Greta jų vietiniams ir turistams pasiūlė įprastesnius dalykus – riedučius, riedlentes. O dabar – ir dar daugiau aktyvių pramogų.

H.Lik teigimu, susidomėjimo netrūksta – aktyvios laisvalaikio pramogos Birštone populiarios tarp įvairaus amžiaus žmonių. „Atvažiuoja daug šeimų su vaikais, arba vienas iš tėvų su vaikais. Riedučiais važinėti nemokau, bet longboardu – taip. Dar nebuvo tokių, kurie taip ir neišmoko“, – sakė pašnekovas, pridūręs, kad jauniausias jo klientas, išvažiavęs longboardu, buvo keturmetis, o vyriausias – apie 50 metų vyras. Visiems nemokamai duodamos apsaugos.

„Laisvalaikio terapija“ nuotr./Aktyvios pramogos Birštone, kurias siūlo „Laisvalaikio terapija“
„Laisvalaikio terapija“ nuotr./Aktyvios pramogos Birštone, kurias siūlo „Laisvalaikio terapija“

Kai kurie šia pramoga taip susižavi, kad vėliau įsigyja savo priemonę. „Buvo kauniečiai, kurie net kelis savaitgalius iš eilės atvažiuodavo ir važinėdavo išsinuomotais longboardais. Paskui, sakė, nusipirko savo. Nes jau nebegalėjo be to gyventi“, – šypsodamasis pasakojo vienas iš „Laisvalaikio terapija“ įkūrėjų.

Aktyvių pramogų sezonas Birštone prasideda balandį ir tęsiasi iki vėlyvo rudens. Blogo oro nėra – kadangi mieste daug žalumos, parkų, Žvėrinčiaus miškas, net per karščius malonu riedėti, pavyzdžiui, ant dviračio. O lyjant lietui galima rinktis įvairias edukacijas po stogu.

Kurorte apsilankantys aktyvių pramogų ieškotojai mėgsta ne tik riedančias priemones, bet ir kitokias pramogas. Pavyzdžiui, šaudymą lankais.

„Laisvalaikio terapija“ nuotr./Aktyvios pramogos Birštone, kurias siūlo „Laisvalaikio terapija“
„Laisvalaikio terapija“ nuotr./Aktyvios pramogos Birštone, kurias siūlo „Laisvalaikio terapija“

„Tai – paklausiausia pramoga, nes nereikia jokio išankstinio pasiruošimo. Ateini ir šaudai, be to, tokia pramoga tinkama visiems – nuo vaikų iki senelių. Greičiausiai todėl lankus labai mėgsta šeimos. Antroje vietoje – jau minėti longboardai ir riedučiai“, – sakė H.Lik.

Pats aktyviai leisti laiką mėgstantis birštonietis šiemet turistams žada ir naujienų. Pavyzdžiui, pasiūlys žaisti dažasvydžio analogą – šratasvydį, airsoftą, t.y. šaudymą su rutuliukais.

„Jo principas toks pat, kaip ir dažasvydžio. Tik toks žaidimas švaresnis“, – pažymėjo pašnekovas.

Dar viena panaši pramoga, kurią jau nuo šių metų bus galima išbandyti Birštone, strėliasvydis – žaidimas, kai komandos „kovoja“ ir šaudo viena į kitą iš lankų strėlėmis su minkštais galais.

Prancūzijos ir istorijos dvelksmas

Provansas ir Birštonas? Kas čia gali būti bendro? Pasirodo, nemažai. Nors istoriškai Birštonas neturi jokių sąsajų su šiuo Prancūzijos regionu, ir čia, ir ten mėgstamas vienas žaidimas – petankė.

Žaisti ją Birštone mėgsta ir turistai, ir vietiniai. O tai, kad žaidžiama ne tik mėgėjiško lygio, liudija kasmet vykstantis turnyras „Merės taurė“. Profesionalu per vieną valandą niekas netampa, tačiau pramokti šio Pietų Europoje itin populiaraus žaidimo per tiek laiko įmanoma. Tereikia išsinuomoti petankės rutulius ir savarankiškai pastudijavus taisykles arba su treneriu pamėtyti juos specialioje aikštelėje. Ji įrengta po atviru dangumi, todėl tokia pramoga – tarsi „du viename“: ir smagi, ir naudinga sveikatai, nes žaidžiant judėsite ir kvėpuosite grynu kurorto oru.

Tačiau pajusti Prancūziją Birštone galima ne tik žaidžiant petankę, bet ir, pavyzdžiui, važinėjant karieta, užsisakius gurmaniškus pietus. Arba kylant oro balionu – juk būtent Birštone įsikūręs oreivių klubas „Audenis“. Be to, čia kasmet birželį vyksta karšto oro balionų čempionatas, kuriame varžosi geriausi pasaulio oreiviai. O drąsiems smalsuoliams organizuojami nemokami skrydžiai oro balionais. Šiemet, kaip ir kasmet, šis renginys bus viena iš birželio 9–11 d. vykstančios kurorto miesto šventės dalių.

Pasak oreivių klubo „Audenis“ vadovo Žydrūno Kazlausko, gražiausias Birštonas ankstyvais rugpjūčio rytais, kai žemę dengia lengvas rūkas. Tiesa, virš Birštono oreiviai kyla ne tik šiltuoju metų laiku, bet ir spaudžiant šaltukui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Šalčio sukaustytas Birštonas – iš paukščio skrydžio: kai atsiveria Nemuno vingiai

Turės savo „areną“

Birštoniečiai juokauja, kad beveik niekada neserga vien dėl gryno oro, kuriuo kvėpuoja. Tačiau tai tiesa tik iš dalies. Nemažiau naudos jie gauna dėl nemokamų Kneipo terapijos užsiėmimų, kurios šiltuoju metų laiku kasdien darbo dienomis vyksta 8 val. Kneipo sode, netoli „Tulpės“ sanatorijos. Juos ypač mėgsta kurorto svečiai, nepatingintys prie specialistų vedamų užsiėmimų prisijungti ankstyvą rytą.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Birštonas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Šiltuoju metų laiku Birštone kasdien vyksta Kneipo terapijos principais paremtos nemokamos mankštos

Užtenka net pusdienio kurorte, kad suprastum, jog birštoniečiams judėjimas ir sportavimas – natūralus įprotis.

Šiuo metu nemaža dalis birštoniečių ruošiasi pirmą kartą kurorte organizuojamam „Birštono pusmaratoniui“. Jis vyks balandžio 29–30 d. Birštono sporto centre. Ilgametis jo vadovas Saulius Smailys pasakojo, jog birštoniečiams visada buvo įprasta judėti. Tą daryti jie skatinami nuo mažumės ir turi tam visas sąlygas: Birštone tiek vietiniai, tiek turistai gali žaisti tenisą, futbolą, krepšinį, šachmatais. Visą inventorių ir aikšteles turi bei siūlo Birštono sporto centras.

Jame auginami ir talentingi sportininkai, pavyzdžiui, irkluotojai. Šioje vietoje būtina padaryti mažą nukrypimą į praeitį. Nes būtent anksčiau, anais laikais, t.y. iki nepriklausomos Lietuvos, į Birštone rengiamas treniruočių stovyklas suvažiuodavo talentingiausi vandens sporto jaunuoliai. Pasakojama, kad ne vienas jų čia išgyveno pirmąją meilę, o kai kurie – ir liko, arba priešingai – išsivežė iš Birštono vietines merginas.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Birštonas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Birštono sporto centre treniruojasi vietiniai bei aplinkinių miestelių ir kaimų sporto „perliukai“
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Birštonas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Birštono sporto centre galima išsinuomoti ne tik sportinį inventorių, bet ir, pavyzdžiui, futbolo aikštelę draugų treniruotei ar šeimų varžyboms

Šiuo metu vandens sporto treniruočių stovyklos Birštone neberengiamos. Tačiau su vandeniu susijusių pramogų, taip pat ir sportinių, siūloma. Norite žvejoti? Prašome. Jei gerai seksis, galėsite dalyvauti Birštone kasmet vykstančiose sportinės žūklės varžybose. Patinka plaukti valtimis, vandens dviračiais – taip pat galima išsinuomoti. Tiesa, reikėtų žinoti, jog Nemunas ties Birštonu kasmet darosi vis nepatogesnis – jame atsiranda daug salelių. Tad ypatingo malonumo, pavyzdžiui, plaukiant baidare, nepatirsite.

Tačiau yra variantų, kurie neleis pajusti jokio diskomforto – tai kasmet didžiulio turistų susidomėjimo sulaukiantis kruizas „Kaunas–Birštonas–Kaunas“. Pirmasis reisas numatytas gegužę, o bilietais į savaitgaliais vykstančius plaukimus pradedama prekiauti balandį.

„Daug gerų dalykų turime dabar, bet dar daugiau jų bus galima daryti, kai turėsime savo areną – daugiafunkcį sporto kompleksą“, – sakė S.Smailys.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Birštonas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Birštono sporto centro direktorius Saulius Smailys

2016 m. sausį pradėto statyti objekto sąmata siekia 5015,99 tūkst. eurų. Planuojama, kad lankytojams duris jis atvers 2019 metais.

Sporto komplekse bus 50 metrų bėgimo takelių patalpa, kuri būtų pritaikyta ir lazerinei šaudyklai, 350 kv. m „fitness“ treniruoklių patalpa su sunkiaatlečiams skirta zona, rytų kovų-aerobikos salė, kurioje galės vykti ir parodos bei konferencijos.

Greta rūbinių su dušais bus ir turkiška garinė pirtis.

Nieko keisto, jog kalbėdami apie šį objektą birštoniečiai pagrįstai jį įvardija kaip areną.

Visos pramogos – vienoje vietoje

Klausimą „Ką veikti Birštone?“ nuolat girdėdavo ne tik Birštono turizmo informacijos centro darbuotojai, bet ir jame gyvenanti Virginija Pranckietė. Kadangi žinojo, jog veikti yra ką, įtarė, kad atvažiavusiems į šį kurortą tiesiog trūksta informacijos, kur viską rasti. Taip gimė projektas „Čiulba Ulba“, taip pavadintas iš dalies dėl to, kad Birštone iš tiesų netrūksta paukščių ir kitų gamtos garsų.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Birštonas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Virginija Pranckietė, mažosios bendrijos „Čiulba Ulba“ vadovė

Projekto autoriai į vieną vietą – interneto puslapį – surinko svarbiausią turistams informaciją: kur apsigyventi, valgyti, ką pamatyti ir nuveikti, viešint Birštone. Be to, pasiūlė pramogų paketus. Juose – ekskursijos, degustacijos, pokalbiai su vaistažolininke, aktyvios pramogos ir panašiai. Nenorintiems „paruoštuko“ siūloma susidaryti savo pramogų paketą. Tačiau, kad ir ką pasirinksite, pasak V.Pranckietės, greičiausiai išvažiuosite maloniai nustebę. Beje, toks šio projekto autorių tikslas – suteikti progą svečiams pramogauti, nustebti ir mėgautis Birštonu.

„Ir galiausiai – pamesti galvą dėl Birštono – būtent taip skamba užrašas ant mūsų laisvalaikio drabužių – džemperių“, – sakė V.Pranckietė.

Pasidaliję idėjomis, kaip Birštone praleisti laiką aktyviai, kitame straipsnyje pasakosime apie tai, kuo šis kurortas garsiausias – sanatorijas, SPA procedūras, t.y. kviesime praleisti laiką Birštone pasyviai.

15min kelionių rubrikos „Pasaulis kišenėje“ žurnalistai Birštone lankėsi Birštono turizmo informacijos centro kvietimu. Straipsnių turiniui įtakos tai neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius