-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl šiuolaikiškos mokytojos idėjos į nuošalų Lietuvos dvarą važiuoja mokiniai iš visos Lietuvos

​​​​​​​Išmaniosios technologijos vis plačiau pritaikomos kultūros ir turizmo srityse. Nors Kultūros paso programoje daugiau nei pusantro tūkstančio ekskursijų vaikams, tačiau tokių, kokią sukūrė istorijos mokytoja iš Rokiškio rajono, beveik nėra.
Ilzenbergo dvaras
Ilzenbergo dvaras / Bendrovės nuotr.

Kaip rašoma pranešime spaudai, Kultūros paso programa pradėta įgyvendinti 2018 m. rudenį. Iš pradžių ji buvo skirta tik pradinių klasių mokiniams, tačiau nuo 2019 m. šia programa gali pasinaudoti visi Lietuvos mokiniai.

Kiekvienais metais vienam mokiniui skiriama 15 eurų, kurie panaudojami kultūros paso paslaugoms finansuoti. Priklausomai nuo amžiaus grupės, mokinys kultūros ir meno paslaugomis pasinaudoja dalyvaudamas kartu su grupe, klase arba individualiai. 2020 m. mokykloms skirta 3,5 mln. Eur proporcingai lėšas padalinant pagal mokinių skaičių.

Turistinės traukos objektai ieško būdų, kaip sudominti jaunus žmones. Jau antri metai kaip Ilzenbergo dvaras kviečia moksleivius į išmaniąsias ekskursijas pasinaudojant Kultūros paso programa. Skaitmenines technologijas ekskursijų metu sugalvojo pasitelkti ir sumanymą įgyvendinti Ilzenbergo dvaro gidė Rima Šimėnienė.

Interaktyvios, QR kodais paremtos edukacinės programos vaikams suteikia daug įspūdžių, skatina įsitraukimą ir savarankiškas informacijos paieškas – anot mokytojos, vaikai po ekskursijos išvyksta žibančiomis akimis.

Gavo netikėtą pasiūlymą

R.Šimėnienė, Juodupės gimnazijos istorijos mokytoja, kilo iš šalia Ilzenbergo dvaro esančio Onuškio, tad nuo pat sovietmečio matė, kaip kito Ilzenbergo dvaras. Anksčiau tai buvo Onuškio tarybinio ūkio grūdų sandėlių teritorija, per daugelį metų dvaras sunyko. Tačiau 2013 m. prasidėjus atstatymo darbams, dvaras vėl tapo įdomus.

Tad po poros metų R.Šimėnienė sugalvojo kartu su Juodupės gimnazijos mokiniais parengti projektą, kurio metu visi kartu gilintųsi į dvaro įstoriją – kaip atrodė senasis dvaras bei koks jis yra dabar. Pasirodo, daugiau nei penkis šimtmečius skaičiuojantis Ilzenbergo dvaras yra tikras istorijos lobynas.

Tad sutarus su Ilzenbergo dvaro savininku, pirmą kartą mokytoja kartu su mokiniais nuvyko į dvarą, bei susipažino su dvaro istorija.

Tuo viskas nesibaigė. Po metų, Mokytojo dienos proga, R.Šimėnienė sugalvojo supažindinti su dvaru bei jo vykdoma veikla ir kolegas mokytojus. Per tuos metus dvaras dar labiau išgražėjo. Ilzenbergo dvaro atstovai pastebėjo R. Šimėnienės susižavėjimą dvaru, jo istorija, tad pasiūlė tapti dvaro gide.

„Tai buvo tikrai netikėtas pasiūlymas, tačiau jau seniau giliai viduje kirbėjo mintis daugiau sužinoti apie dvarą. Tad perskaičiau visa informaciją, keletą kartų stebėjau, kaip dvare vedamos ekskursijos. O gavusi pasiūlymą pabandyti ją vesti pati, priėmiau iššūkį. Atsiliepimai buvo puikūs, tad tai buvo pats didžiausias įvertinimas ir atsirado dar didesnis noras tęsti šią veiklą“, – sakė R.Šimėnienė.

Skaitmenizavo vieni pirmųjų

Daugėjant ekskursijų, norėjosi jas tobulinti. Rima, keldama savo, kaip mokytojos ekspertės kvalifikaciją, „užsikrėtė“ skaitmenizavimo liga. Supratusi, kad išnaudojant technologijas žinių pateikimas gali būti įtraukiantis, istorijos mokytoja didelę savo laisvalaikio dalį paskyrė tobulėjimui ir išmaniųjų pamokų rengimui.

Šia nauja patirtimi R.Šimėnienė pasidalino ir su Ilzenbergo dvaro atstovais – juk specializuotų išmanių ekskursijų vaikams nei Ilzenbergo dvare, nei rajone esančiuose lankytinuose objektuose nebuvo.

Organizatorių nuotr./Gidė R.Šimėnienė Ilzenbergo dvare
Organizatorių nuotr./Gidė R.Šimėnienė Ilzenbergo dvare

„Kadangi vedant ekskursijas mačiau, kad žmonės domisi dvaro istorija, pamaniau, jog reikia sudominti ir vaikus, kurie ne visada nori klausyti, bet nori aktyvesnės veiklos“, – sakė Juodupės gimnazijos pedagogė. Pasitarus su Ilzenbergo dvaro atstovais buvo pateikta paraiška Kultūros paso programai.

Pati R.Šimėnienė sukūrė ekskursijų programas ir jas išbandė dar prieš pateikiant paraišką. Pirmosios patvirtintos programos buvo 5-8 klasių moksleiviams – „Užkoduota kelionė po Ilzenbergo dvaro parką“, bei gimnazistams – „Lemtinga barono Brendto Kersenbrocko kelionė“.

„Didesnio džiaugsmo gavus patvirtinimą negalėjau nė įsivaizduoti. Tuo metu kultūros paso programoje buvo gal tik viena kultūrinė programa vaikams panaudojant skaitmenines technologijas. Tad Ilzenbergo dvaras buvo vienas pirmųjų, kuris pasiūlė modernias ekskursijas su QR kodais užkoduotomis užduotimis“, – pasakojo R.Šimėnienė.

Organizatorių nuotr./Išmaniosios ekskursijos Ilzenbergo dvare
Organizatorių nuotr./Išmaniosios ekskursijos Ilzenbergo dvare

Tarsi Niujorke

Kiekviena ekskursija prasideda apžvalginiu turu po dvaro teritoriją, po kurio mokiniai suskirstomi į grupes. Kiekviena grupė gauna teritorijos žemėlapį, suskirstytą QR kodu lentelėmis bei užduotį. Dalyviai su savo išmaniaisiais telefonais kuriuose yra QR kodų programėlė, vaikšto po parką ir per maždaug valandą atliekama 20 užkoduotų užduočių.

Panašiu principu kaip ekskursijose Ilzenbergo dvare QR kodai naudojami Niujorko centriniame parke. Juos nuskaičius gaunami viktorinos klausimai, į kuriuos atsakius lankytojams pateikiama daugiau žinių apie parką.

Pasiteisinus pirmosioms dviem programoms, buvo nuspręsta papildyti ekskursijų sąrašą, tad nuo šių metų rugsėjo galima išmėginti „Žmogaus ir gamtos darna Ilzebergo dvaro parke“ bei tvariam kulinariniam paveldui skirtą edukaciją. „Darnoje su gamta vardan sveiko maisto ir žydresnės Baltijos jūros“ Pastaroji skirta visų amžiaus grupių moksleiviams – užduotys paskirstomos pagal amžiaus grupes, o edukacinis interaktyvus turas papildytas Ilzenbergo dvaro ūkio produktų degustacija.

Organizatorių nuotr./Išmaniosios ekskursijos Ilzenbergo dvare
Organizatorių nuotr./Išmaniosios ekskursijos Ilzenbergo dvare

„Juodupės gimnazijos, matyt, jau visi moksleiviai apsilankė ir išbandė išmaniąsias ekskursijas, daugėja lankytojų ir iš regiono. Smagu, kad gavę finansavimą Ilzenbergo dvarą aplanko ir Vilniaus, Kauno bei kitų tolimesnių rajonų moksleiviai“, – sakė R.Šimėnienė.

Moksleiviams skirtoms edukacinėms programoms pasiteisinus, planuojama panaši interaktyvi ekskursija ir visiems norintiems Ilzenbergo dvaro turistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius