-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Įdomiausių Vilniaus kalėdinių balkonų TOP10

Laukdami Kalėdų ir Naujųjų metų namuose, vilniečiai čia pat kūrė ir šventinę atmosferą. Balkonai, langai ir terasos sužibo girliandomis, žvaigždėmis ir netikėtais papuošimais. Projekto „Įžiebk Kalėdas balkone" organizatoriai išrinko dešimt balkonų ir terasų, iš kurių artimiausiomis dienomis bus renkamas pats originaliausias. Projektas sulaukė dėmesio ne tik Vilniuje – apie jį rašė ir Ispanijos, Portugalijos, Japonijos žiniasklaida, rašoma pranešime spaudai.
Dmitrij balkonas Žalia eglė
Dmitrij balkonas Žalia eglė / Ado Vasiliausko nuotr.

Puošmenos nestokoja fantazijos

Fotografo Ado Vasiliausko kartu su „Go Vilnius" ir sostinės savivaldybe inicijuoto projekto „Įžiebk Kalėdas balkone" finale atsidūrė ir viršutiniuose daugiabučių aukštuose švytintys balkonai, ir šventiškai tviskančios terasos iš įvairiausių Vilniaus kampelių, pradedant Pašilaičiais, Perkūnkiemiu, baigiant Antakalniu, Naujamiesčiu ir Žvėrynu.

Siekdami pakelti nuotaiką ir nelengvu metu įkvėpti vilties, žmonės konstravo milžiniškus ledinukus, puošnius vainikus, ant langų ir balkonų kabino dovanas nešančius Kalėdų senelius. Fantazijos nestokojantys vilniečiai dekoracijoms sukurti pasitelkė nereikalingas drabužių pakabas, nuo darbų likusius laidus ir netgi balkone pavasario laukiantį dviratį.

Pavyzdžiui, Naujamiestyje gyvenantis Marius su sūnumi šalia papuoštos Kalėdų eglutės balkone įkurdino medituojančią figūrą, kviečiančią laukti švenčių susikaupus. „Medituojam dabar prie savo Kalėdų eglutės, kad laimės būtų daugiau nei lempučių", – šventinius palinkėjimus surimavo vilnietis, išdavęs, kad konkursas tapo paskata įgyvendinti seniai puoselėtą mintį šventiškai pasipuošti balkoną.

Ado Vasiliausko nuotr./Mariaus balkonas Naujamiestyje
Ado Vasiliausko nuotr./Mariaus balkonas Naujamiestyje

Antakalnio balkoną didžiuliu kaspinu „supakavęs" Robertas jame įkurdino ir švytintį angelą. „Šiais metais jis – ne tik ramybės, palaimos, bet ir didžiulės vilties simbolis, – sakė autorius. – Tikiuosi, kad šiuo tamsiu laikotarpiu pravėrę langus kaimynai pasidžiaugs gražia šviesa, nauja diena, pamatys Angelą su gera žinia. Šios Kalėdos nepaprastos tuo, kad leido mums suprasti, kas esame. Mes reikalingi vieni kitiems – ir nesvarbu, kokie panašūs ar skirtingi esame."

Sulaukė ispanų, portugalų ir japonų susidomėjimo

Į gruodžio pradžioje paskelbtą kvietimą puošti balkonus ir dalyvauti projekte atsiliepė daugiau nei septynios dešimtys vilniečių. Projekto starto metu pristatytos Jolitos Vaitkutės ir kitų menininkų sukurtos instaliacijos įkvėpė ir kitų miestų gyventojus – projekto rengėjai sulaukė nuotraukų ir iš Kauno, Klaipėdos. Į antrąjį projekto etapą buvo atrinkti 33 įdomiausi balkonai. Pastaruosius aplankė fotografo dronas, o nuotraukos publikuotos projekto svetainėje kaledosbalkonuose.lt.

Projektas „Įžiebk Kalėdas balkone" sulaukė nemažai užsienio žiniasklaidos dėmesio. Apie Vilniuje gimusią idėją rašė vienas didžiausių Portugalijos naujienų portalų „Publico": „Vilniuje Kalėdos netelpa namuose ir įsitvirtina balkonuose. Lietuvos sostinėje gimė puiki mintis: pakviesti gyventojus puošti balkonus ir langus, kad kiekvienų namų Kalėdos taptų matomomis."

Publico, Portugalija
Publico, Portugalija

Ispanijos fotografijos portalas „Xataka Foto", dalindamasis projekto nuotraukomis, pastebėjo: „Fotografijos iš oro vaizduoja, kad daugelio Lietuvos miesto namų išorės erdvės virto drobėmis, skleidžiančiomis Kalėdų dvasią, ir saugiai, bet tuo pačiu ir inovatyviai, padedančiomis megzti ryšį su kaimynais."

Xataka Foto, Ispanija
Xataka Foto, Ispanija

„Ramioje Vilniaus miesto atmosferoje originalūs balkonai švyti dar labiau", – rašė Japonijos portalo „Pouch" autorė Saginomiya Yayoi. Apie projektą taip pat rašė šios šalies naujienų portalai Mixi, Biglobe, Excite ir kiti.

Pouch, Japonija
Pouch, Japonija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius