Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Jau kyla aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje – bus galima pamatyti išskirtinį vaizdą

Pavasarį Birštonas mes tokį kozirį, kad kitiems kurortams teks gerokai pasukti galvą, kaip nurungti tokią naujieną. Visai šalia miesto jau kyla apžvalgos bokštas, kuris bus aukščiausias Lietuvoje ir kuris dovanos nepaprastą reginį – Nemuno kilpų vaizdus.
Statomas apžvalgos bokštas Birštone
Statomas apžvalgos bokštas Birštone / Nemuno kilpų regioninio parko nuotr.

Nemuno kilpų regioninio parko teritorijoje jau pastatyta maždaug pusė būsimo bokšto. Jį užbaigus lankytojai galės apžvelgti apylinkes: kelių miestų panoramas, Prienų šilą, o įstabiausią reginį dovanos šiose vietose kilpomis tekantis Nemunas.

Taps aukščiausiu Lietuvoje

Šiuo metu aukščiausias Lietuvoje yra Mindūnų apžvalgos bokštas Labanoro girioje, kurio apžvalgos aikštelė yra 36 metrų aukštyje. Birštono bokšto lankytojai galės užkopti į 45 metrų aukštį. O įskaičiuojant ir Škėvonių gūbrį, užkopusieji į bokštą atsidurs net 92 metrų virš jūros lygio aukštyje.

„Tik reikia nepamiršti, kad 45 metrus reikės įveikti patiems. Bet sportuoti sveika, o į Birštoną juk žmonės ir atvyksta fiziškai ir dvasiškai pailsėti“, – turizmo parodoje „Adventur“ pasakojo Nemuno kilpų regioninio parko vyr. specialistė, kultūrologė, gidė Ramutė Milušauskienė.

Įveikus keliasdešimt metrų, lankytojams atsivers ypatingas gamtos reiškinys – didžiausios Lietuvos upės kilpos. Bus galima pasijusti tarsi tarp dviejų Nemunų.

„Žmonėms būna sunku įsivaizduoti, kas tai yra upės kilpa. Sunku suvokti, kai būni vienoje Birštono pusėje, matai vieną Nemuno dalį, tuomet pereini miestą – matai kitą. Tą visą vaizdą gali pamatyti nebent pakilus lėktuvu“, – 15min pasakojo ji.

R.Milušauskienės teigimu, kai kurie žmonės Birštoną net kartais palaiko miestu saloje.

„Būna, kad jeigu atvažiuoja nuo Kauno pusės, pamano, kad jie saloje. Tiltą pervažiuoja, o tuomet upė juos apsupa ir iš vienos, ir kitos pusės. Dabar apsilankę bokšte suvoks, kad yra ne saloje, o vietoje, kur upė taip įdomiai suvingiuoja“, – sakė ji.

Parko darbuotoja pasakojo, kad nebuvo taip lengva parinkti vietą, kur statyti apžvalgos bokštą. Buvo ieškoma taško, iš kur tikrai Nemunas matytųsi iš abiejų pusių – kur šio vaizdo neužstotų aukštos atodangos. Vietomis jos siekia 30–40 metrų aukščio, o ant jų dar auga ir medžiai.

Vietos paieškoms buvo pasitelkti dronai, taip pat žvalgyba ne kartą vykdyta iš oro baliono. Galiausiai parinkus idealiausią vietą, pradėtos statybos.

Dizainas, įkvėptas istorijos

Ne tik vietai, bet ir bokšto dizainui buvo skirta daug dėmesio. R.Milušauskienė pasakojo, kad jis buvo labai ilgai derinamas, kol galiausiai parinktas būtent toks – tęsiantis gynybinių pilių ir bažnyčios bokštų architektūros tradicijas. Statinio projekto vadovas yra Vytautas Putna.

„Aplink Nemuną buvo labai daug pilių – į dangų čia vis kilo gynybiniai bokštai, šiose vietose stovėjo ir Vytauto pilis. O po pilių bokštų į dangų stiebėsi bažnyčių varpinės. Jos buvo taisyklingo kvadrato formos, tai ir bokštas bus toks – 6,4 m x 6,4 m“, – įkvėpimo šaltinį atskleidė parko darbuotoja.

Nemuno kilpų regioninio parko nuotr./Būsimas apžvalgos bokštas Birštone
Nemuno kilpų regioninio parko nuotr./Būsimas apžvalgos bokštas Birštone

Bokšto fasadas bus dekoruotas trikampiais langeliais. Šie dizaine atsirado remiantis lietuvių liaudies kūryba – senovinių verpsčių, šiaudinių sodų dekoracijomis.

Pritrauks lankytojus

Planuojama, kad apžvalgos bokštas bus atidarytas gegužės mėnesį. „Nebent galėtų sutrukdyti kokios gamtinės aplinkybės“, – pridūrė R.Milušauskienė.

Vėliau bus pabaigtas įrengti ir ilgas takas, kuris ves nuo bokšto palei visą Škėvonių atodangą. Šiuo metu takas yra trumpesnis – apie pusės kilometro. Juo nuo kavinės „Seklytėlė“ galima atodanga nueiti iki Karališkosios rezidencijos. „Ir pajausti tą kitokį reljefą, turistavimą – į kai kuriuos kalniukus ne taip paprasta užlipti“, – sakė parko darbuotoja. Šiame take taip pat yra įrengta ir apžvalgos aikštelė. Pabaigus naujojo tako tvarkymo darbus, ši aikštelė bus sujungta su apžvalgos bokštu.

Naujasis bokštas taps lankytojų traukos centru, įsitikinęs kelionių portalo PamatykLietuvoje.lt įkūrėjas Arvydas Dotas. Jis dėl būsimo bokšto Birštoną įtraukė į 2019-aisiais rekomenduojamų aplankyti vietų Lietuvoje sąrašą. (Visą rekomendacijų sąrašą rasite čia)

„Neabejotina, kad 2019-aisiais tai tikrai bus topas, – 15min teigė A.Dotas. – Apžvalgos bokštai apskritai yra labai populiarūs, ir, kaip rodo Turizmo departamento atliktas tyrimas, žmonės dažnai kaip pagrindinį kelionės tašką renkasi juos (arba pažintinius takus, didesnius piliakalnius) ir toliau planuoja kelionę aplink.“

A.Doto nuomone, Birštonas kurį laiką buvo gerokai prisnūdęs kaip kurortas, bet pastaruoju metu daugėja žmonių, pramogų, gerėja infrastruktūra, keliautojams pritaikomos lankytinos vietos.

„Ir reikia nepamiršti, kad ir aplink Birštoną yra daug įdomaus“, – pabrėžia A.Dotas. Jis išskiria Balbieriškio apžvalgos aikštelę (daugiau – čia), Punios šilą, jame esantį Pasakų taką, bunkerį. Įdomiausias lankytinas vietas Birštone rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius