Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas naujo Zarasuose? 5 naujienos, dėl kurių bus verta rinktis būtent šį kurortą

Zarasų miestas turi ką pasiūlyti naujo ir gražaus vykstantiems į šį kraštą. Ir ne tik pasigrožėti nuostabiais ežerais, kultūros paveldu, paragauti vietos gamintojų produkcijos... Zarasų kurortinė teritorija pasitinka gražėjančiu miestu bei naujomis paslaugomis aktyvaus ir pasyvaus poilsio mėgėjams. Tad Zarasų turizmo ir verslo informacijos centro pranešime – truputį apie jas.
Zarasai laukia lankytojų
Zarasai laukia lankytojų

Naujos pramogos Didžiojoje saloje

Be galo populiari pramogų erdvė šiemet pasiūlys dar daugiau veiklos. Saloje įsikūrusiame vandenlenčių parke „WakeInn“ poilsiautojų laukia naujos aktyvios vandens pramogos – net 15 „Wake station“ figūrų, atnaujintos poilsio ir laisvalaikio erdvės ir 100 nakvynės vietų.

R.Keršio nuotr./Zarasų miesto Didžioji sala
R.Keršio nuotr./Zarasų miesto Didžioji sala

Pasitinkant vasarą, modernizuota Zaraso ežero salos mažojo slėnio kultūrinė erdvė sudarys išskirtines galimybes organizuoti šiuolaikinius lūkesčius atitinkančias veiklas tiek uždarose (uždara salė), tiek atvirose (amfiteatras pušyne) vietose, užtikrins kultūrinių paslaugų įvairovę – koncertus, parodas, ekspozicijas, švietimo ir edukacinius renginius.

R.Keršio nuotr./Didžioji sala
R.Keršio nuotr./Didžioji sala

Sezono naujiena yra tai, kad norintys ramaus poilsio gamtos apsuptyje, galės pasivaikščioti pėsčiųjų takais Zaraso ežero pakrante, kurie drieksis aplink visą salą. Jau prasidėjo esamų pėsčiųjų ir dviračių takų atnaujinimas ir naujų įrengimas, sūpynių parko bei poilsio ir laisvalaikio zonų įrengimas.

Atsinaujinęs Zarasaičio ežeras

Zarasus supa septyni ežerai, čia tikras rojus vandens sporto entuziastams. Be vandenlenčių parko, čia atrasite atvirąjį baseiną su 10 metrų aukščio šuolių į vandenį tramplynu, kuriame šiemet bus baigtos tvarkyti viešosios erdvės prie Zarasaičio ežero ir įrengta aktyvaus poilsio infrastruktūra.

R.Kiburto nuotr./Zarasaičio ežeras
R.Kiburto nuotr./Zarasaičio ežeras

Bus sutvarkytos Zarasaičio ežero teritorijos viešosios erdvės, atnaujinant esamus ir įrengiant naujus pėsčiųjų ir dviračių takus, paplūdimio tinklinio aikštelę, apšvietimą, vandentiekio, nuotekų ir elektros tinklus, sutvarkant paplūdimį, iškertant dalį medžių, krūmų ir pasodinant naujų.

Prie Zarasaičio ežero taip pat bus įrengta aktyvaus poilsio infrastruktūra (lauko treniruokliai, vaikų žaidimų aikštelė, piknikų zonos) bei mažoji architektūra (suoliukai, dviračių stovai, šiukšliadėžės, persirengimo kabinos).

Laipynių parkas

R.Keršio nuotr./Laipynių parkas
R.Keršio nuotr./Laipynių parkas

Jau birželį visi bus kviečiami į naują Sporto ir sveikatingumo parką, įrenginėjamą šalia kempingo „Zarasai“ ir pritaikytą neįgaliesiems, šeimoms, jaunimui, vaikams. Čia rasite ne tik 90 kliūčių ruožą medžiuose, bet ir skrydį pirmyn ir atgal į šalimais esančią Putinų salą, treniruoklius, neįgaliems žmonėms skirtą taką ant žemės ir... medžiuose.

Kino teatras po vandeniu

Zarasų kultūros centras rugpjūčio mėnesį organizuos Lietuvoje analogų neturintį kino teatrą po vandeniu, kurio metu vandenyje panardintame ekrane Zarasų miesto lankytojai nuo Apžvalgos rato galės stebėti Zarasų miesto atsiradimo legendą, atgyjančią 3D formatu.

Naujai sutvarkytas Stelmužės ąžuolas

VSTT nuotr./Stelmužės ąžuolas
VSTT nuotr./Stelmužės ąžuolas

Stelmužės ąžuolui įrengtos 4 naujos medinės atramos, atsargiai paremiant kamienines šakas, kurios dar yra gyvos ir lapuotos. Šalia Stelmužės ąžuolo naujai pastatytas originalus informacinis stendas.

VSTT nuotr./Stelmužės ąžuolas
VSTT nuotr./Stelmužės ąžuolas

Lankytojai gali užeiti į jį tarsi į Stelmužės ąžuolo vidų, tokiu būdu suvokiant galiūno dydį, ir pasiskaityti įdomios informacijos apie medžio senolio istoriją, supančią aplinką.

Renginiai 2021 m.
Renginiai 2021 m.

Pamilti ir jau patikrinti dalykai

Miesto centre galėsite išsinuomotoji paprastus ir elektrinius dviračius, paspirtukus bei pasivažinėti po patį miestą, Zarasus ir jo apylinkes.

Važiuodami dviračiais naujai įrengtu dviračių taku aplink Zaraso ežerą atrasite Šlyninkos vandens malūną su šviežiai kepta duona, razavais blynais, kulinarinio paveldo meniu. Čia vedamos duonos kepimo edukacinės programos ir ekskursijos 300 metų veikiančiame malūne.

„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Slyninkos vandens malūnas
„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Slyninkos vandens malūnas

Zarasų miesto vizitinė kortelė – 17 metrų virš skardžio pakibęs Zarasų apžvalgos ratas. Po juo driekiasi pėsčiųjų takas, vedantis Zaraso ežero pakrante į Didžiąją salą.

Šalia apžvalgos rato rasite Zarasų krašto muziejų su nuolat atnaujintomis ekspozicijomis ir visai šeimai pritaikytą modernią Zarasų rajono savivaldybės viešąją biblioteką su apžvalgos aikštele ant stogo, kavos klubu, vaikų žaidimo kambariais, internetu, kino erdve....

Ieškantiems vietos darbui – Zarasų bendradarbystės erdvė (Zarasų HUB). Kiekvienas, norintis išbandyti nuotolinį darbą – kviečiamas į Zarasus.

Zarasų bendradarbystės erdvė (Zarasų HUB)
Zarasų bendradarbystės erdvė (Zarasų HUB)

Gražutės ir Sartų regioniniai parkai kviečia į parkų Lankytojų centrus, kuriuose patraukliai pristatoma išskirtinė parkų vertė (savitas kraštovaizdis, išskirtinės gamtos ir kultūros vertybės, savita biologinė įvairovė, nematerialusis kultūros paveldas), pateikiami žygių maršrutai. Šiemet planuojamas Šavašos pažintinis tako remontas. Gražutės RP yra sukurtos 3 teminės edukacinės pamokos (užduotys) užsiėmimams gamtoje pravesti, skirtos jauniausiems, vyresniesiems ir visai šeimai.

Gražutės regioniniame parke, kaip lankoma lyderė išsiskiria ne vieta, bet objektas. Tai Salako Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčios kompleksas. Tai nepaprastos statybinės drąsos, XX a. pradžios istorizmo laikotarpio kompleksas, kurio išskirtinybė – 72 m aukščio bažnyčios bokštas.

Kontis Šatūnas/„Wikimedia Commons“ nuotr./Salako Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčia
Kontis Šatūnas/„Wikimedia Commons“ nuotr./Salako Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčia

Gražutės regioninis parkas yra ežeringiausioje Lietuvos dalyje. Vaizdingi kalvynai su stambiomis kalvomis akimirką priverčia suabejoti, ar parkas tikrai Lietuvoje. Parke mėlynuoja antros pagal dydį Lietuvoje Antalieptės marios (1911 ha), kurių kranto linija yra ilgesnė nei 160 km. Tiek įlankų, įvairiausių sąsmaukų, pusiasalių, salų neturi nė vienos Lietuvoje randamos marios. Ir nenuostabu, mat Antalieptės marios atsirado užtvenkus Šventosios aukštupį, kuriame anksčiau tyvuliavo 26 ežerai. Visa tai ranka pasiekiama keliaujant naujausia Gražutės regioninio parko 10,5 km pažintine pėsčiųjų trasa ,,Šventosios aukštupiu“.

Gražutės reg. parko nuotr./Šventosios aukštupio pažintinė trasa
Gražutės reg. parko nuotr./Šventosios aukštupio pažintinė trasa

Parko teritorijoje esantis Tiltiškių malūnas – radijų muziejus laukia darbingos vasaros ir lankytojų. Su jais planuojama keliauti po senųjų radijo aparatų pasaulį, linksmintis disko ritmu organizuojamose retro diskotekose, istoriniuose vinilo plokštelių vakaruose. Muziejus siūlo edukacines programas, žaidimus ir netoliese auginamų sraigių degustacijas. Netoli Tiltiškių vandnes malūno, Degučiuose, amatininkas Gediminas Kairys kviečia apsilankyti ir visus norinčius susipažinti su medžio drožėjo amatu..

Tiltiškių malūnas – radijų muziejus
Tiltiškių malūnas – radijų muziejus

Sartų regioniniame parke gegužės – birželio mėnesiais aplankykite Ilgašilio pažintinį taką. Jame auga gausi Lietuviškų orchidėjų — gegužraibių šeima. Čia jų galime rasti 14 rūšių. Aplankę

Sartų regioninio parko Lankytojų centrą galėsite išbandyti interaktyvią ekskursiją „Dusetos – miestas turintis istoriją“.

Šalia Sartų regioninio parko lankytojų laukia medžio drožėjas Erikas Čypas – sertifikuotas tautodailininkas, įkūręs Amatų centrą, kuriame kuria vienetinius medžio drožinius ir norintiems išmokti drožti organizuoja edukacines programas.

Neužmirškite užsukti į Kultūros centrą Dusetų dailės galeriją. Čia organizuojamos dailės ir fotografijos parodos, plenerai, simpoziumai, leidžiami informaciniai leidiniai, meno albumai. Čia rengiami klasikinės ir populiariosios muzikos koncertai, kūrybos vakarai, rodomi kino filmai, spektakliai. Ypač populiarios Dusetų krašto dailininkų parodos.

Smagiai praleisti laiką gamtoje kviečia kiekvienais metais savo veiklą atnaujinantis Sartų aktyvaus laisvalaikio centras, siūlantis pakeliauti baidarėmis ir/ar dviračiais bei siūlantis daugiau nei 10 įdomių maršrutų, kuriuos galite rasti čia https://sartualc.lt/

Zarasų krašte rasite ir kur apsistoti, ir ką paragauti. Rajone ir mieste svečius priima virš 60 kaimo turizmo sodybų ir nakvynės paslaugų tiekėjų. Zarasų mieste veikia kelios maitinimo įstaigos: miesto centre rasite restoraną „Monopolis“ ir šalia esančią kavinę „Resto Bazar“. Lankytojams duris atvėrė naujai atsidaręs Bistro Zarasai ir konditerijos parduotuvė „Lietaus sodai“, kuriuose galima įsigyti vietos gamintojų produkcijos. Lankytojų lauks kavinės „Svaja“, „Diana“, „Idilija“, „Du drambliai“. Šiais metais lauko kavinę rasite ir Zaraso ežero Didžiojoje saloje.

Netoli Dusetų svečių laukia Vasaknų dvaras. Istorinė autentiška aplinka, ežero ramuma, šimtamečių liepų parkas sukuria ypatingą aurą, kuria kadaise mėgavosi garbingosios Radvilų, Pliaterių ir Tiškevičių giminės. XVIII amžiaus svirnas rekonstruotas jungiant senąsias akmens ir plytų sienas su masyviomis ąžuolinėmis konstrukcijomis, stiklu, granitu. Dvaro teritorijoje atkurtas dar 18 a. veikęs bravoras, kuriame dabar siūloma paragauti šešių rūšių nefiltruoto, gyvo alaus.

Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nuotr./Vasaknų dvaras
Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nuotr./Vasaknų dvaras

Norite pažinti visą Zarasų kraštą? – naudokite Zarasų krašto mobilaus gido programėlę (http://arcg.is/1bjzjO). Čia atrasite 74 siūlomus aplankyti objektus, 18 edukacinių programų ir gidų kontaktus. Arba tiesiog susisiekite su VšĮ Zarasų turizmo ir verslo informacijos centru. Mūsų kontaktus rasite http://www.visitzarasai.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius